mandag 23. august 2010

på lag med skolen





Vi lever i et land der alle barn skal kunne få kjempelang gratis utdanning, der det er haugevis av bøker og pc-er tilgjengelig, der skolebyggene, i hvertfall i teorien, skal være helt skikkelige ordentlige hus som er varme om vinteren og ikke faller ned i en kastevind, der lærere har utdanning og lønn, der skolepolitikk faktisk er et sentralt politisk felt. Det er bra at skole diskuteres, kritiseres og engasjerer. Det er alltid mye som kan bli bedre. Hvert mobbeoffer, hver dyslektiker som ikke får hjelp, eller racer-leser som blir overlatt til seg selv, hvert tomme skolebasseng eller hver tette ventilasjonskanal - diskuter i vei, ta ansvar, være med på å ordne opp! Vær klassekontakt, sitt i FAU, bland deg inn og bry deg.
Men se også hva vi har å være glade for. Og fortell barna det. Fortell at de kan være stolte av skolen sin, av det arbeidet de gjør der hver dag sammen med andre elever og med lærerne. Fortell at lærdom er viktig for å ta ansvar i verden - for å få til det en synes er viktig. Fortell at vi er på lag med skolen. Vi kan ikke være fornøyd med alt, men vi kan alltid være på lag for å gjøre ting bedre.

I dag var det første skoledag i denne kommunen. Etter å ha fulgt min spente andreklassing og fjerdeklassing - møtte jeg de nye førsteklassingene med foreldre og besteforeldre, nye sekker og pene kjoler. De var målbevisst på vei for å møte en skole som hadde pyntet seg i solskinnet med flagget heist til topp, oppmøte for nykommerne en time etter de "gamle elevene". Spente på sin store store første dag. Like rørende hvert år. Lykke til!

Og så sitter jeg plutselig helt alene i huset og skriver videre....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)