mandag 18. november 2013

Det gleder vi oss til hver dag!

Det er mye som er bra hver dag. Det er mye vi gleder oss til og gleder oss over. Heldigvis.

Men noe vi virkelig gleder oss til alle fem hver dag - er selveste kveldsmaten! For da er det lesestund og kosestund. Nå går det mot slutten med den fjerde Harry Potterboka - og vi har det så spennende og gleder oss virkelig til neste høytlesning hele tida. (Jeg har ikke vært så engasjert i de tre forrige. Det har vært greit nok - og moro for ungene. Men nå har det vært et taktskifte i serien, merker jeg. Det har nok vært riktig at vi har ventet litt med å gå videre i serien, selv om det har vært etterspurt fra ungene.)

Dette er barnas kveldsmat før leggetid. Stort sett er Lillebror allerede i pysjen, ferdig badet og klar. Maten er enkel - hjemmelaget grynblanding, yogurt, melk, syltetøy fra hagen, frukt - og tran og vitaminer.  Og varm te til de voksne. Pappakjæresten har lesejobben. Jeg reparerer tøy - eller strikker - eller jobber videre med det enorme prosjektet jeg ikke helt var klar over at jeg begynte på i sommer, nemlig heklelappeteppet mitt. (Jeg har snart heklet alle lappene. Men de skal også sys sammen. Og så har jeg regnet ut at jeg skal stoppe ca 1300 trådender. Og hekle rundt. Det tar sin tid. Men det går nok til slutt. Og hvis jeg lager et slikt teppe igjen  noen gang, og det gjør jeg nok - så har jeg jo lært et par ting som jeg tar med meg.)

Et par av barna - nevner ikke navn - får mange slags behov for å finne på noe, klå på noe og ikke minst røre ganske mye på seg når de er ferdige med å spise. Da blir det vanskelig å få til det som vi alle har lyst til - nemlig lese litt til! I det siste har vi vært ekstra lure. I stedet for å ha noen som danser rundt og tuller med katten og river ned melkeglassa eller ligger under bordet - og virkelig i stedet for å ha noen (meg) som maser om at de små skal sitte stille - og alt annet som fungerer ganske dårlig sammen med høytlesning - så har vi dratt fram kreative sysler for de små som har lyst også. Det er godt å ha noe å fingre med når det er vanskelig å sitte stille. Vi kan ha et brett eller en kurv klar på benken og sette fram når tallerknene er tomme og klokka ennå ikke tilsier leseslutt.

Og så vokser julepresanglageret samtidig. Så det er litt hemmelig hva som lages....


De to store har hver sine kvelder ansvar for å rydde bordet etter kveldsmat. Minstemann går strakt i seng etter tannpussen. 

Vi leser høyt hver kveld. Men den felles fortsettelsesboka vi holder på med til enhver tid, leser vi bare når alle barna er hjemme. Så varierer vi med andre kortere bøker hvis en av de eldste barna er på trening. 


Har dere noe dere gleder dere til hver dag?

13 kommentarer:

 1. Det hender tenåringane her snakkar om høgtlesinga vi alltid hadde under kveldsmaten før, det er eit godt minne! Kanskje vi skal blåse støv av den tradisjonen igjen i adventstida?

  SvarSlett
  Svar
  1. ÅÅÅÅ - skal det ta slutt! :-( Neste år har jeg første tenåring. Jeg håper på mange flere år med felles kveldsmatlesning. Så koselig å høre at dere hadde samme tradisjon - og at de store ungene dine fortsatt snakker om det!

   Slett
  2. Det tar slutt... En periode er det ikke kult å bli lest for, så er det så mange ting som skjer, at det faller litt bort av seg sjøl. Men jeg tenker at man den perioden man får det til har en verdi, særlig når de nå snakker om hvor fint det var! Vi leste forresten aødri på senga, jeg er litt leggetids-streng, syns det ble for mye styr med lesing og turning i senga samtidig...

   Slett
  3. :-) Ja, ting tar jo slutt. Men vi er midt i barndommen fortsatt, i hvertfall.. Vi droppet også veldig raskt den sengekantslesingen - blant annet fordi det ble så mange sengekanter - og fordi ungene jo også rett og slett måtte få lagt seg. Nå leser de litt selv på senga, hvis de er i seng før "lyset-av-tidspunktet".

   Slett
 2. Så utrolig koselig :) og så koselig skrevet!
  Et tips jeg skal spare på å huske på til den tid kommer!

  SvarSlett
 3. Det høres ut som en veldig fin måte å avslutte dagen på. Og det minner meg faktisk om da jeg selv var liten.. Da sjømannspappaen min var hjemme, leste vi alltid til kvelds og til frokost;) Her leser vi i senga..men ser gjerne for meg en ordning som deres etter hvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du vet - når vi fikk tre unger så kjapt - så ble det så mange senger å sitte på.... Vi forsøkte med samlesing på senga med de to eldste, da de var bittesmå - de sov på samme rom og det var koselig det. Men hovedutfordringa for oss den gangen var å begrense antall obligatoriske poster i kveldsprogrammet, for å få mer ro - og få ungene i seng i tide. (Barnetv, kveldsmat, bading, lesing, synging... det tar sin tid...). Vi prøvde en periode å slå sammen kveldsmat og barnetv - jeg satt høygravid og matet toåring og fireåring med grøt med to hender... Men så fant vi ut at det var mye koseligere å slå sammen kveldsmaten og lesinga. Nå er ungene så store at de leser litt selv på senga også når de legger seg etterpå.

   Slett
  2. Jeg kjenner meg (oss) veldig godt igjen i dette med å rekke alle postene.. Og derfor blir jeg så glad for slike poster som dette, for det minner meg på at det finnes flere løsninger! God soltirsdag til deg;)

   Slett
 4. Jeg ser dere for meg, for et nydelig innlegg fra deg! Og takk for godt tips, det noterer jeg bak øret. Har ikke tenkt den tanken om at lesetid kan kombineres med sysling. Vi leser i løpet av dagen, dersom det faller seg sånn, og hver kveld dikter vi en historie før de sovner. Kanskje frokostlesning hadde vært noe for oss, takk for idé fra Carina :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå har jeg jo tre som leser selv - så en kunne jo tenke at da falt høytlesninga ut. Og det hadde det nok gjort dersom vi ikke hadde denne felleslesingstradsjonen knyttet til kveldsmaten. Vi leser fortsatt en del for Lillebror sånn nå og da og her og der i løpet av dagen - men de store leser jo mest selv. I sommer hadde vi med Torill Thorstad Haugers Røvet av vikinger og leste oss rundt i Irland, leste mens vi ventet på maten på pubene osv - veldig fint.

   Slett
 5. Høres veldig hyggelig ut, kombinert lesing med håndarbeid. Vi leser i senga, en bok hver. Barna er for så vidt små ennå, så de liker å se på bilder og bla selv. Jeg gleder meg faktisk til de har sovnet og jeg har litt fritid eller drar på yoga. Men jeg må tenke meg om, hva vi alle gleder oss til? Ungene gleder seg å se på barnetv (men det er ikke ofte en felles aktivitet), sengelesing er ikke alltid like harmonisk, så her har vi rom til forbedring.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går jo ikke av seg selv - men jeg er veldig glad for at vi har noen fellesaktiviteter og fellesritualer og tradisjoner som vi alle sammen, både store og små, gleder oss til og setter pris på. Selv om en selvfølgelig skal kunne glede seg til noe "helt alene" også - det er jo kjempefint. Men det er noe med at at alle timene med barna - jeg vil jo ikke bare at det skal "gå over/gå fort" - fordi jeg skal noe annet. Jeg har det aller best når vi har fri sammen - og jobber sammen (jepp, vi jobber jo sammen når vi har fri, ikke sant), gjør noe sammen, er på tur sammen - og "lander sammen" til et måltid eller et spill eller lesing eller hva det nå er.

   Slett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)