onsdag 18. desember 2013

Du er voksen når du har ansvaret for at det blir jul!Når er du voksen? Når du blir 18? Når du fyller ut selvangivelsen selv? Når du får barn? Når du blir 40?
Vanskelig å si. En gang i tida var konfirmasjon kriteriet for voksenhet, for å kunne bli gift eller avtjene militærtjeneste eller andre voksenting, så måtte en først være konfirmert. (Derfor måtte vi også ha en skole her i landet, for å lære katekismen - slik at vi kunne få voksne, konfirmerte borgere.)

Men nå - vi tøyer begrepene og er unge langt og lenge - og pusher samtidig voksenutfordringer nedover i barneskoleklassene. Så blir vi litt forvirra da - når er vi egentlig voksne?

I blant spør barna mine meg - om når de blir voksne. Eller de vil ikke bli voksne. Mitt svar er at de bestemmer selv når de opplever seg som voksne. At det kommer når de er klare selv. Derfor er det ingenting å grue seg til. (Og at de alltid er barna mine - selv når de blir 60 år!)

Jeg kobler det å være voksen til å ha ansvaret. Ansvaret. Når du ikke ser deg rundt etter om det kommer "noen voksne" og ordner opp. Du ordner opp.


Og et godt eksempel på terskelen til å være voksen - det er nettopp jul. Den som sørger for at det blir jul. Den som ordner det. (Hva det nå er som skal til - der er vi så forskjellige - det er ikke EN oppskrift på "ekte jul").
Som barn hjelper man til. Her i huset er det tre virkelig aktive julehjelpere i sving. Men barnet hviler i tryggheten på at det er noen andre, de voksne, som sørger for at det faktisk blir jul til slutt. At trådene sys sammen og lysene (og kanskje magien...) tennes og maten er varm og skjortene strøket og mandelen er gjemt - og en til og med har klart å velge vekk det en ikke ønsker å inkludere som del av julemarkeringen - eller lever godt med alle slag som ikke er bakt eller pusset... . Altså ikke bare gjør... - men velger og viser. Og står for at "dette er jula her hos oss".

Når du er den som har ansvaret for at det blir jul - da er du voksen, da!

Så en liten tilføyelse. Alt til sin tid. Du blir voksen når du er klar, som jeg sier til egne unger.

Jeg har skrevet litt om dette før - se denne om "hjem til jul" fra i fjor.7 kommentarer:

 1. Så fin julekrybbe dere har! Og interessant spørsmål om voksenhet…Jeg kjenner meg ofte som både voksen, ung, mor, datter, etc etc, det er så mange roller og mange hatter. Men mest er jeg voksen, jeg kjenner en ro i meg jeg ikke hadde før. Og i forhold til jul, har jeg vært voksen i 14 år ;) det var første gang vi feira for oss sjøl.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja - vi er jo alt det der. Men det er godt med den voksenroen en kan få etterhvert. Og selvfølgelig kan en være voksen og sørge for at det "blir jul" også om en reiser vekk og feirer jul et annet sted enn i eget hjem. Det handler mer om nettopp det med ansvaret...

   Slett
  2. - og takk for det om julekrybba, forresten. Den er vi glad i. Laget den sammen for noen år siden. Jesusbarnet ligger i en kommodeskuff foreløpig og kommer på plass natt til julaften...

   Slett
 2. Se der ja, da blir jeg vel voksen nokså snart, jeg da? :) Fin adventstid til dere, både hovednissene og hjelperne (mine hjelpere har akkurat ommøbelert for tredje gang i dag på loftstua for å få plass til juletre, så dette må jo bli bra) ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo ikke den eneste måten å bli/være voksen på, jeg mener jo ikke det. Men det er en ganske sterk test. Blir det jul når jeg har ansvaret, blir det "virkelig jul"??? (og det blir det jo). Går nok bra, Elin. :-)

   Slett
  2. Du er så fin ♡
   Jeg tror også det går bra. Vi har tau klart til å feste juletreet med, så.. ;-)

   Slett
 3. Det er mest i forbindelse med ferier/høytider at jeg kan få den "Hjelp-jeg-er-voksen!"-følelsen, da går det liksom opp for deg at det er DU som har ansvaret for at ungene dine skal ha det ålreit. I hverdagene går ting greit, synes jeg, det er faste rutiner og dagene flyr.

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)