torsdag 2. desember 2010

juleavslutnings-stafetten!

Stelle til jul skal være koselig - og det er det! Noen liker desembertravelhet i pyntede gater og butikker. Noen liker å pusle og bake og klippe og lime i ovnskroken hjemme.
Litt ekstra styr skal det vel være, det er jo det som er stas! Ellers merker en jo ikke at vi er her, midt i det! Livet og begivenhetene skal da merkes.

Jeg forkynner generelt et "live and let live"-budskap på denne bloggen. Vi er forskjellige - og kan og bør velge forskjellig her i livet - uten å stille oss til doms overfor andres valg. Så også med juletid og julestri. Velg selv - og la andre velge sitt.

Men - som trebarnsmamma med barn i barnehage, skole, SFO, dramagruppe, kor, skitrening (og det er vel omtrent det - og det er jo ikke så mye i seg selv når en deler det på tre) - så må jeg reise en liten kritisk spørrende røst nå midt i styret og kosen:

Må egentlig alle alle alle grupper og institusjoner og delaktiviteter absolutt ha sin egen juleavslutning? En egen koselig kveld for hele familien med mer klementiner og pepperkaker og kanskje til og med en nisse med poser.... Og så enda en og enda en?

Kan ikke noen av ekstra-aktivitetene og samlingene utsettes til januar? En liten nyttårs-fotball-turnering på SFO, for eksempel, i stedet for en juleturnering (som kolliderer med Lucia i barnehagen, skitreningas opplegg, koret...).
Koret og korpset må ha sine runder med julekonserter, det forstår alle - men må skitreninga absolutt grille pølser i 20 minus med hele familien i mørke desemberkvelden tre dager før jul? Kanskje SFO kan ha foreldreettermiddag en ettermiddag i januar - eller november? (Vi sier jatakk til kaffe og vi - hvis det ikke passer med gløgg....)

Hver for seg er det fine, flotte arrangementer. Og vi vil gjerne stille opp. Men la oss spre det litt! Vi trenger også å fyre i ovnen her hjemme, flette noen kurver og få noen små barn tidlig i seng i kaldt desembermørke.

(Og disse nissene, kan ikke de vente litt. Gjerne pynt og pepperkaker og alt som er, slå til - men selveste nissen trenger vel ikke komme med godteri hver eneste dag.)

Dette er jo på en måte et inflasjonsproblem. Nisse og pose og avslutning der - da må vi ha det her også - og her - og her. Og så fylles det opp.

I tillegg faller dette inn i det jeg har tatt opp tidligere med å forvente barns "glitrende øyne" igjen og igjen. Ved den femte nissen med godtepose i desember - hvor storartet blir det da? Spar noe glitterpotensiale til naboen eller Morfar skal dra på seg skjegget og islenderen den 24....

Og ellers - ha en glitrende andre desember. Slik du vil og kan!
3 kommentarer:

 1. Jeg er så utrolig enig! Vi nordmenn er (og nå må jeg være litt streng!) et nytelsessykt folkeslag. Det skal koses meg her og koses meg der. Det er derfor jula starter i oktober også. "For nå skal vi kose oss". Men hvor stas er det når høydepunktene alltid skal stå i kø? Desember og juni er et eneste langt maraton i avslutninger og kos. Og for all del: for det meste er det jo hyggelig- når du først er tilstede. Men veien dit er ofte kronglete, full av logistikk og pesende for å rekke det du skal. Hjertesukk- over og ut!

  SvarSlett
 2. He he, veldig enig. Desember er jo stress - det er konserter og nissefester og gløgg og sammenkomster nesten hver dag.

  SvarSlett
 3. Hvis en først skal filosofere over det kulturhistoriske grunnlaget for dette - så tror jeg jo at det er en kombinasjon av oss som en pietistisk basert kultur, med harde naturvilkår, der en måtte jobbe og kjempe hardt for godene - og så dermed synet på at en fortjener en "kjempefest" når den først kommer - og så har vi tatt med oss dette "svart-hvitt"-perspektivet inn i en ny tid, der mye penger og mange materielle goder ikke gjør det harde arbeidet så hardt, og ventingen har mistet sin posisjon - så tar en festing hele tida i stedet.
  Men disse barne-avslutningsgreiene tar jo ikke av i likhet med voksenjulebord - det er jo ganske nøkternt ofte - (bortsett fra denne nissen som skal komme i ett sett) - men det er noe med det at det skal være overalt, hver dag, flere kjøpepepperkaker, mere lodd og gløgg - og så går det litt på bekostning av andre sider ved førjulstida.
  ha en fin dag! Få avslutninger på mandager!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)