onsdag 6. april 2011

barnebursdag!Barnebursdag er fantastisk!

Og etterhvert skaffer en seg litt erfaring - da er det enda mer fantastisk. (Med helgens selskap for femåringen rundet vi nå vårt 21. barneselskap, så nå er vi vel erfarne, vel.)

Og det går an å lytte til noen råd, her er mine:

- Gjør det enkelt. Hovedpoenget er allerede der: Det er BURSDAG!
- Gjør det morsomt. Det er forferdelig gøy med voksne som sier noe litt tøysete, eller kler seg ut eller noe sånt. Det huskes i årevis ("Husker du da pappaen til J. var rar mann ..."). Men la de små gjestene få varme opp litt først, før det blir tøysevoksne....
- Gjør det kompakt. To timer er absolutt nok for småbarns-barnebursdag.
- Ha en plan. Informer bursdagsbarnet om planen (eventuelt - ved et bursdagsbarn som klarer å stå i ro i to sekunder i en slik anledning, legg gjerne planen sammen med barnet - hurra!). For eksempel: A) Alle kommer. B) Vi tar flasketuten-peker-på-åpne-pakker MED en voksen og en pose til søppel. C). Mat - hurra. D) Lek - litt fri - litt organisert. E) Kake, bursdagssang. F) Eventuell overraskelse til gjestene - og ferdig, hadet.
- Ta styringa. Små barn trenger litt veiledning i en så fantastisk hendelse som en bursdag er. Send unger på do og bestem at hender skal vaskes. Bestem at nå må Trine vente på tur og Truls sitte rolig. Det går helt fint - vær voksen. Ungene blir tryggere da, når det er tydelige voksne der.
- Nyt dagen. Nyt festkledde små mennesker som sprudler over - det er jo fantastisk! Nyt fantastiske samtaler rundt bordet og alt det andre.


Og så en liten ytterligere utdyping av dette med "gjør det enkelt"
- En trenger ikke et lass med papp og plast fra Nille og dulle og dille for å lage bursdag. De fleste av oss har tallerkner og glass i skapet fra før. De fleste har også oppvaskmaskin. Så kan en heller slå seg løs og kjøpe noen fancy servietter.
- Ikke still med hundre sorter brus som barna må velge mellom. Det tar så mye tid og blir så komplisert. Her er det enten en boks med juice med sugerør ferdig på bordet - eller så står glassene der med sugerør og vi skjenker saft når de har satt seg (ikke før...., gjett hvorfor).
- Pølser er en gjenganger - og det er helt greit. Gjør klar fat med pølser ferdig i lompe/brød og send rundt.
- Det er ikke nødvendig med ti fantastiske kaker. De små sleiker av non-stopen og så må en kaste restene.... En flott variant er pyntede muffins - og så en stor is på et fat pyntet med bær og godteri og bursdagslys. Det er enkelt og det spises opp og nytes.

Skattejakt er et fantastisk alternativ til fiskedammer og slikt - men der også: Gjør det enkelt og ha en plan. Ungene er så oppspilt at de får med seg langt mindre enn vanlig.....

Godteposer - det er en kjempestor debatt. Men som med det meste annet - hvis en er "mot godteposer" - så er det kanskje en idè å droppe det i de bursdagene en selv arrangerer, altså ta konsekvensen av egne meninger selv. Men verden går ikke under av en godtepose heller. Det er ikke verdensfreden som står på spill.... Men prøv for eksempel en pose popcorn til hver som avslutning på festen - eller som hos femåringen nå sist - en liten tøypose med klinkekuler til hvert barn, hver måtte gå på en egen skattejakt på kjøkkenet og lete etter en liten blå pose.... Eller faktisk ingenting. Det går også bra. (Men ikke lag godteposer og stå og klag på det etterpå, stå for det du gjør, voksenfurting over sukkersaker er ikke passende i bursdag)


Og - kok to kanner ekstra med kaffe og hank inn noen av foreldrene til en skravlings på slutten, det er en av gevinstene - vi blir bedre kjent både store og små!

3 kommentarer:

 1. He he, dette kunne jeg skrevet sjøl - er fullstendig enig i alt du skriver!
  Driver med vår 31.bursdagsfeiring i disse dager;)

  SvarSlett
 2. Ja - du leder jo både mht starttidspunkt og antall bebiser - så sånn er det. Kos dere med feiring :-)

  SvarSlett
 3. Denne skal jeg bokmerke! Det er siste rolige feiring i år (3-år) før det vel braker løs neste år..... ik!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)