fredag 1. april 2011

frihet på en lurendreierfredag


I dag er den store lure-dagen! Fireåringen prøver seg med at han har en elefant i lomma, og slikt noe - og jeg lar meg jo lure.....

For det er jo helt vanlig å ha en elefant i lomma!

Hva er vanlig? Hva er normalt?

Og dette er en liten tankeøvelse til deg - her på en lurendreierfredag: Tenk over vanlighetsbegrepene dine. Tenk over normalitetsbegrepene dine. Hvor kommer de fra? Må det være sånn? Er det vanlige "gitt". Må det som er annerledes være "unormalt"?

Et ganske fast budskap på disse bloggsidene er "Det er mange måter å leve på".
Livet kan være så mangt.

Etablert normalitet og vanlighet kan bli for trangt, for smale rammer for et liv, for trangt for variasjon, for feiltrinn og "andre" livsvalg.

Jeg står på hodet om dagen med å forberede meg på å forsvare skribleriene mine offentlig og seriøst. (Samtidig som jeg baker til femårsdag og alt det andre of course). Mine skriblerier - som altså endte som en godkjent doktoravhandling - handler mye om å gå inn på slike "gitte" begreper, vise hvordan de er bygd opp, vise hvor de kommer fra, vise at slike begreper - som så mangt - er noe menneskeskapt og historisk. Historisk betyr for meg at det forandrer seg, med tida. Slik er det menneskeskapte, det er foranderlig.

Det betyr frihet, folkens!
Frihet fra normalitetens trange kår.

Og frihet kaller på ansvarlighet. Ikke bare skylde på at "sånn er det" og "sånn har det alltid vært". Men ta ansvar for å skape det gode. I dag og i morgen og alle dager.

God fredag!

3 kommentarer:

 1. Høres ut som veldig spennende "skriblerier", spør du meg:-)

  Lykke til med forsvaret!

  Og god helg:-)

  SvarSlett
 2. Ja, det er spennende. En artig bok, rett og slett. Det må jeg jo tillate meg selv å si på en fredag kveld! God helg!

  SvarSlett
 3. og jeg som har som vane å si "sånn er det med den saken"


  Gratulerer med doktoravhandling, og ha e fin helg!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)