onsdag 22. juni 2011

lese-sommer

Det var det beste ved barndommens sommer, rett ved siden av å svømme rundt skogstjernet. Det er fortsatt det beste - i hvertfall av det aller beste - rett og slett å vandre rundt her i sommerlivet med en bok på slep, sitte på en trapp, i en solvegg, på en lekeplass, på en strand, ved en oppvaskkum, innimellom alt det andre - mens jeg tørker håret, pusser tennene, før jeg sovner - rett og slett lese-sommer. Det er ferie, det!
Det er jo ikke helt ferietid her, men en kan ha sine gode ferieøyeblikk innimellom allikevel. Og være barbeint sommerjente på over førti, og synke inn i en bok, holde den fast, glippe og slippe hverdagen aldri så lite, ha et eget lite frirom.
Det er en enkel drøm å virkeliggjøre midt i mylderet. Det er en enkel flukt fra rutiner og det faste. Det er fortsatt ansvarlighet og tilstedeværelse og hjemme-mamma med nybakte rundstykker og mas og kjas - men med mitt eget lille frirom...En skikkelig lesestim er jeg inne i nå. God stim. Her er en super anbefaling - les Kathryn Stocketts Barnepiken!


1960 tallet, sørstatene i USA. Det er en nær fortid - men her møter vi et samfunn som er like fjernt som om det hadde vært Tatt av vinden hundre år før. Jeg vet det jo, at det var borgerrettskamper, kamp om å få sitte på bussen, det var Martin Luther King. - Men at det var slik, virkelig slik, et liv som det som her beskrives - så fylt av frykt og grenser som ikke måtte overskrides - det gjorde et enormt inntrykk.
Vi følger den unge hvite jenta Skeeters ambisjoner om å bli skribent, kanskje forfatter til og med. Hun har et dristig prosjekt, skrive de svarte hushjelpenes og barnepikenes beretning. Dette er farlig - for både henne selv og for de hushjelpene som deler av sine historier.
Vi leser fortellingen gjennom tre kvinners ulike beretninger - Skeeters historie, den godt voksne barnepiken Aibileens historie - og den sleivkjeftede hushjelpen Minnys historie, verdens beste kokk, med en stor ungeflokk hjemme og en mann som skamslår henne når hun ikke er gravid.

I tillegg til rasedimensjonen er det kjønnsrollene som står tydelig fram. Alle disse unge hvite kvinnene - som har svarte hushjelper til å gjøre husarbeid og passe barna, og som selv bruker dagene på bridge, kjolesøm og planlegging av veldedighetsball. Skeeters drøm om en selvstendig karriere som skribent bryter naturligvis med dette.

Det er en stor og rik bok. Les den! Opplev en tid og et samfunn som er helt annerledes, og allikevel fortsatt så nært. Den engasjerer, den griper deg, den gir innsikt og en stor lese-opplevelse.

Fortsatt god lesesommer!

(første bilde; kirgisløk lyser opp i bedet foran trappa)

2 kommentarer:

  1. Leste boka i jula, rørende og provoserende bok. Provoserende fordi det sikkert var sånn det var.
    Ha en fin sommer! Hilsen barbeint sommerjente på førti!

    SvarSlett
  2. Enig, den er fantastisk! jeg leste den tidligere i vår, etter å ha ønsket meg den både til jul og bursdag uten hell kjøpte jeg den selv på amazon.

    SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)