torsdag 30. juni 2011

indoktrinering


Barn skal være fri. De er seg selv. Vi eier dem ikke. De skal vokse, utvikle seg, være seg selv og finne seg selv, - gå omveier og blindveier og omigjen og tilbakeigjen...

Bare så det er sagt.

Men samtidig vil jeg hevde min rett og mitt ansvar til å sterkt formidle noen verdier og innsikter - som jeg mener rettleder og beriker mine barns liv. Altså litt veloverveid og velbegrunnet indoktrinering. Si det mange nok ganger - at noe er deilig - eller riktig - så glir det inn....

Av vellykket indoktrineringbudskap her i huset kan jeg nevne dette:
 • Nyvasket, soltørket, stivt sengetøy som dufter sommer - er deilig!
 • Ny kokt sommerkål med litt smør og salt - er deilig!
 • Politiske partier som bare vil at de rike skal bli rikere og at vi ikke skal dele med dem som trenger mer enn oss - de stemmer vi ikke på. (langsiktig indoktrineringsplan her).

 • Om morgenen i helger og ferier er det deilig å ligge lenge -(dvs til lenge etter halv sju....) i senga og kose, og lese på senga!
(Selvfølgelig er det barnas egen opplevelse og erfaring som får dem til å regne noe som godt - eller riktig - men det hjelper med et puff i riktig retning, for å kjenne etter, tørre å smake, lukte, vurdere, oppleve....)

3 kommentarer:

 1. Ha ha, den type hjernevask driver vi også med. Noen verdier og holdninger må vi jo få prakka på dem;)

  SvarSlett
 2. Akkurat den med politiske partier sliter jeg litt med. Er da ingen slike som i bunn og grunn ikke vil fordele inntekter og utgifter slik at ikke noen blir rikere eller får mer kontroll over ressursene enn andre?

  Utover det tror jeg vår ubevisste hjernevask har gitt gode resultater. Ynglingen på 19 sa iallfall nå i vinter at både han og broren var veldig fornøyde med den oppdragelsen de hadde fått. Lurte en liten tåre i øyekroken når han sa det <3

  Original Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, sist om kunnskapsformidling og sjikane

  SvarSlett
 3. Hei, Kamelryttersken - nei, det ligger ingen altomfattende og avbalansert statsvitenskapelig analyse bak det kulepunktet mitt her om politikk. Det er forenklet så det holder, helt enig. Vi tar det litt grundigere rundt middagsbordet her - sånn i virkeligheten - men forenklinger forholder vi oss vel alle til, både de mellom fem og ni og vi som har passert førti - det må vel innrømmes. Men jeg tenker at jeg har tatt stilling til akkurat dette - at jeg tillater meg å påvirke i en viss, men bredt orientert retning sånn politisk og samfunns-bevisst-messig. Ikke nødvendigvis så partifokusert, men mer med fokus på ulike strømninger og meninger - og da altså vekk fra det mest brune og mørkeblå og tenke-på-seg-selv-først, eller-oss-her-i-landet-først. Nemlig.

  Så fint med god attest på oppdragelsen, forstår godt den tåren i øyekroken da...

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)