torsdag 1. desember 2011

en skrivedames adventskalender

Jeg liker å lage en hjemmelaget adventskalender til ungene mine. I år har jeg tatt min erklæring om å være en skrivedame på alvor - og jeg har skrevet en julekalender. Det vil si - jeg har skrevet tre. Tre kalendre med 24 episoder på ca en A4-side hver - altså rett og slett en liten julebok til hver. Hjemmelaget - men altså svært lite materialistisk, og på ingen måte noen konkurrent til eventuelle gaver fra nissen og andre den 24.
- hvis jeg nå absolutt skal plassere meg i den generelle adventskalender-ideologi-debatten som dukker opp hvert år.

(Men hvis man vil ha en kalenderidé som er kjapp og enkel - så er vel ikke dette greia. Det tar jo noen timer å skrive en liten bok. Men gøy er det! Den tredje boka ble skrevet de siste to nettene, sånn cirka... Tror den ble bra den også.
Et alternativ er jo å ta en ferdigskrevet historie fra en annen bok og bare kopiere opp biter og kapitler...)

Selve kalendrene laget jeg for noen år siden - etter flere år med ymse pakkekalender-girlandere hengende i gardinstenger etc. Disse tre - en til hver - inngår nå som del av den faste julepynten vi gleder oss over å ta fram.
Men alle disse papirrullene var en ny vri og en overraskelse i dag tidlig. Ungene rullet opp og leste sine egne historier, så leste de hverandres og så gikk skravla - alle var rett og slett ganske begeistret. Ideen om å produsere tegninger som passer til hvert kapittel kom umiddelbart.

Hvert barn har sin egen historie. Siden forfatteren - jeg - kjenner disse barna særdeles godt, så er hver historie tenkt ut og skrevet spesielt rettet mot det enkelte barnet - hva han og hun er interessert i, hva slags historier jeg vet de koser seg spesielt godt med. Alle historiene er en slags adventshistorier - og de finner sted dag for dag i desember. Og de har med seg både spenning og utfordringer og noen "gode julebudskaper" om fellesskap og solidaritet.

De tre bøkene heter:

Oppfinneren som skulle ta fri i adventstida.

Førjulstid på nye trakter - Ellisiv flytter til Rød gård.

Den gode julehjelperen og en eventyrlig desember.

Hvert kapittel kan limes inn i et album for hver historie. Her er det også plass til å lime inn litt "stæsj" - når vi har lyst - og ungenes egne illustrasjoner.

Albumene er det materialistiske innslaget i denne kalenderen. 69 kroner på Nille. Jeg står for det.
Fri fra pakkemas, nesten gratis (timelønn gjelder ikke for mammaer), - og med mange spennende føljetonger som vi skal lese, vente på og tegne og fantasere til - det er vel et ganske bra bidrag til en god advent!

12 kommentarer:

 1. Kreativt! Virkelig! Det må jo bli en super kalender ettersom dagene går:)

  SvarSlett
 2. Wow, for en FANTASTISK idé! For ikke å snakke om gjennomføring. For selv om jeg noen gang skulle komme på en lignende idé, hadde jeg jo aldri gjennomført. Dessverre.

  Så heldig ungene er som får sin helt egen historie. Får vi lese etterhvert forresten? Hadde vært artig. Men skjønner hvis du vil holde historiene for dere selv. Som noe helt eget.

  Kos dere videre i adventstida! Blir stas etterhvert som historiene utvikler seg. :-)

  SvarSlett
 3. OOOJ! Genialt! Absolutt kopierbar :D

  SvarSlett
 4. Fabelaktig! Dette er virkellig noe å la seg inspirere av. Men jeg sier som Liv-Inger... det er nok ikke noe som hadde blitt gjennomført her hjemme. Samtidig fikk jeg veldig lyst nå, siden ungen lærer å lese... hmmm... men la oss nå bare innse at bittesmå sjokolader og viskelær er pakket inn og at det nesten får være som det er.

  Heldige barna som definitivt er som sin mor, når man leser reaksjonene.

  SvarSlett
 5. med hånden på hjertet; det er noe av det mest fantastiske jeg har sett! Og du, takk for kommentar på innlegget om adventskalender - det fikk meg til å tenke på dette med tingenes verdi og jeg tror det kommer et innlegg som er sterkt inspirert av dine tankevekkende ord. Har du forresten en epost tilknyttet bloggen? skulle gjerne sendt deg noen ord:-)

  SvarSlett
 6. Du er jammen flink og kreativ! :)

  SvarSlett
 7. Tusen takk for hyggelige kommentarer alle sammen!Jeg har hatt denne ideen siden i fjor - og det har vært moro å lage dette - men jeg var ganske spent på hva ungene syntes. De koser seg - og da var det verdt innsatsen :-)
  Skriving er jo en av de tingene jeg vil og kan - men denne typen "skjønnlitteratur" har jeg ikke skrevet på lenge - det var gøy!
  Så takk alle sammen. Og fru Storlien - du har fått en mail, nå er jeg spent!

  SvarSlett
 8. ojojoj, jeg er mektig imponert! Den idèen (og historiene) burde du selge som adventskalender neste år.....

  SvarSlett
 9. Fantastisk!! Ungane dine er heldige:) Her vart det heimelaga pakkekalender som vanlig, men det spørs om eg må til å skrive neste år. I alle fall til minstemor.. God adventstid!!
  Helsing frå fire-barns-mamma

  SvarSlett
 10. Hei på dere. Ja, jeg skulle gjerne kunne "leve av" skrivinga mi i større grad enn jeg gjør - men vet ikke helt hvordan jeg skal selge meg, tenker jeg. Takknemlige lesere her hjemme i hvertfall.

  SvarSlett
 11. Nydeleg ide! Kreativ og omtenksam kalendar, og eg føyer meg inn i rekkene over at dette kan du vidareutvikle og eg hadde absolutt kjøpt julekalendarhistorie frå deg!

  (deler ein link eg fekk før helga, om korleis du kan planlegge for å "selge deg" http://skapdindrommejobb.com/plan/)

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)