onsdag 11. juni 2014

Hagevandring, uke 24.

Denne utrolige varme forsommeren er jo en ren gave. Allerede for et par uker siden var det så grønt og frodig og blomstrende som en fullsommer-Sankthans-hage. Og med all denne sola og varmen så får vi jo faktisk denne lyseste tida med oss - for vi er jo ute hele tida!
Mange kjøligere forsommere har jeg så smått kjent på uroen til Sankthans når jeg vet at sola allerede har snudd og det skal bli mørkere igjen, uten at jeg egentlig har kommet i gang med sommeren.

Men i år får jeg det med meg, døgn for døgn. Gripe hver dag med sine blomstrings- og frodighetsgaver. Hver dag skifter det i hagen, hver dag er det noe nytt.

I går kom Hurdalsrosene og skjærsminene. Med all fare for å bli for naivt poetisk: Det dufter fantastisk. Buketter overalt inne sprer sommer i alle rom.

Snart kommer alle de andre rosene. Kjøkkenhagen og drivhuset flommer over av grønnfarger. Hvert middagsmåltid blir innledet med å plukke inn salat og annet grønt.

Det er bare å nyte - og vanne... -  og plukke snegler...
- og stikke i skogen og bade når vi kan!

(Tilsammen fire kasser for skiftdyrking; her ser du tre av dem. I tillegg et bed med squash, gresskar og jordskokker og to kasser til med potetdyrking. I bakgrunnen er bringebærhekken; til venstre ulike andre bærbusker. Over - skyggene fra epletrærne)
(bondebønner og erteblomster og litt spinat innimellom. Poteter i kassa i bakgrunnen. Skråkantene på kassa er spesialdesignet av underveismannen for å holde sneglene unna. De virker sånn passelig....)
(gulrot, ringblomst, gressløk, luftløk)
(gresskar og squash, eldorado for brunsnegler)
(En krukke med bladpersille i forgrunnen - )


Tross all luking og vanning - så har vi også noen stoler midt i alt det grønne. Nesten alle måltider utendørs. 

Sommerliv.

Jeg er så glad jeg har hage! Jeg liker møkk under negla og å følge med på alt som gror.

 Er hage en god ting i livet ditt?

4 kommentarer:

  1. Vi har hage, og i år-for første gong på mange år- har vi kjøkkenhage igjen. Eg strikosar meg! Det er noko med fem minutt luking som fjernar stress. Og når vi no kan plukke salat og urter, kjenner eg meg rik!

    SvarSlett
  2. Takk for fin hagevandring! Jeg elsker å drive med hage, det kom etter at dagmammaen til mine barn ga meg en fantastisk 30-års gave. Hun kom hjem til meg med spade og et utall av avleggere fra egne stauder, og anla et herlig blomsterbed sammen med meg :-) Nå gjennom de ti åra som har gått har jeg utvidet, fyllt opp og har vekster og blomster "overalt". Og har blitt fullstendig hagegal :-D

    SvarSlett
  3. Skiftdyrking - hva er det?

    Kjenner igjen det du sier med at en ikke kommer igang med sommeren før den har "skiftet retning", nesten som å bli snytt, kjenner jeg.

    Jeg er helt sikker på at du blir med en humlestafett? Med hagen din er du allerede inne, det er jeg sikker på.

    Jeg sender stafettpinnen til deg: http://lammelaartanker.wordpress.com/2014/06/15/dagens-tanke-og-dagens-te-om-humler/

    SvarSlett
    Svar
    1. De fleste kjøkkenhageplanter bør bytte plass for hvert år, helst i en bestemt rekkefølge. Det minsker blant annet risiko for sykdommer. De fire kassene vi har nede i hagen er lagt opp slik - en for belgvekster, en for salat, kål etc, en for rotgrønnsaker og løk og en for poteter. En trenger jo egentlig mye mer plass for poteter - og vi har derfor brukt to gamle kasser også til dette. Der vi hadde poteter i år - et ganske stort område har vi nå plasskrevende planter som squash og gresskar + et område satt av til jordskokker. Så er det altså meningen å sirkulere dette etterhvert. Har planen klar for kassene - men er litt mer usikker på området med gresskar, men vi får se...
      Joda - humler er vi med på - her summer det overalt. Bringebærhekken er et særlig godt sted for humlene!

      Slett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)