torsdag 30. desember 2010

lysfest, for alle


Jula er for alle.
Vi kan legge det innhold i det som vi selv velger. Jula er tilgjengelig. Den har sine ulike røtter i så mange tradisjoner og i så mange tider at det er mangt og meget å velge i og fra for oss alle sammen.

Alle norske skolebarn får juleferie, uansett religiøs tilhørighet eller overbevisning. Ingen har monopol på den rette julefeiringen eller rette julestemningen.


Jeg vet hva jeg selv velger.
Men når jeg rusler bortover snødekte veier og ser et nabotre omkranset av neonblinkende julelenker - og jeg tenker og ser "hvor Harry dette er", så kjenner jeg også en glede over at dette har de valgt. Disse folka, hvem de nå er, har kjøpt inn, og klatret opp i dette digre grantreet og hengt opp neonblinkene sine - og så sitter de sikkert der inne i julestua si og koser seg med blinkinga - så fint! Så fint at de koser seg!

Det er jo godt å velge noe som er godt. Noe som en synes er fint. Jeg og vi velger vårt.

Og alle trenger vi en lysfest. Alle vi i dette kalde, mørke landet, nesten på Nordpolen. Der det er langt mellom husene og grendene. Der vi ikke orker å møtes på torget nå i denne mørke, kalde årstida - det hører sommerens intense lyse netter til....
Så pynter vi, og baker, og tenner lys mot mørke vinduer. Eller vi sitter alene på en kjøkkenkrakk og skrur på radioen og hører julemusikken. Eller vi er del av en stor og myldrende familie som har en anledning til å samles og spise og skravle og se hvor store alle er blitt.
Eller vi har bare har noen fridager midt i alt juleriet.
Men alle vet vi at at nå snur sola. Og vi kan velge, feiring eller ikke-feiring, religiøst eller ikke, tradisjon eller nytt av året, mat eller drikke - eller alt.....

Jeg er heldig. Jeg er midt i en myldrende liten familie, med tre små juleglade barn. Som nyter fri og ro og sover lenge. Som nyter søskenlek og søskenkrangling og skiturer i skumringstunder. Som nyter tilgjengeligheten av pepperkaker og julekarameller og gamle lekevenner i nye juleselskaper og littegrann seine kvelder så en kan føle seg litt større enn en er... Kanskje kan en si at det er lett for meg å snakke om lysfest og kos. Jeg har både lys og kos tilgjengelig bare jeg strekker ut armene og omfavner det.
Jeg vet det. Men jeg vet også at livet kan være annerledes. Godt - eller vondt. Og begge deler.

Det er mange måter å leve på. Det er mange måter å søke det gode på. Vi har ulike muligheter og begrensninger. Jeg vet ikke hva som er godt for deg.

Men jeg ønsker deg en god lysfest - en god juletid (for den er fortsatt her....) - på din måte.

2 kommentarer:

  1. Jepp! Velge sitt, om man vil - men være raus med andres valg og liv...

    SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)