torsdag 14. november 2013

Glede seg til jul! Med god samvittighet.


Tiåringen har sagt det i sikkert en måned allerede - Jeg gleder meg sånn til jul. Begge de minste har begynt å telle ned dagene allerede. De er i gang. De er så godt som aldri innom noe kjøpesenter - stakkars barn - så de er overhodet ikke påvirket av handelsstandens tidlige julesalg - dette finner de rett og slett i sine egne hjerter, de gleder seg til jul. 

De sitter rundt middagsbordet og snakker om jul, de minner hverandre om hva vi pleier å gjøre, de forsikrer seg om at slik skal det være i år også, de spør om og om igjen om Mormor og Morfar kommer til julemiddagen eller til grøten i år (og jubler når de hører at i år kommer de på kvelden, ikke til grøten - jubelen er fordi de ser sjansen til å få mandelen selv; når Morfar er her til grøten midt på dagen så får han alltid mandelen!). For noen uker siden var ei venninne av tiåringen her en hel søndag - og frøkna mi satte igang, spurte den andre om hva de pleide å gjøre - og begynte å fortelle selv en minutt-for-minutt-beretning om hvordan julaften er hos oss -  "Først våkner vi..."

Jeg synes det er godt å høre. Det er en bekreftelse på at det er noen tradisjoner i livet deres som teller for dem. Vi som familie har skapt og valgt noen tradisjoner - og vi har tre små tradisjonsbærere som tar i mot og bærer dette videre. Og som setter stor pris på det.

Vi har valgt vår egen jul. Vi satte for mange år siden strek for å farte land og strand rundt med babyer og julepresanger og reiseseng og bleier og alt utstyr for å feire jul et annet sted. Vi så at vår lille familie trengte og ønsket roen rundt å feire jul i eget hjem, der vi jo gjorde i stand i hele desember. Det ble helt feil å forlate alt og ha jula et annet sted. Og vi ville at ungene nettopp skulle ha denne opplevelsen av at jula og juletradisjonene - den er her hos oss. 

Noen år har vi to besteforeldre med oss på julaftens kveld. Noen år er det "bare" oss fem. Vi var spente første året det var nettopp bare oss fem. En baby, en treåring og en femåring og oss to voksne. Ville vi klare å få det til å føles som "ekte jul" - litt høytid - noe som skilte seg fra en vanlig hverdagsmiddag med bleieskift midt i måltidet og noen som sitter under bordet og noen som heller vil løpe rundt...? Jo - det gikk. Det var jul og det var oss og alt vel.

Og nå har vi altså disse framvoksende tradisjonsbærerne - som husker alt vi skal og må og ønsker og selv vil være med på alt og gjøre alt - akkurat som i fjor. Og som gleder seg til det hele - i lang tid.

Og poenget mitt her er: Det er jo flott. Det er aldri for tidlig å glede seg!

Det er jo en fast tradisjon her i landet at noen skal klage over at jula starter altfor tidlig i butikkene. Joda, det gjør den vel. Men det er mye annet som har helt skrudd timing, det er jordbær i januar og "lørdagsgodt" hver dag - og alt for mye året rundt. Det oppgjøret og den kritikken må vi virkelig veldig gjerne ta - men ta det året rundt. Og ikke la butikkene styre hva du får lov til å glede deg over, - og ikke la kjøpesenterkritikken hindre deg i å glede deg.

For det er aldri for tidlig å glede seg. 

Det er aldri for tidlig å tenne lys i mørketida.

Det er heller aldri for tidlig å være godt forberedt. Vi kan godt strikke varme votter i mai - for å ha dem til neste vinter. Det er heller ingen grunn til å ikke ha juleverksted i god tid før jul. November er den beste juleverkstedtida. Da kan vi jo rekke å lage ekstra mye.

Mye av tida før jul handler - også fra gammelt av - om forberedelser. Hvis en er en familie som liker å lage mye selv, så er jo dette mye av kosen med jula - alle forberedelsene og glede-seg-tida.  Det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å kose seg med juleforberedelser i lang tid.

Særlig nettopp nå i mørk november.

Jula kommer til jul. Jeg er i grunnen glad ungenes telling viser at det er ganske lenge til. Men førjulstida er også en tid. Den kommer i hvertfall snart.


(og slapp av, vi har ikke flettet kurver ennå i år, bildet er gammelt... Men vi har laget noen hemmeligheter...)

7 kommentarer:

 1. Jeg gleder meg alltid veldig til jul og har gjort det lenge. Jeg vil at hobbybutikkene ganske tidlig på høsten tar inn julerelaterte artikler, men jeg er veldig imot at butikkene pynter til jul nesten før det har blitt november.

  Så hyggelig at ungene deres har så sterke og hyggelig juleminner. Det har mine unger også. Selv om mannen min og jeg ganske ofte bare er oss to julaften så er det likevel en fantastisk hyggelig og spesiell kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo - hvis butikkene hadde spurt meg om råd, så ville jeg også bedt dem om å vente. Men det spør de nok ikke om. Og så velger jeg å ikke la handelsstanden stresse meg med utstillingene sine - verken november eller resten av året. De driver med sitt, jeg er kritisk på et overordnet nivå mot forbrukskulturen, men juleutstillingene er bare et blaff i det hele.
   Så fint at dere har så gode minner og tradisjoner - uansett om dere er to eller flere til jul!

   Slett
 2. Kloke, kloke ord! Eg har min eigen leve-i-november-aksjon, der eg prøvar vere til stades no, og ikkje bli dratt inn i julerushet ennå. Det betyr ikkje at eg ikkje tenkjer på jul eller ikkje gler meg, men eg vil ikkje ete julemarsipan eller ribbe no, eg vil ha det til gode(og gle meg) Å lage tradisjonar for ungane og sjå at dei "virkar" er kjekt. Vi tok samme valg som dykk, og har feira dei flete julene med ungar i vår heim. Mine tenåringar er enno opptatt av at luktene er rett, at julestrømpene heng på rett plass og at dei rette sju slaga er bakt. Eg trur til og med forventningane blir enno større av å gle seg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Leve her og nå høres bra ut året rundt :-) Vi holder oss også langt unna marsipan og ribbe, men klementiner er lov. Og litt gløgg. Og når vi begynner å bake pepperkaker - så smaker vi også - men vi venter vel kanskje et par helger til før vi baker. Ha en god november!

   Slett
 3. Så fint å se bilde av deg! Jeg synes nesten at førjulstida er finest. Og det er en veldig koselig tid å være lærer i. I selve jula har jeg en tendens til å spise for mye og bevege meg for lite. Men det er koselig da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - nå er jeg synlig :-)
   Jeg synes også førjulstida er ei fin tid. Men det er viktig å prøve å finne og holde på "roen". Og da er det ganske greit å prøve å starte i god tid med en del ting, slik at en rett og slett kan ta det med ro. Hvis må-tingene er unnagjort i november - så kan en ha kosetingene igjen idesember. Når en nå greier det da.

   Slett
 4. Hurra! Jeg gleder meg minst like mye til jul som ungene.. ;)

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)