tirsdag 23. august 2011

- utpå prærien!
Det sitter en cowboy på sofa-armlenet. Med hatt og lasso og for full cowboy-sang. En av stolene er i stor fare for å bli fanget av lassoen. To skolebarn er i gang med sitt - pappakjæresten også. Mamma må ha jobbetid på pc-en - det er tenking, skriving, streng sensor og ymse frister. Men tenk så heldig jeg er at det er en liten cowboy som vil være her også i dag - og frisker opp i tilværelsen for skrivemammaen. Innimellom legger vi et puslespill eller gjør husmorgreier som å vaske litt og sånn. Og koker kaffe. Eller fanger en hai med ullteppet. Og øver litt på bokstavene. I tilfelle noen skulle bekymre seg for at denne femogethalvtåringen skulle mangle noe i å forberede seg på skolestart om et helt år, bare fordi han er litt hjemmecowboy innimellom og ikke fulltidsbarnehagebarn...

Og det litt seriøse her - i tillegg til takknemlighet over å kunne berette om en god formiddag for skrivedamen og cowboygutten - altså barnehagedebatten:

- Barnehagelandskapet og barneomsorgslandskapet for barn under skolealder i Norge er totalt endret på de siste ti årene. Dette er blant annet knyttet til et "nytt" normalitetsbegrep der "alle" voksne jobber fullt utenfor hjemmet og "alle" barn går i barnehage. ("Alle" er jo naturligvis aldri alle i virkeligheten - men det er dette som blir regnet som det normale - vi som innretter oss annerledes er dermed regnet uvanlige unntak...)
- Barnehager er bra - stort sett.
- MEN - det betyr ikke at alle barn være fulltid i barnehage, hver dag fra før de kan gå til de går inn skoleporten...
- Barnelivet kan og bør inneholde så mangt. Det er mange måter å ha et småbarnsliv på som skaper gode dager, god utvikling, sosialisering og alt det andre som hører med. Begrepet om det normale - eller ideelle - barnelivet bør igjen utvides til å omfatte et større mangfold.

(Cowboyliv på sofaen mens mamma skriver for eksempel...)

Ha en fin dag!

5 kommentarer:

 1. Dette er en viktig diskusjon som fort blir veldig følelsesladet.. Jeg er utdannet førskolelærer,og tenker mye godt om barnehager MEN som du sier,kanskje ikke hele dagen fra barnet er ni mnd. Jeg vet ikke om alle er klar over hvor slitsomt barnehage dagen er. Mange barn er der lenger enn foreldrene er på jobb..Jeg tenker noen ganger at kanskje vi prioriterer litt feil. Kanskje det ikke er nødvendig å ha så fin bil,stort hus,eller dyre materielle prioriteringer..
  Kos deg med Cowboy gutten. Jeg tror på tid!

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Enig, Bente - viktig og følelsesladet og dermed ofte svært komplisert. Gode barnehager er bra. De trenger ikke dermed dominere hele småbarnstida til "alle". Mangfold og forskjellige slags liv er også bra. Vi lever en gang (såvidt vi vet), småbarnsårene for våre barn er når de er - vi kan ikke ta det igjen seinere.
  Hei, anonym... - takk.

  SvarSlett
 4. Virker som dere har funnet en god ordning i alle fall. Kos deg med cowboyen, du kan kanskje være Månestråle?!

  SvarSlett
 5. Åja - det er akkurat meg, Elisabeth, jeg takker og bukker!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)