torsdag 7. april 2011

- en kan jo greie seg uten også


Å - dette var inspirerende. For Mammadamen skriver om gadgets to keep or to lose - og det er artig for dem som trenger å ta slike vurderinger. Og jeg - jeg får et skikkelig utenfra-perspektiv på alt jeg greier meg uten, og greier meg greit uten. For dette er liksom ikke min debatt, ser jeg - og så er jeg visst voksen nok til å ikke bli bekymret for at jeg ramler utenfor, men blir heller litt fornøyd...

Supert med nyttig teknologi. Men det går jo fort i kommunikasjonsteknologisvingene for tida, da. Hvor mange dingser trenger man egentlig - for å kommunisere? Hvor mange dingser trenger man for et godt liv?

Og jeg tenker jo videre, for tekniske dingser er jo så mangt - - for storegutt her i huset blir lang i blikket når vi går forbi snøfreserene og de digre gressklipperene på den lokale Jernia-butikken. Og får samme beskjed, vinter og sommer - at det må han gjerne ønske seg, men Mamma og Pappa synes ikke vi trenger slikt utstyr i våre vesle hage. Vi har måkespade og gammeldags hånddreven rullegressklipper. Og i høst gikk tørketrommelen i stykker, helt i stykker. Den ble anskaffet da nummer to kom og huset rant over av vaskekluter og baby- og småbarnstøy. Gull verdt. Men så tenkte jeg - 5000 kroner for en ny en er ganske mye det også. Et ekstra tørkestativ ordner det meste - og om sommeren henger vi jo alt ut. Så greier vi oss uten det også.

Og så vår gamle 14 tommers klumpe-tv fra 1996..... Det er jo en antikvitet! I tillegg har vi bare NRK, i tre varianter. Vi er så urgammeldagse at vi burde jo stilles ut på museum! Men vi har en CD/DVD-spiller altså - og den virker noen ganger, så ungene får se film på lørdagskvelden.

Og så greier vi oss uten kaffemaskin, lager verdens beste kaffe på IKEA-presskanne.

Men hva har vi, da? (Joda pc og digitalt kamera, det er i heftig bruk) - Hyllene fulle av gammeldagse bøker lagd av papir, møblene er fra alle generasjoner, barnetegninger på veggene, lego og tegnesaker og andre lage-saker i enorme mengder, - og en hage med kriker og kroker og spennende vekster og lekehus og huske, et halvgammelt hus som aldri blir helt ferdig - og hemmelig hytte bak kirsebærtreet - og skogen med alle sine eventyr ganske nær.

Jeg er ikke noen anti-teknologi-freak, dingser er bra til sitt bruk
- men jeg synes det er så deilig med alt en greier seg uten!

Mindre å fikse, kjøpe, reparere, erstatte, bytte batteri i - og mer tid til resten av livet....

4 kommentarer:

 1. Veldig bra innlegg!
  Vi har i grunnen også greid oss uten veldig mye, selv om vi kanskje ikke hadde en så bevisst holdning til det som dere. Vi følte bare ikke behovet, derfor lot vi være å kjøpe tørketrommel, for eksempel. Jeg tenkte ikke over alt vi ikke hadde, før plutselig en dag - da det var innbrudd her. Tyven ble nok litt ergelig - her var jo ingenting å stjele... Ikke hadde vi sølvtøy, stereoanlegget var 25 år gammelt, TV-en var kjøpt brukt og minst 10 år gammel, ingen elektronikk (dette var noen år siden, ikke alle hadde PC hjemme da), ingen fine mobiltelefoner, dårlig med diamanter etc etc. Tyven ble nok litt irritert, rappet en flaske rødbrus etter siste barnebursdag, tok tursekken vår og rafset med seg det eneste elektriske han fant - og det var juletrebelysningen.
  Ja, sånn kan det gå. Man greier seg uten det meste. Og den julen greide vi oss sannelig uten juletrelys også. Akkurat det var jo litt trist, men så satte vi jo ekstra pris på det når vi fikk nye.
  Tror det er sunt å reflektere litt over forbruket. Ikke minst alt av elektronikk, man trenger litt men ikke alt. Og siden det er hundre år siden jeg hadde småbarn selv, er jeg litt rystet over alt UTSTYRET som mange småbarnsfamilier har nå for tiden. Det meste greier man seg fint uten.
  Ha en riktig fin helg!

  SvarSlett
 2. Hei, så fint å få deg som følger her! Jeg følger jo med på det du skriver også.
  Noe er vi bevisst på - og noe er vi vel også bare litt "late på". Trenger ikke alltid henge med i svingene og skaffe siste skrik, selv om det konstant dukker opp nye kjøpemuligheter der ute. Men det jeg er ganske bevisst på er å vise ungene mine at det finnes andre verdier her i verden enn bare å HA og KJØPE. (OG da kan vi ikke bare "si det" - vi må gjøre det i praksis også)

  SvarSlett
 3. Fint innlegg..jeg måtte plutselig flytte for et år siden. Begynte helt på nytt. Hadde ingenting. Kjøpte brukt. Bor lite. Trodde jeg skulle ønske meg mer. Oppdager at jeg aldri, aldri mer vil ha så mye som jeg hadde..jeg kommer til å følge bloggen din. God påske!

  SvarSlett
 4. Hei, Bente! God påske til deg også!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)