onsdag 8. desember 2010

les til jul!


Vi har en bunke julebøker som blir tatt fram i begynnelsen av desember hvert år - og gjemt vekk igjen i januar. I tillegg sørger vi for å fylle opp fra biblioteket. Det er så mange vakre og fine historier å lese til jul. Og her i huset er vi storlesere hele gjengen. Sammen og hver for oss.

Her er noen av favorittene:


Astrid Lindgren: Kaisa Krabat
Lille foreldreløse Kaisa Krabat som bor hos Mormor, - og så brekker Mormor beinet før jul - men jul skal det bli. Kaisa vasker og baker og selger sukkertøy på torget og steller for dem begge. Tårer i øynene hver gang vi leser!

Astrid Lindgren: Se, Marikken, det snør!
Jul og vinter på Junibakken - men så er lille Lisabeth litt for oppfinnsom og ender opp ute i den snødekte skogen helt alene, langt hjemmefra. Og så går det godt til sist og vi får enda en historie vi kan få tørke tårer til....

Astrid Lindgren: Jul på Junibakken.
Selve julen i det gode velstelte hjemmet på Junibakken - og Marikkens omsorg også for Abbe, Linus-Ida og andre som ikke har det så greit.

Alf Prøysen: Snekker Andersen og julenissen.
Lun og koselig historie om jula hos nissene og hos menneskene - og møtet mellom dem, en julekveld mens snøen daler.

Elsa Beskow: Petter og Lottas jul
Petter og Lotta og Tante Brun, Tante Grønn og Tante Fiolett - julefeiring og de gamle sjarmerende tegningene.

Barbara Ring: Itte no' knussel.
Historien om den foreldreløse barneflokken som trenger et hjem til jul.

Tove Jansson: Grantreet
En mummi-klassiker. Mummifamilien vet ingenting om julen - de pleier å sove hele vinteren. Men den julen de plutselig våkner opp - og ser at alle andre fyker rundt og snakker om alt som må ordnes før Julen kommer - så blir de veldig bekymret.

Hans Christian Andersen: Grantreet.
Selve historien om et juletres liv - fra det vokste opp ute i skogen, til det fikk være midtpunkt på den store julefesten, - og til det ble historie....

Astrid Lindgren: Jo visst kan Lotta nesten allting!
Lotta er minst i familien - men det er hun som ordner juletre det året det så ut til at det ikke skulle bli noe!


Hvilke julehistorier leses hos deg?

4 kommentarer:

 1. Hmm, det var jo en lur idè. Vi har de samme bøkene framme hele året, og vi har vel ingen spesielle julehistorier som leses, sjøl om bøker om Månetoppen og Blåfjell trekkes hyppigere fram nå...

  SvarSlett
 2. Vel, vi har visst ingen julebøker...Her leses Dr. Proktors Prompepulver for tida, bok nr. 2 skal ligge under juletreet. Men jeg tror Jul på Junibakken finnes i en Marikken-bok vi har, den må jeg jammen lete fram. Vi har mange bøker, så vi skal ikke gå tomme for lesestoff i alle fall. ☺

  Takk for underholdende lutefiskkommentar, kan tenke meg det er en utfordring å forklare, ha ha.

  SvarSlett
 3. Jeg tror du har nevnt nesten alle, men ei bok av nyere dato er "Mamma Mø feirer jul". Den er kjempekoselig, og Mamma Mø er ei strålende vakker ku med glitter på! Herlig historie. Ellers er jo "Karl Bertil Jonssons Julaften" en slager - også i bokform. Og så må vi ha med "Emils jul", om Emil som lager jul for fattigfolket i Katthult.

  SvarSlett
 4. Julebøkene blir på en måte litt mer spesielle når vi har hatt de vekk fra hyllene nesten et helt år. Noe å vente på det også. Slik liker vi å gjøre det i hvertfall.
  Jeg så da jeg skrev denne lista at den er i svært stor grad preget av "gammeldags, nostalgisk jul" - og også tildels av temaet "hjem til jul, det ble jul allikevel, samle alle sammen" osv. Og det uttrykker vel også noe av det vi verdsetter ved jula.
  Men nye historier er jo også velkomne! (Og Doktor Proktor er en stor hit hos Storebror her i huset!)

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)