torsdag 5. august 2010

les!


En bokanbefaling fra sommerens bunker. For jeg har nemlig oppfylt også denne blant flere sommerdrømmer - jeg har drasset rundt på bøker og lest og lest og lest, på strender og lekeplasser og i biler og båter og mens kaffen koker eller mens jeg pusser tennene og børster sol-strand-flokete hår. Eller i rolige kveldsstunder, der de finnes. Solnedgang på verandaen....
Så da får en faktisk lest en del. Og sommerlivet inne i en god bok - det er godt å leve.

Og her er en anbefaling:

Gregson, Julia (2008(norsk utgave: 2010)). Østenfor solen. Bergen: Vigmostad og Bjørke AS.

Utrolig detaljrikt og levende om tre unge engelske damer som reiser ut til India av ulike årsaker i 1928 og om den første tiden deres der. Rose, 19 år, skal ut for å gifte seg med en britisk offiser som hun bare har møtt et par ganger. Victoria, også 19 er med som nærmeste venninne og brudepike - men også for om mulig å møte en mann og bli forlovet og gift hun også. "Fiskeflåten" var en betegnelse på alle disse unge kvinnene som reiste ut for å møte en mann blant alle de britiske i India. Viva - er den vi er nærmest i boka - hun har ikke de to andres overklassebakgrunn, men hun levde i India som barn og mistet hele resten av sin familie der. Nå er hun 25, hun finansierer tilbakereisen ved å være anstand for de to andre yngre kvinnene. Hun vil lete opp fortida si og hun vil starte en framtid. Hun skriver. Hun vil være forfatter. Hun er ikke ute for å lete etter en mann. Hun vil greie seg selv.
Det er et India i en dramatisk omveltningstid de møter. Det er nærgående og levende skildringer av stort og smått, uendelig fattigdom, britisk overklasseliv, kvinneroller i en omveltningstid, kulturelle og religiøse skillelinjer og møtepunkter.
Gregson spiller på så mange strenger når hun forteller denne fortellingen. For den består av så mange fortellinger og så mange detaljer og så mange nyanser. Det er så jeg kjenner suget i magen over om dette egentlig er mulig - fortelle dette så riktig, hale alle disse mangslungne linjene i boka i land på en troverdig måte. Og det gjør hun altså. Troverdig og sterk og riktig.

Mange sider. Heldigvis! Les!


(Bildet: Rosespirea, så sterkt vakker akkurat nå!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)