mandag 20. september 2010

klokt om å leve med barn


Les i dag:

Jesper Juul om at foreldre får være foreldre og ikke profesjonelle pedagoger.

og
Vera Michalsens råd om å være foreldre og familie.

Begge deler finner en i dag på NRKs nettsider - og dermed sikkert også på tv osv hvis man følger med på slikt...

Alle gjør sine egne erfaringer. Også familieterapeuter og supermamma-Michalsen har sine begrensninger. Vi kunne sikkert også alle supplert med våre egne gode råd..

Men jeg har svært stor sans for grunntonen i det de formidler: Familieliv er et liv. Ikke et prosjekt. Ikke en prestasjon. Et myldrende liv. Vårt liv. Og livet hjemme - selve familielivet - skal ikke være best mulig strukturert og polert og pedagogisert. Det skal være frirom for store og små - så alle kan få surre med sitt og vi også kan få vært sammen uten så mye stress og organisering.


Jesper Juul slår fast at "Barn tåler maks 6-7 timer pedagogikk om dagen. Så må de ha et samvær med voksne der det er mye mer kontakt, omsorg og varme og mye mer irrasjonalitet."
Michalsen hevder at det er "en menneskerett for barn å kjede ræva av seg i sammenlagt flere års tid, da får hjernen hvile og må rydde og romstere litt rundt på egen hånd.."

Og i et hjem må alle bidra med sitt og dra familielasset sammen. Les!I tillegg synes jeg at det er svært bra at det i en liste over gode råd til familieliv faktisk blir tatt med at det å spise skikkelig og sunn mat for både store og små faktisk får det meste til å fungere bedre.2 kommentarer:

  1. Jeg har stor sans for Vera. Hun virker som en klok dame som tør å si det vi alle tenker i vårt stille sinn!

    SvarSlett
  2. Ja - eller som vi burde si mer høyt. Livet med familie og barn er et vanlig liv, det kan leves på mange måter, bør ikke være et prestisjeprosjekt som følger ferdige maler. Det er det nære livet der vi er tett på hverandre og betyr mye for hverandre.

    SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)