mandag 27. september 2010

vær velkommen og vær en god gjest!


Det er hyggelig å ha besøk, kaffe på en snei eller stor middag til fullsatt bord. Det er hyggelig å gjøre i stand og være vert og ta i mot.
Men det er også en kunst å være en god gjest. En god gjest tar imot og setter pris på å være gjest. En god gjest sier ja takk - i stedet for "å det er ikke så farlig" - "ikke noe bry for min skyld".
(Det er noe av det verste jeg vet - på det enkle spørsmålet - "vil du ha kaffe eller te" - så begynner folk å gjøre et stort nummer av at det får bli det som er enklest for meg! Kan de ikke bare velge. Jeg har besøk fordi jeg vil ha "bry" - jeg koker da mer enn gjerne både kaffe og te og åpner vinflasker - jeg skal da merke at jeg har besøk!!)

Gjester skal merkes. Gjester kan gjerne hjelpe til, men de skal faktisk ta plass - og ta imot vertskapets omsorg og opplegg. Det er velkomment med mer oppvask og mer smuler på gulvet. Det er helt i orden. Det er mer liv. Ta i mot og ta plass - og sett pris på å være gjest.

Noen gjester overkjører. De skal hjelpe til så mye at du ikke får sjansen til å være den rause verten selv. Og det skal så til de grader ikke være nødvendig med verken det ene og det andre, så du skal nesten få dårlig samvittighet for den gode sausen eller eplepaien du har laget....

Jeg er raus. Jeg er en god vert. Men gjesten må også stille opp. Skravle, nyte, ta i mot.


5 kommentarer:

 1. Tiltredes! Men noen evner visst ikke å slappe av! Jeg tror jeg er en ganske god gjest! (jeg klarer å slappe av veeldig! )

  SvarSlett
 2. Fantastisk. Veldig mye likt det jeg ofte tenker selv. Rydde bort tallerkner skal folk gjøre og "hjelpe til" - jeg har gjester, jeg har det planlagt og trenger jeg hjelp så spør jeg. Ellers er det beste hvis jeg surrer på kjøkkenet fx at noen kan sitte der og prate med meg. (la nå for guds skyld glassene stå...!)

  SvarSlett
 3. Jepp! Dette ble nemlig skrevet i stor frustrasjon etter å ha hatt noen i huset som ikke kunne la ting være i et øyeblikk - begynte å rydde stettglassene INN i skapet igjen (jeg som hadde tenkt at jeg skulle by på et glass vin....) og som begynte å brette melkekartonger!!
  Sitte rolig og skravle og være glad for å bli servert - det er fint!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)