mandag 16. april 2012

alle mammaer skal!Martine Aurdal har fått på trykk at alle mammaer burde jobbe 100 prosent. Nuvel. Da blir det i hvertfall debatt.
Les for eksempel Ylvalis gode refleksjoner om dette.

Og jeg sukker jo litt oppgitt jeg også. For jeg skjønner jo at hun vil det vel, og at hun er så fornøyd selv - kjempefint. Og i tillegg har hun vel ikke skrevet dette selv, det er en reportasje i bladet Mamma - så kanskje var det ikke akkurat sånn...

Men - jeg må jo pirke litt i denne argumentasjonen litt allikevel. For det blir så firkanta og bedrevitende, både om folks liv - og om hva som er best samfunnsmessig.
 • Hva om det var motsatt - hvordan hadde vi sett på et utsagn om at "alle pappaer burde jobbe fulltid" - hæh?
 • Og så er det dette med "fulltid", hva er nå det? For tida er vel det definert som en 37,5 - 40 timers uke, og sikkert mye mer hvis man er travle-Martine. Men fulltid er et historisk foranderlig begrep som alt annet vi mennesker organiserer oss rundt, det er da ikke en gitt og gyllen målestokk som vi alle skal måles opp mot (for ellers.... - svikter vi feminismen/kvinnene/samfunnet/fortida/framtida...?!)
 • Og så var det "jobb". Hva er nå det? Det har da sannelig også variert gjennom tidene - og er heller ikke en entydig målestokk. Det betyr nok nå for tida stort sett "det vi får penger av andre for å gjøre". Men hvorfor skal nå det være den eneste målestokken på verdifull innsats, gode livsvalg og støtte til en bærekraftig og god framtid?


Vi har alle fulltids-liv. Vi fyller døgnet med livet vårt, betalt og ubetalt, gode og mindre gode valg. Det er ikke den eneste løsningen, den eneste farbare vei eller det eneste gode å ta betalt for mest mulig. Gjett hva - det finnes ansvarlige gode liv, rettet mot en framtid for både kvinner og menn og barn, som også vektlegger andre balanser i livet.

Og i dette landet som vasser i melk og honning globalt og historisk sett - så må det være mulig å gjøre andre valg enn å tjene enda mere penger (hvis det nå er det "fulltidsjobb" betyr, hvis det nå bare er det som er forskjellen på å være fulltidsengasjert i litt av hvert og å være i fulltidsjobb). Det betyr ikke at vi er uvirksomme og unyttige. Det betyr heller ikke at vi svikter feminismen. Vi er ikke forpliktet av fortidas kamper til å fortsette å aksellerere alle tredemøllene. Det finnes andre valg. Det finnes andre framtider å kjempe for.


(og så var det jo det da, om hvor barna havner oppi alt dette - men det har jeg skrevet om mange ganger før.......)

3 kommentarer:

 1. Så sant, og så godt skrevet. Jeg kan bare si meg enig! Tenker ofte at det er lite refleksjon over hva å "bidra til samfunnet" er. Og hva vi egentlig vil med dette samfunnet. At alle "henger i stroppen" på hver sin kant, voksne og barn, er ikke mitt idealsamfunn. Det fins andre veier til gode liv og gode fellesskap. Men da må materialisme og stadig vekst i BNP komme i andre rekke.

  SvarSlett
 2. Innom bloggen din for første gang i dag - og her var det virkelig mye bra. Takk for at du deler dine tanker. Mange gode! :) Veldig bra innlegg dette, jeg følger deg fullt og helt! :) Ønsker deg en fin-fin dag. Klem

  SvarSlett
 3. Ja takk, for gode refleksjoner og velskrevet innlegg nok en gang :)

  Jeg har et lite dikt av Vigdis Garbarek som jeg liker så godt, og det passer absolutt inn i denne debatten...

  "Det som for en
  kan synes en lite vis vei
  kan for en annen
  være veien til visdom".


  Og ja, hvor skal vi gjøre av og gjøre med barna midt oppi alt? Om vi alle skal jobbe fulltid/ 100% utenfor hus og hjem så fort de er klare for barnehagen disse små, for å tjene masse penger, for å... Nei, jeg syns ikke det henger på greip rett og slett. Trist av å tenke på, faktisk.

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)