søndag 15. april 2012

basics

Jeg tilbringer mye tid som skrivedame. Forsøker å skrive vesentlige tekster. Har til og med jobb og lønn og pensjonspoeng og de greiene der som skrivedame om dagen. Skriver og leser og tenker - forsøker å gjøre en klok jobb. Grubler og strever. Kommer i land innimellom. Kan levere og gå videre. Nye skriveøkter.

Bloggen er også et skrivested for meg. Jeg vil gjerne at lesere skal sitte igjen med noe når de har vært innom her. At dette skal være et sted en "får" noe. Gjerne en tanke eller to. Om livet. Om alvor. Om mening. Om hverdag. Det lette og hverdagslige har også sin vesentlige plass i livet. Alt kan ikke være tungt og alvorlig.

(Men det blir jo ikke så mye neglelakk-tips her, da...  )

Jeg gruer meg til i morgen. Jeg vet at mange gjør det. Denne rettssaken - denne saken - er fylt av skrekk og gru. Det er verst for dem som har levd med sorgen i alle disse månedene. Vi andre har "bare" skrekken. Vi må hjelpe hverandre denne tida. Jeg kommer til å skrive om det.

Men også om resten av livet, det livet vi skal og må og vil leve. Holde på det grunnleggende. Må holde oss fast.

Helgene er "back to basics" her i huset. Det grunnleggende. Det gitte fellesskapet. Oss nærmeste. Den rolige tida, med færre frister, mer ro. De lange måltidene. Prosjekter i hus og hage. En tekanne til. Hver sin bok og arm-i-bein-langflate i sofaen. En tur. Vi har hverandre og vet hvor vi hører til.

Og loppemarked! Vårt eget lokale her i grenda. Den halvårlige store begivenheten. Denne helga! Småtassene med lommepengene sine - kjøper skatter for sine opptelte kroner, småbiler til storebror, pyntedillogdall for vesla, et spill i tusen biter til lillebror. Treffe kjente. Lokalsamfunnsskravling på hjørnet.

Og nyttige og festlige funn. En stor haug med nygamle barnebøker, spesielt til de to lesehestene på ti og åtte. Hardygutter og frøken Detektiv, Kulla-Gulla og Bobseybarna. Evi Bøgenæs og Annik Saksegaard. Det er en gullgruve - en leseskatt å glede seg til framover. Det trengs. Her leses det enormt!

Her er vi vel på typen "festlige  funn". Jeg bestemt meg for at det er morsomt. Seks frukttallerkner og et fat. Fargerikt i underveis-heimen...

Og så dette funnet, da. Et fantastisk skrivebord - så gull-retro som det kan være. Og siden ingen av ungene trenger eller har plass til det akkurat nå - så er det til meg. Som sybord. Erstatning for vaklevorent bord med bukk og plater. Skuffer og hyller er det også.
Og så litt nygamle stoffbiter til nye syprosjekter. Og en vinterjakke til mor, noen barneklær, noen klær til omsøm, to par skøyter å vokse inn i.

Basics. Ting vi trenger og bruker. Ting som har vært andres og kan resirkuleres i våre liv. Vi tar vare på og fører videre. Dette liker vi. Det er enkelt og hverdagslig. Men det teller. Og det er en stor glede for meg å registrere at denne tankegangen er en selvfølge for ungene mine. Ting tas vare på. Gis videre. Sirkuleres og resirkuleres.3 kommentarer:

 1. Ja den rettssaken ja. Utdanningsforbundet anbefaler lærere å lese tiltalen. Umulig å komme inn på riksadvokatens nettsted fredag.

  Yngstegutten svarer alltid når vi oppdager at det er noe vi trenger:
  Ja, da går vi på loftet da! For det er her alle hans klær kommer fra!

  Jeg er klar for å gi resirkulerte gaver også. Har gitt bort et par brukte bøker nylig. Kjøpt på Amazon.

  Fin mandag til deg underveis, midt oppe i alt!

  Ellen

  SvarSlett
 2. Jeg sitter alltid igjen med noe etter å ha vært innom her. Slik som en god leseropplevelse, nye tanker, utfordrende tanker, uenige tanker, enige tanker. Du er dyktig. Jeg har også gruet meg til i dag. Kanskje skal jeg se mye, kanskje ikke.

  SvarSlett
 3. Bloggen din gir meg mye, du setter så fint ord på tanker som ofte er ufullstendige i mitt eget hode. Jeg leser og nikker enig. Stadig begynner jeg på kommentarer som blir alt for lange og som ikke blir avslutta eller posta. Men jeg er her :-)
  Klem fra KristinB

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)