torsdag 22. august 2013

Spillet over alle spill!

De siste feriedagene var ungene helt oppslukt. Tiåringen startet det hele en morgen. Tegnet og tegnet. Skrev ut sjansekortene. Klipte penger. Så ble brødrene med. Og så satt de der - i timesvis og spilte sitt selvkomponerte spill.

Spillet handler om å være voksen.

("Det handler om det som voksne gjør, tjener penger og kjøper." Fortalte hun meg. Og da går jo jeg på refleks: - "Mener du virkelig det, er det bare det voksne gjør?" Så roet jeg meg og tenkte - dette er jo virkelig interessant hvis dette er barnets observasjon. Jeg tror det i stor grad er det som er budskapet til barn i vårt samfunn om hva voksne liksom "egentlig" gjør: De går på jobb for å tjene penger og så bruker de de pengene. Det høres veldig viktig og spennende ut.
Vi fikk en interessant samtale om dette. Om hun ser at Mamma og Pappa gjør noe annet også. At vi har oppgaver og utfordringer som vi ikke løser med å finne fram penger.)

Men tilbake til spillet. For det er kjempemorsomt, tydeligvis. Man triller terning. Flytter. Kan trekke sjansekort og få valgmuligheter. Vil du jobbe på biblioteket? For eksempel. Man starter i en leieleilighet - og må betale leie ut fra det man tjener når man er innom jobben. Så kan man kjøpe seg et hus eller en tomt etterhvert. Huset sitt kan en tegne opp på et eget ark og innrede etterhvert med ting man kjøper (eller lager). Så kan en få sjansekort med tilbud om å gifte seg og innimellom trekker man et kort der man får et barn. Eller en kan få tilbud om å bytte jobb. Spillet kan spilles sammen eller en som vil, kan holde på litt for seg selv også.

Lillebror ble frustrert fordi de andre hadde mer penger enn ham, han prøvde og prøvde å få et sjansekort der han kunne finne penger på gata. Storesøsknene prøvde å få ham til å forstå at det i stedet lønte seg å stikke innom den jobben han hadde og tjene litt der.... Viktig lærdom.

Etter mange timers spill økte ambisjonene. Ungene fant fram gråpapir-rullene. Nå er det meste av kjellerstuegulvet dekket av gråpapir og det aller-aller-nyeste spillet vokser fram der. Det tegnes og tegnes. Det gjøres plass for lego og lekebiler i landskapet som vokser fram. De reviderer og utvider. Finner ut at her må det jo være et sykehus og litt flere butikker. Drømmer om sine egne gårder og hager som vokser fram. Jeg er så imponert! Og glad for den gleden ungene mine har av kreativiteten sin.

Så er det pause noen dager. De to gutta nitegner på Ola-bilprosjekt II (den gamle tre-olabilen skal visst få en proff avløser...).

3 kommentarer:

 1. Så fantastisk!

  Det minner litt om dataspillet Sims, egentlig :)

  SvarSlett
 2. Herlig spill! Så flotte og kreative barn du har som setter igang med noe sånt! Tror mange barn kunne hatt stor glede av (og lært mye av) det spillet der :-)

  SvarSlett
 3. Tror ungene dine har det innmari bra jeg!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)