søndag 30. januar 2011

familiedugnad

Familieliv er alltid dugnadsarbeid. Vi tar i et tak her og et tak der - og drar lasset sammen. Og barna skal få være med. Alle hører til. Alle trenger å gjøre noe som teller.

Lørdager er gode dugnadsdager. (- Men først sover vi litt og lenge, og leker og leser litt og lenge, - og lager en god lang, lang frokost og leser lørdagsavisa og lar livet hvile....)

Ungene har faste lørdagsjobber. Lillebror vasker kjøkkenskapdørene (det tar minst ett minutt tilsammen!). Storebror støvsuger første etasje - det kan ta uhorvelig lang tid, særlig hvis det ligger noen savnede legoklosser eller et godt gammelt donaldblad under sofaen...). Husets datter vasker speil, vask og hyller etc på badet... - men det er så kjedelig...! Så vi har blitt enige om at å vanne potteplanter og tørke støv i stua er mye morsommere.

Og så lager vi vaffelrøre og nytt eplesyltetøy (det er fortsatt igjen av hagens eget syltetøy i fryseren, men en kan jo også plukke fra fruktfatet og koke sammen litt...). Og Lillebror er sjefskokkassistent og rører i grytene!
Mens Storebror bretter flyttekasser og stabler i hauger i kjelleren. For en del av akkurat denne helgas dugnadsinnsats innebærer tømming av kjellerstua og klargjøring til maling til uka. Og her er det utrolig mange fulle bokhyller!

Cowboyantrekk er forøvrig bra dugnadsutstyr.

Og så er lasset med dugnadsvafler, glutenfrie og melkefrie (og sukkerfrie også, tenk det) - og kjempegode - ferdige!
Og det er dagens eplesyltetøy og sommerens jordbær - og litt av hvert annet.

Og deilig lørdagslunsj for dugnadsgjengen.


2 kommentarer:

 1. Å involvere barne i fellesskapet er viktig. Kvalitetssamvær handler ikke om høykulturelle opplevelser a la barneopera (handler ikke bare om i hvert fall). Men at alle må bidra.
  Ja, det tar kjempelang tid å skifte på sengene når litenstor skal hjelpe til, men det er viktig at barn lærer at ting skjer ikke av seg selv. Faste oppgaver for femår er søpla og å rydde doruller inn i skapet. Og så hjelpe til med det som trengs underveis.
  Min gutt har også alltid pakket svømmebagen sin selv. Dog med overoppsyn - selvsagt.
  (skvatt da jeg hørte en trettenpring som moren måtte pakke gymbagen for)

  SvarSlett
 2. Vi er så enige! Klart at det tar mer tid med ganske små hjelpere. Men vi skal jo være sammen uansett - og da gir det så mye mer mening å dra lasset sammen først - med den tida det tar - og så vafler og skøytebane etterpå. Vi er jo sammen. Og ungene fortjener både å bli tatt på alvor, bli inkludert - og å lære seg det ene og det andre så de kan bli selvhjulpne med tida. Her pakkes også sekker og gymbager selv :-)

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)