torsdag 29. september 2011

mammaoppgaver


- Hva mammaoppgavene er ....

Det slår meg hvor mye tid jeg fortsatt bruker på at ungene skal spise, ha reine og tørre og varme nok klær, vasking og stelling, sørge for nok søvn... Enda ingen av dem er babyer - langt i fra. Alle kan både spise og kle på seg selv, og til og med femåringen vasker sitt eget hår.
Men - i kontrast til den tida da de var bittesmå, måtte bæres, alt måtte kles på, når jeg matet grøt inn i to munner samtidig med en skje i hver hånd, eller ammet mens jeg matet en toåring, eller hva det nå var - i kontrast til den tida da mammaoppgavene så veldig direkte og praktisk knyttet til mat og klær og stell, bæring og byssing og reine bleier - altså nå.
Nå snakker vi om det i stedet. Jeg kler ikke på. Men jeg drøfter med en sliten skoleunge som skal ut i fem varmegrader om morgenen, - tror du at du trenger en genser til, var du varm nok i går, jeg bestemmer ikke - jeg får ham til å tenke selv... Jeg mater ikke, - men jeg haler inn en åtteåring til å dekke på bordet og en femåring til å skrelle gulrøtter (og det tar sin tid det også). Jeg rydder og vasker klær - fortsatt alt for mye - men jeg bruker også masse tid på å lære opp i hvordan en sorterer innholdet i en brukt gymbag, hva går i skittentøyet, hva henges til tørk, hva gjør en med det våte håndkleet. Og det våte utetøyet som skal tørkes, og de møkkete vottene i sekken, de blir faktisk ikke tørre og reine av seg selv til i morgen nedi der...

Og gjett hva - det virker faktisk! De tenker og ser og tar ansvar selv.

Jeg gjør det ikke selv lenger, men vi snakker -lærer - og øver på å være flere som er selvstendige og ansvarlige her i huset. Det krever en del masing, det krever tålmodighet, det tar tid. Det raskeste - sånn på en gitt dag - ville være å fyke alt unna selv. Jeg er jo direkte superrask til å rydde gangen, dekke bordet, tømme sekker og gymbager og pakke dem riktig pånytt. Superrask. Men det er ikke min mammaoppgave nå for tida. Oppgaven er ikke å få det til å gå fort i dag - men å bidra til at alle kan og tenker og klarer mer og mer i dagene framover.

Mer om andre mammaoppgaver en annen dag. Ha en god og selvstendig dag.

3 kommentarer:

 1. Klokt skrevet. Det er dette oppdragelse handler om - å gradvis gjøre de praktiske mammaoppgavene overflødige. Så blir det forhåpentlig vis både tid igjentil og etterspørsel etter de andre mammaoppgavene i mange mange år fremover.

  Men det tar mye tid, og det er så lett og fristende å gjøre alt selv; raskt, oppgitt, overarbeidet. Og så glemmer mor at barna jo aldri lærer å gjøre disse oppgavene selv, og at man faktisk må sette av tid til å lære bort. Hvordan rydder man egentlig et rom? Hvordan legger man på et laken?

  SvarSlett
 2. Kloke ord :)

  Jeg er fremdeles en sånn direkte og praktisk mamma for ettåringen, men for femåringen merker jeg at det er i ferd med å endre seg. Det er fint og litt vemodig. Misforstå meg rett, jeg er ikke sånn at jeg ikke liker at de blir eldre, men i overgangen mellom perioder blir jeg ofte litt sår. Det har jo vært så fint det vi er i ferd med å forlate! Samtidig som jeg vet at det nye pleier å bli bra det også.

  En god dag til deg!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)