fredag 12. november 2010

Fredagsmiddag

Ritualer. Rytme og mønster i livet. En skal kjenne at det er forskjeller. Mellom hverdag og helg - for eksempel.
Og fredag er viktig. Først en vanlig hverdag, med skole, jobb og barnehage. Og så - når vi kommer hjem - skal vi kjenne at det er helga, virkelig helga. Nå skal vi lande. Nå skal vi være sammen. Nå er det ikke noe som haster eller må gjøres klart til i morgen tidlig.

Veldig tidlig skjønte vi at vi ønsket å lage spesielle fredagsritualer - og knytte det til mat. For små barn er det det vi gjør som merkes - mer enn hva vi sier. Fredagsmiddag ble et begrep hos oss. Ved å ha spesielle tradisjoner knyttet til fredagsmiddagen ble det tydelig for oss alle at denne ettermiddagen var annerledes....
(lørdagsmiddag og søndagsmiddag er andre egne genrer - det kan jeg skrive om en annen gang).

I flere år lagde vi fredagspizza. Stor stas å lage for store og små - både baking og mange muligheter for å putte småbiter av ost og annet godt i munnen. Men så innså vi at når det kom til selve middagsspisingen så var ikke pizza så stas for de små her i huset (det er det nå - men det er jo en annen sak). Så vi la pizzaen på vent - for en stund.
Alternativet ble nybakt foccacia-brød med forskjellig godt tilbehør. En god spekepølse, eggerøre, litt laks, oppskåret melon, oliven, god ost. Noe for enhver - og stor suksess.

Og alltid på det store bordet i stua. Tente lys. Juice til de små og farris og til og med en lettøl til de store. Litt ekstra. Helg. Kos.

Så kom glutenintoleransen inn i familielivet. Jeg eksperimenterte og bakte - bakte to slags foccaciabrød hver fredag, forsøkte ulike oppskrifter... Men fant til slutt løsningen i en liten omlegging av menyen. Nå er det "Mammas pommes frites" (potetbåter stekt på bakepapir i ovnen med olje og maldonsalt) til alt det andre staselige tilbehøret. Vi tager hva vi haver. Godt, raskt, gjenkjennelig og koselig, godt for alle og litt fest på en fredag.

3 kommentarer:

 1. Så hyggelig det hørtes ut. Vi har fredagspizza og lillduden vet godt når man spiser pizza og når det er fredag. Nå er det for oss ikke så mye samling - men ukens eneste måltid i sofaen. Det er nok det som gjør det ekstra stas også.

  God fredag - og god helg!

  SvarSlett
 2. Det ser nydelig ut! Og et inspirerende tiltak:) Jeg henter alltid toåringen tidlig på fredager, så drar vi og spiser vafler på den lokale kafeen. Vi har middagskos, men ikke i så faste rammer. Dog ble jeg inspirert nå!

  God helg!

  SvarSlett
 3. Takk for kommentarer og hyggelige innspill. Tradisjoner bygger seg jo opp gradvis, men det jo også fint å tenke litt ekstra på hva en vil skal kunne bli tradisjoner og ritualer - sånn i det små.... Vi har så mange muligheter i dag - da er det også viktig å gjøre noen valg. Jeg ser at mine tre barn føler seg veldig vel innenfor de hyggelige "knaggene" vi har valgt ut og som er rammer om våre uker og vårt liv... Det gir oversikt, trivsel - og noe å glede seg til!!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)