lørdag 11. desember 2010

velkommen på nabogløgg!


Da vi var ferske her i Bakkebygrenda, for ganske mange år siden nå - hadde bodd her et drøyt år, hadde ettåring og ny baby såvidt i magen - innførte vi Nabogløgg som en av våre faste adventstradisjoner. Vi la pene lapper med hjerter og stjerner på i postkassene til alle vi hadde truffet i nabolaget, store og små - inviterte på gløgg og julekake og åpent hus en adventslørdag fra 15 til 18. Kom og gå som du vil, bli kjent med naboene...

Så stelte vi i stand, bakte julekaker og smuttet mandler og tente lys og fakler. Og satt der og ventet. Spente. Første året. Ti på halv fire var vi fortsatt bare oss - vi voksne så på hverandre og lurte -tenk om ingen kommer, da må vi jo flytte!

Men så kom de, store og små. Og koste seg med gløgg og julekake, pepperkaker og klementiner. Skravlet og ble litt bedre kjent - med hverandre og med oss.

Og dette har vi fortsatt med. Folk gleder seg og kommer. Det har blitt en av nabolagets tradisjoner. Alltid er det spennende - det kan komme fem eller femti (vel, stort sett nærmere femti enn fem, da) - hvem kommer og når kommer det noen... Et år bakte jeg by accident seks store julekaker, dobbelt så mange som jeg pleier, - og de gikk med! To av de kjekke pre-teen-gutta i nabohusa slo seg ned på kjøkkenet en time og spiste en hel en hver.

Folk som bor bare få meter fra hverandre har fått hilst på hverandre for første gang. Og vi får være gode verter og samle folk til litt adventshygge i vårt hus. Da føles huset og hjemmet ekstra godt og trivelig, varmt og raust. Det er en god opplevelse. Vi får også en dytt på oss til å rydde litt ekstra midt i advent - det er også en fordel!

Nå har vi bodd her "lenge" - hatt barn vandrende rundt i nabolaget lenge, vi er godt kjent - og dette er fortsatt en trivelig tradisjon.

I dag var dagen. Vi har kost oss. Det blir neste år også.

Og i morgen er det tre lys, sa Lillebror med strålende øyne da han sovnet, mett på besøk, løping og pepperkaker.

Har du hatt en god adventslørdag?

3 kommentarer:

 1. En hyggelig tradisjon det der. Og som du skriver, så MÅ man liksom få rydda når man får mange gjester;)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Hei på deg, selv :)) Så koselig med nabogløgg! Jeg skulle ønske jeg var din nabo ... hehehe ;) men har jo muligheten til å videreføre tradisjonen selv. Kos deg med å tenne det tredje lyset sammen med dine kjære, og ha en deilig søndag. Klem!

  SvarSlett
 3. Ja, det er koselig. Det er vel vårt bidrag i "alt-som-skal-skje-i-desember"-kaoset, men det er jo veldig frivillig for folk dette her, og uforpliktende og greit, bare tøfle over veien og opp trappa... Og det settes pris på - det er i hvertfall hyggelig!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)