fredag 23. desember 2011

lillejulaftens refleksjoner


Lillejulaften. Slik den vel skal være. Det blir juletre, lysene virker, pynten er funnet. Det er god julemat på gang. Strykebunken ble tatt i kveld, de andre kveldene har gått til julesøm og julestrikk.... Gardinene til det siste stuevinduet er halvsydd og blir vel slik i morgen også. Det går bra. Julaften kommer den 24., uansett prestasjonsnivå. 

Og det er jo verdt å tenke over. Et enklere liv står på lista her i huset. Allikevel styrer og ståker vi til langt på natt i desember. Vi er ikke de som sliter ut kjøpesentrene, men "selvlaget og hjemmelaget" krever en innsats som tar svært mye tid.  

I tillegg er tradisjoner bygget opp gjennom årene. Alt skal være som i fjor - pluss litt mer... 
Det er en balansegang og en utfordring. Ikke fylle en slik mørketidshøytid med unødvendig "må-må-må-stress", ikke falle i den grøfta der det som skulle være enklere blir et krav som vokser en over hodet. Klare å kutte ut noen tradisjoner, velge noen enklere veier noen ganger.

De klassiske juletradisjonene vokste fram en gang da hverdagslivet var svært så enkelt. Litt overdådighet i juletida var etterlengtet og påkrevet. I dag kan det hende at vi bør søke det motsatte. Kanskje. La hverdagens styr og strev og materielle overflod møte en motsats... La hverdagens krav møte en fristund, en enklere feiring. 
Jeg vet ikke. Vi har ikke løsningen. Vi er underveis. Jeg synes jeg må stryke og pusse, jeg synes jeg må ha krans på døra, jeg vil lage til alle, jeg vil skrive til alle.  
Jeg velger meg ikke nok frihet og ro. Men kanskje er jeg underveis til noe med fabuleringene mine.

Enn så lenge er jeg her. Strykebrettet i stua. Et halvpyntet tre. Tre julestrømper som skal ha noe i seg. En kalkun til tining, en kirsebærsaus til avkjøling, et halvt rødvinsglass til de voksne, julemusikk og stearinlys...

God jul fra oss!


3 kommentarer:

 1. ... og hvert eneste år tenker vi at neste år skal vi begynne litt før.
  Har i flere år hatt planer om å lage meg en "julekalender" - hvor jeg skriver inn hva som skal være ferdig til hvilken dato - for å komme i mål.
  MEN jula kommer uansett hvor mye/ lite vi har bakt eller vaska .....
  GOD JUL til deg og dine

  SvarSlett
 2. Gode refleksjoner! Vi har senket ambisjonsnivået betydelig her i gården. Bare to sorter er bakt. Ene ble spist opp på torsdag. Vi skiter i rundvasken. Men vi har det ryddig. Og renere enn vanlig. Og vi koser oss!

  God jul til dere! :-)

  SvarSlett
 3. Riktig god jul til heile underveis-gjengen. Julafta kjem når den kjem kvart år, samme kor mange kort og kransar ein har ordna. Her i propellheimen råder det litt kaos, spesielt etter julegåvene er opna, men me velger å bruke tida på å teste ut nye akebrett framfor å rydde alt. Eg likar det du seier om å prøve å ha det litt enklare (men det er vanskeleg i praksis). Juleklem frå Ellen

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)