onsdag 9. oktober 2013

Hva kan du... - en oppfølger



Hvis en ser bort fra de gangene VG har "hjulpet meg" med å få mange lesere - så er det ett spesielt innlegg som skiller seg ut som det mest besøkte innlegget på denne bloggen. Nemlig spørsmålet mitt om kunnskap og ferdigheter som hadde vært nyttig for 200 år siden. De som kommenterte hadde mange tankevekkende innspill og viste stor interesse. Og mange flere har altså tydeligvis vært innom og lest.

Mange har påpekt at de hadde hatt store problemer med å greie seg - for eksempel hadde synshemminger vært en større utfordring for å være selvhjulpen i 1813 enn i dag. Andre listet opp ulike ferdigheter og kunnskaper som de har  - men så samtidig at dette som enkeltferdigheter ikke hadde vært tilstrekkelig.

Så kan en jo spørre - hva skal en nå med dette, da? Vi skal jo slett ikke på den tidsreisa tilbake i tid. Det er jo bare et tankeeksperiment. Vi trenger ikke kjenne noe nederlag fordi vi ikke kan "alt" fra en pre-Grunnloven-hverdag. I tillegg er det jo verdt å huske at vi besitter en hel masse kunnskap og ferdigheter som vi gjør oss nytte av i dag, men som ville vært helt meningsløs å ta med seg tilbake i tid. Orientere seg på internett. Kjøre bil. Bruke en støvsuger eller en elektrisk stekeovn. Få publisert en bloggartikkel.... At dette har tatt plassen til kunnskap om lagring av melk over tid uten strøm og kjøleskap eller hvordan vi bygger et gjerde for husdyr er forståelig.

Men kanskje et mer interessant spørsmål ville være å snu tidsperspektivet til: - hva slags "gamle" kunnskaper og ferdigheter kunne vi fortsatt trengt i dag? Kunnskaper og ferdigheter vi har lagt til side og fortrengt i vår travelhet og effektivitet, i vår verden av tilgjengelige tjenester og varer, i vår verden av kjøp-og-kast, i vår verden av å vise fram og oppdatere og klikke på likes...

For det er jo her og nå vi lever og trenger kunnskaper og ferdigheter for å mestre våre liv. Tidsreisen tilbake er en interessant tanke - men det avgjørende blir nåtids- og framtidsperspektivet. Har vi lagt til side for mange ferdigheter? Er vi rustet for ei framtid vi ikke kjenner?

Av svarene på innlegget mitt ser jeg at mange kan mye "gammelt" som de også har nytte av i dag. Kunnskaper om jakt og slakting, om lagring av mat, om vedkløyving og fyring, om søm, strikking og gjenbruk og sparsommelighet. Andre blir bekymret for hullene i egen kunnskap. Gjør det noe - i dag?
Er disse "gamle kunnskapene" nyttige for deg i dag - eller er det bare underholdning og hobby?

Noen nevner språkkunnskaper, lesing og skriving. Det er jo også en kilde til å skaffe seg flere kunnskaper og ferdigheter - også der en har hull! Vi kan jo dele kunnskaper med hverandre.



2 kommentarer:

  1. Jeg pleier å tenke at iallefall vet jeg at det å sanke sopp er et moderne tidsfordriv. Sopp er såpass næringsfattig at det er et overskuddsfenomen og gjør seg ikke særlig bra i et naturalhushold anno veiløs plass.
    Men det er jo ikke særlig nyttig. For jeg har jo vei....

    Men det kommer jo litt an på. Når jeg bor hjemme i Finnmark er det absolutt nyttig å vite hvor seien står og hvordan man forholder seg til været- når jeg bor i utlandet er det bare eksotika.

    SvarSlett
    Svar
    1. :-)
      Men sopp er jo godt, i hvertfall. Og nødmat, kanskje...
      Og kunnskapens bruk og nytte er relativ. Helt enig. Så da er jo spørsmålet hvordan vi står rustet dersom omkringliggende betingelser endrer seg....

      Slett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)