tirsdag 22. mars 2011

barn og demokrati


Avisforsidene gir innspill til mange lange frokostsamtaler med de små om dagen. Vi nøster i begrepsforståelse og grep om verden. Hvor ligger Libya? Hvilket hav kom Japan-tsunamien fra...? Vi ser at de som flykter i Libya kan komme seg til grensen til Egypt - og Egypt kjenner vi jo fra før, der fulgte vi med i demonstrasjonene for noen uker siden. Vi nøster og nøster i begrepene. Hva er demokrati? Hva er diktatur? Hvem er egentlig Gadafi?
Og så er det Sikkerhetsrådet og FN. Og krig... Krig for fred og demokrati...?

Det er så flott å ha så nysgjerrige og interesserte og engasjerte barn! Og det er viktig - å ta seg tid og formidle på barnas nivå. Forklare. Plassere. Gi oversikt. Gi begrepsforståelse. Og formidle verdier.
Og selvfølgelig trygghet midt i alt det krevende.

Livet og verden er store saker. Vi er alle små. Men vi skal nå leve her i denne krevende verden alle sammen - da får vi forholde oss til den.
Demokrati er avhengig av bevisste og deltagende medborgere, - at vi alle er mennesker som ser på oss selv som en del av verden og samfunnet. Da må vi ta med barna.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)