tirsdag 22. oktober 2013

Vi er alle mislykka!


En av mine hovedkjepphester her i verden, som fagperson, samfunnsborger og privatperson, er å utfordre forsteinede normalitetsbegreper. 

Hør her: Det er ikke et argument i seg selv at noe er "normalt" eller "vanlig"!

Vanlig betyr ikke "riktig". Det kan selvfølgelig være at det vanlige er helt ok, helt supert til og med - for noen. Men kanskje er det akkurat i ditt liv det trengs en uvanlig, en ugjennomsnittlig, en helt spesiell løsning! Da er det det rette for deg - eller for ditt barn  - eller for din familie. Normalitet har ingen ting med det å gjøre. Det er ikke unormalt  å være spesiell. Det er ikke unormalt å tenke selv. Det er helt normalt at folk er forskjellige og lever forskjellige liv og finner ulike gode og ansvarlige måter å innrette seg på.

For eksempel - (og ikke helt tilfeldig valgt eksempel!) - hvordan innretter man seg som en familie med et eller annet antall barn og voksne, hvordan lever vi - sånn når det kommer til hjemmetid og bortetid, inntektsnivå og prosentandeler lønnet jobb og ulønnet virksomhet, aktivitetsnivå for de ulike familiemedlemmene, oppholdstid i ulike institusjoner for små, hjemme-alene-om ettermiddagentid for mellomstore, hvem gjør husarbeidet og hvem smører matpakkene - alt det der.

Hvordan gjør vi det - alle sammen?

Jo - her er svaret: Vi gjør det forskjellig! Det er helt normalt.

Jeg er så lei av at vi alle skal måles opp mot en konstruert ferdig normalitetsforestilling av hvordan dette skal være. En slik ensidig målestokk har bare en eneste effekt: At vi alle er mislykka! (Fordi vi er så unormale liksom, alle sammen!). Så blir vi tause og skamfulle. Fordi vi ikke matcher mønsteret....

At alle voksne er fulltidsarbeidende i inntektsbringende arbeid utenfor hjemmet fem dager i uka samtidig med barnehagens åpningstider, for eksempel. Det er millioner av helt forsvarlige og normale avvik fra den modellen. Massevis av slike jobber som en faktisk tjener helt normale penger på, er delt inn på en helt annen måte, innebærer helt andre døgn eller uker. Folk jobber turnus og vakter, driver egen gård seint og tidlig, skriver en artikkel om natta, kjører flytoget eller holder kveldskurs tre dager i uka. Det er normalt.

Og i tillegg finnes det massevis av ikke-inntektsbringende svært viktig vokseninnsats som gjøres til alle mulige slags tider. Folk tar seg av idrettslag og kor og FAU og dugnader og syke og gamle og er støttekontakter og får eget hjem til å gå rundt. Og midt oppe i dette så tar vi oss av unger og nærmiljø - på mange forskjellige måter. Kanskje ved å jobbe deltid en periode. Kanskje med au pair, eller med naboen som bakvakt når du må gå fra ungene lenge før skolen starter. Kanskje ved å holde de kveldskursene i stedet for å ha dagjobb i en periode. Kanskje ved å finne en måte å flytte noe jobb hjem noen dager, slik at tiåringen slipper fem aleneettermiddager i uka. Kanskje ved at tiåringen henter treåringen i barnehagen eller får middagsansvaret to dager i uka. Det er helt normalt.

Se deg rundt. Vi lever ulike liv. Det er ikke et uttrykk for at vi "ikke har greid det", at vi er mislykka alle sammen. Det er nettopp et uttrykk for at vi er kreative og ansvarlige mennesker.

Det er absolutt forskjell på rett og galt, men det er en lang skala fra "helt feil og forferdelig" til "helt perfekt". (Det sistnevnte tror jeg forøvrig ikke finnes. Det er en annen diskusjon.) Vi har ansvar for å ta bevisste og ansvarlige og gode nok valg for våre små liv.

Men vi har ikke ansvar for å følge noen ferdige modeller for "normalitet".


3 kommentarer:

  1. Jeg er så rungende enig! Kjempefint innlegg, det er så fint at du setter ord på dette viktige budskapet. Normalitetsbegrepet er i stadig endring, og en sånn metadiskusjon over det vanlige var kjempefin å få med seg i dag.. :)

    SvarSlett
  2. Jeg er veldig enig, det er så godt at du setter ord på disse tingene om og om igjen. Jeg tenkte på bloggen din da jeg leste dagens innlegg hos Underbaraclara.

    SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)