fredag 14. februar 2014

Fredagstanker - kjærlighet, Valentine og andre dagerDet er liksom litt for komisk, litt for rosa, litt for søtt. Alle disse hjertene overalt. Nå, liksom - akkurat i dag - skal du kjøpe en blomst, en hjerteformet konfekteske og erklære din kjærlighet. Helst legge det ut på nettet i en eller annen form også. (Og så kan jo noen igjen enten beundre vakkerheten i det eller kritisere overidylliseringen og så er vi i gang igjen)


Men det er jo et fint formål. Hjerter og kjærlighet. En dag for å vise at vi er glad i hverandre. Hva kan vel være bedre, liksom? Og - som jeg gjentar både til jul og til Halloween og på morsdagen med - akkurat det at handelsstanden ser at de kan tjene penger på noe og kjører på med markedsføring som til alle andre anledninger, betyr jo ikke at vi skal rakke ned på selve markeringen. Oppgjør med kjøping og kapitalisme kan du ta (og bør du!) hver eneste dag. Gjerne i dag også. Det samme med nettformidlingen av livet, live and let live. Men det er ingen grunn til å la det ramme gode formål.

Er det et godt formål å minne om kjærligheten - i dag? Det går jo liksom ikke an å svare nei på et slikt spørsmål heller - det får da være grenser for ironi og distanse til alt. 

Kanskje har det vært godt for oss stivbeinte nordmenn å få importert en slik ekstra hjertedag og plassert den inn i kalenderen, med litt stæsja tilbehør. En anledning til å hoppe i det og faktisk si de innerste tankene høyt eller i hvertfall overlevere et kjøpt eller ikke-kjøpt symbol på noen følelser som ellers ligger der og vaker under alt hverdagsstresset. Mange kulturer har langt mer direkte former for å uttrykke følelser. Den norske snøen og kulda har holdt oss tett innpakka lenge. Kanskje har vi fått en dag å slippe ut noen varme ord, midt i februarsnøen?

La oss si det. Ikke klage og spre sarkasmer. La kjøpmannen og alle som publiserer idyllen sin få leve i fred. Kjenn etter dine egne varme følelser og la noen få vite om dem.

Ulempen med en slik hjertedag - er om vi tror at det bare er denne rosen, dette kortet, denne dagens lille glimt - som er det ekte. At det er det virkelige uttrykket for hva det nå er der inne.

At vi glemmer alt vi har i alle de andre dagene....

At noen har fyrt opp i ovnen før jeg står opp
At det alltid står en av oss på sidelinja når skiløperen går over mål, uansett form og tid
At noen smører de skia. I ett sett.
At neglene på minstemann blir klippet i tide
At en skriver lister sammen - så hverdagene klarer seg
At en har sengekanter å sitte på, til sang og prat
At noen måker snø helt opp til porten med en gang han kommer hjem fra skolen
At det finnes nybakt brød når noen kommer hjem
At det kommer markblomster inn på bordet hver dag fra april til september.
At noen takker deg for det du gjør
At noen takker for maten
At det kommer en sms der du spør hvordan det går med meg
At noen reparerer litt på et klesplagg i full fart før en skal fyke avgårde om morgenen (og at det settes pris på!)
At noen kommer med en kopp te når en sitter og skal fullføre en tekst og det er alt for seint om kvelden
At det er armkroker til trøst.
At det er noen en kan bekymre seg sammen med, når vi ikke vet hvordan det skal gå
At vi tenner lykter ved trappa som lyser når noen kommer seint hjem

At noen trenger deg. Hver dag.


11 kommentarer:

 1. At noen tenner lykt ved trappa når noen kommer sent hjem. Det var fint.

  Når jeg var liten hadde jeg så fryktelig lyst på sånne hjerteforma konfektesker som de hadde i Donald. For de eksisterte ikke i virkligheten (Kirkenes) den gang. Nå har de dem på butikken og nå er de ikke like fristende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye som er fint i Donald. Men det er mye som er fint i hverdagsvirkelighetene også. En bra ting med å bli voksen. Oppnåelig lykke.

   Slett
 2. Jeg er totally for Valentine's Day. Har bodd anglosaksisk i halve mitt liv, så det er ikke fremmed for meg engang.. Det er lett å si at man ikke trenger å gjøre ekstra stas på hverandre en gang i året, men egentlig som du sier er det utrolig lett å glemme ut de små tingene i alt hverdagsmaset. Jeg trenger ikke gaver, bare litt ekstra oppmerksomhet og kos. Skal overraske min kjære med en sjokoladekake han kan kurere hangoveren sin med i morgen.. han er på en årlig sammenkomst med venner. Til jul tenker man ekstra på Jesus og hvorfor han kom til jorden (hvis man er kristen), i dag tenker man ekstra på sin kjære og hvorfor man er sammen med dem (hvis man har en partner man setter pris på). Det trenger ikke være så dyrt... Både Jesus (hvis man er kristen) og mannen (hvis man er gift) er der jo hele tiden, men det er fort å glemme hvor fint det er å ha det på den måten og at ikke alle har det sånn ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei :-) Jeg er totally for å være ganske avslappa og ta i mot de anledningene som byr seg til å "merke at vi lever". Gjerne importerte og alternative markeringer av de gode tingene i livet. At det lages kjøpepress rundt ting og tang er en del av det samfunnet vi lever i (og noe jeg absolutt er kritisk til, men ikke vil la meg styre av) - men herlighet - vi må jo kunne leve og sette pris på at vi kanskje har noen å være glad i i hvertfall :-) Takk for din kommentar.

   Slett
 3. "At det er armkroker til trøst" det er godt for store og små! Fin liste, noe å tenke på! Vi rekker ikke feiring, men vi spiste middag nesten samtidig, noen takket for maten og sa den var god, noen måtte kjøres og takket for skyss, noen kom på besøk, spiste middagsrester og skapte latter, og mannen kom hjem og ga meg ett kyss!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble da en fin samling små begivenheter på en dag! :-) God helg!

   Slett
 4. Ja, det er et godt formål. Jeg gidder ikke klage på Valentinsdagen, selv om jeg har forstått at det er det man skal gjøre. Mannen og jeg begynte med å gi hverandre kort for 11 år siden, før vi ble sammen.. Jeg har spart på alle kortene. Det hadde i grunn vært mer bekymringsfullt om vi plutselig sluttet. I år malte vi kortene, Mini og jeg.

  Og løfter jeg blikket litt, alle disse fine tingene som du nevner..i dag er jo nettopp en dag vi kan vise litt ekstra takknemlighet for denne hverdagsomsorgen? (Også kjører jeg jo min egen lille protest mot "ta vare på forholdet-rådene" som florerer i dag.)

  Fint innlegg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo ikke så mye i norsk hverdag vi burde klage på - i hvertfall ikke at det dukker opp noen dager i kalenderen som ikke trenger å være helt grå. Gode ord mellom noen som er glad i hverandre er gull verdt. Ha en god helg :-)

   Slett
  2. Nettopp! Så enkekt og så sant er det! God helg til deg også;)

   Slett
 5. Vil bare få takke for alle de fine innleggene dine, maner virkelig til ettertanke. Føler ofte at du setter ord på mine egne tanker. Er selv hjemmeværende cand.mag med fire barn fra barnehagealder til videregående, og vet hvor fort småbarnstiden går. Håper det er mange som leser det du skriver, for det er viktige ting. Takk! Beste ønsker videre fra meg. S.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, S. Takk for at du leser og forteller meg at du setter pris på at jeg fortsetter å skrive. :-) ha en god dag, hilsen Guri

   Slett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)