mandag 7. mars 2011

sengekant og framtidstanker


Hvorfor er det konger og dronninger? Hvordan ble det slik første gangen?

Sengekantsamtalene med veslefrøkna på sjuogethalvt drar ofte ut. Vi har så mye å snakke om. Hun har så mye å snakke om. Tida på dagen strekker ikke til. Mellombarnet mellom to krevende brødre trenger sin tid også. Ofte har hun ikke tid selv før der på sengekanten, etter sengetid, for trøtt, for seint - men likevel - Mamma, jeg har mer som vi må snakke om!

(Lillebror har vært mest opptatt av VM-dronning og VM-konge de siste dagene og lykken var stor over å kunne slå fast at helten over alle helter - Petter Nordtug virkelig ble VM-konge. Han fikk tårer i øynene i dag tidlig når jeg måtte fortelle ham at VM er over.)

Men veslejenta trekker det videre - altså konger og dronninger generelt - hvor kom de fra....

Og jeg prøver en liten historisk og samfunnsvitenskapelig skisse, tilpasset alder og tid på døgnet (egentlig burde hun sove nå, lille fine jenta mi...). Og flere spørsmål kommer - og vi nøster videre. Ulike typer monarkier og andre styreformer. Forhold til demokrati og parlamentsstyre. Forhold til diktaturer vi nylig har snakket om, Egypt, Libya. (Blir ikke dette alt for mye en sein søndagskveld, kan jeg synge Idas sommarsong snart nå...?) - og videre, norsk småkongedømme, norsk samling, Harald Hårfagre, kriging for å samle et land - det måtte vi ta mange runder på - for krig er jo dumt og feil, hvordan kan en lage et land ved å gjøre noe dumt og feil, var det så annerledes blant menneskene for over tusen år siden (ja, var det det...?)

Spennende store temaer. Så mye kunnskap og refleksjon - som hun har og som hun strekker seg etter. Forsker-og-hjemme-underveis-mamma som selv strever med balansegangene, - ser jenta som skal vokse opp - med all sin kunnskap og all sin klokhet
- hvordan blir hennes kombinasjon av liv og lære, ute og hjemme, omsorg og yrkesmessig ytelse?
Balansegangen i livet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)