Og det han beskriver var skikkelig fælt. Og pappaen går inn og sjekker seinere på kvelden og slår fast at slike spill skal ingen niåringer spille.
Heldigvis har vi en svært så klok niåring som uten videre slo fast dette selv. Heldigvis har vi også en niåring som kommer til oss og forteller og forteller og setter ord på de scenene han har sett og som han syntes var altfor fæle.
Han er eldstemann her hjemme. Vi er nok blant de strengeste vi kjenner på aldersgrenser og tidsbruk på dataspill og filmer. De kommer ikke ferdig herdet for de tøffe scenene når de beveger seg ut i verden, disse mine små.
Det har sin pris, for eksempel i at de kommer til å få noen slike opplevelser - at de havner oppi en film eller et spill der ute i verden som blir for voldsomt.
Men det er ikke min jobb å herde dem ved å trene dem på voldelige spill eller filmer for mye større barn. Det er min jobb å bidra til at de har en følelsemessig ballast og et verdisyn som gjør at de skiller mellom rett og galt og vonde og gode opplevelser. Det var ikke en herdet niåring som kom hjem til meg her om dagen, men en følsom og reflektert gutt som reagerer slik man skal på grusomme scener med avkuttede kroppsdeler og mye blod. En med mye trening på slike spill hadde vel ikke kommet og satt seg på fanget og betrodd seg og søkt trøst heller... - han hadde vel holdt opplevelsen inni seg, herdet seg mer...
Det har sin pris - jeg ser det.
Og mine barn skal ut i verden - og de er da også ute i verden. De ser filmer. De spiller spill. Og her hjemme finnes det regler og diskusjon rundt dette. Der ute vil det være så mangt de skal møte.
Men de skal ha en ballast for å møte verden - både den virkelige og den virtuelle. Vi skal snakke om rett og galt. Vi skal kunne bli opprørt og reagere.
Jeg snakker med eldstemann om dette - at han kommer til å være på besøk hos venner og så kan det skje at det bli vist en film eller spilt et spill som han synes er fælt. Da er det lov å la være å være med. En kan gå i et annet rom og gjøre noe annet. En kan gå hjem. Det er de tøffe som tør å kjenne etter og som tør å velge selv. Sier jeg. Og han er enig. Så langt. Vi får se. Gruppepress er tøffe greier. Men dette vil jeg bidra til - støtte til å tenke og vurdere og velge selv.
For tida leser vi Brødrene Løvehjerte om kvelden for de store. Det er sterke scener det! Vi holder hender og holder pusten og sitter på fanget. Og lever med i kampen mellom det onde og det gode - liv og død. Det er så spennende. Jeg tenker at alle bøkene vi leser med og for barna også gir en beredskap for møtet med de sterkere inntrykkene fra filmer og spill. Lesingen følger refleksjonens tempo. Vi stanser og snakker om det hele underveis. Barna erobrer gjennom dette et begrepsapparat og en følelsesmessig beredskap som gjør at de reagerer i forhold til det de møter seinere.
For vi skal vel reagere - på vold og urett - ikke bare underholdes og tåle?!!
(Og det som er en helt annen sak, er at min sønns "grusomme opplevelse" ikke skjedde hjemme hos en kamerat - men faktisk av alle steder i en skoletime, da elevene fikk som premie å få spille dataspill - og tydeligvis fikk velge spill selv. )