lørdag 10. august 2013

Mitt beste Danmarkstips!- Dere skal vel til Legoland, da, spurte folk før i tida når vi sa at vi skulle en tur til Danmark i sommerferien. Stort sett skulle vi jo ikke det. Danmark har mye mer å by på.

Og det området vi alltid drar tilbake til - ser det ut til - det er Djursland. Det er "nesa på Danmark" - den lille tuppen som stikker ut på østsiden midt på Jylland. Her er det små landsbyer og dansk landbrukslandskap - og gode strender rundt det hele.

Og så drar vi til den vesle landsbyen Gjerrild og tar inn hos Torben og Dorthe på vandrerhjemmet der - og blir hjertelig mottatt som alltid.

Vandrerhjem kan være så mangt. Dette vandrerhjemmet er i særklasse. Å joda - det er enkle køyesenger og enkle rom.(Men det finnes også noen større rom, hvis en ønsker det - vi velger det enkle, mindre å holde orden i, rett og slett mer ferie....).

Hvis du vil kan du også overnatte i en gammel jernbanevogn!

Torben og Dorthe legger stor vekt på at alle skal føle seg vel og hjemme og at det skal være mange muligheter for aktiviteter for både store og små,. Spesielt flott er det at tilrettelegging for barn her ikke betyr at det er masse dataspill eller tv-tilbud tilgjengelig, tvert i mot er alle andre slags aktiviteter vektlagt. Peisestua har lesestoff for alle aldre, lekekrok og masse brettspill. Ute finnes det sykler, sparkesykler og lignende til alle aldre av barn - til å farte rundt med ved selve vandrerhjemmet. Og sykler du kan leie for å sykle til stranda. Hvis en ikke vil spille volleyball, fotball, badminton - eller leke i sandkassa. Det finnes også et stort lekerom for barn under 12  - fullt av lego (naturligvis) og puter en kan bygge hytte av. Og overalt er det mulig å finne seg en ny venn...

Vandrerhjemmet er tilrettelagt for selvhusholdning - med et kjekt felleskjøkken, vaskemaskin og tørketrommel. Men - ikke finn på å lage maten selv på dette stedet! Dette er det vandrerhjemmet i verden der du absolutt spise husets mat - både til frokost og til middag. Du finner ikke noe lignende noe sted - til den prisen og til den kvaliteten. Og for en som er vant til å lage masse skikkelig mat selv hver eneste dag året rundt er det stor luksus å gå rett til bords - til slik fantastisk mat - både morgen og kveld.

Det serveres en rikelig frokostbuffet hver morgen - og middagsbuffet til en svært rimelig penge hver kveld kl 1830. Da kommer vi susende fra stranda - får vasket hendene og hengt opp badetøyet og stiller oss opp og hører Dorthe berette hva hun har laget i stand i dag. Hver kveld har et eget tema - og det er alltid store valgmuligheter enten du er vegetarianer, storspist kjøttelsker, en småspist treåring med sære vaner eller for eksempel må ha gluten- og melkefri kost, slik som et av våre barn. Det er økologisk og kortreist og hjemmelagd og velsmakende så det holder. Spis og nyt. Våre tre unger - som er vant til allsidig og hjemmelaget mat - kan finne på å dagdrømme om disse oppdekningene midt på mørke vinteren og be om at vi må love å dra til Danmark igjen neste sommer.... (Les noen av menyene her....)

Og vil du ha en flaske vin eller noe slikt til - så selges det til svært rimelige priser også. Eller en økologisk juice til de små.

Vi drar tilbake om igjen og om igjen. Fordi det er en avslappende ferie på en enkel måte. Fordi det er dansk landsbygd og strandliv. Fordi vi er kjent - vi vet at vi trives. Vi vet mye om ulike aktiviteter en kan delta i. Mest drar vi rundt og bader  og hopper i havet og plukker uendelige mengder med steiner og skjell og titter innom små garasjesalg og loppemarkeder langs veiene. Men vi passer også alltid på å dra til Gammel Estrup med Herregårdsmuseet og Dansk Landbrugsmuseum - det er en stor og verdifull opplevelse hvert år.


En del ganger har vi vært på Kategatsenteret som lar deg møte både haier og seler og stort sett alt annet som lever i havet. Eller du kan dra til Skandinavisk Dyrepark - en dyrepark der du selv vandrer rundt blant dyrene som alle stammer fra Skandinavia. Vi har ikke valgt å dra til Djurs Sommerland - men der er det sikkert også artig. I år tok vi en tur til Ebeltoft for å se den gamle fregatten Jylland, det var også en flott opplevelse. Men så på stranda!


Reisa dit er enkel. Vi pleier å ta ferje fra Göteborg. Så er det drøyt to timer å kjøre fra Fredrikshavn. Hjem igjen passer det godt med ferje fra byen Grenaa på Djursland, bare et kvarter fra vandrerhjemmet - over til Varberg i Sverige.

Enkelt liv passer oss. Køyesenger og spisesal er ganske deilig. Ungene møter nye danske venner. Vi kan sitte rolig med et glass vin og en bok om kvelden - eller spille badminton med minstemann før vi får spylt av sand og solkrem på de små før leggetid. Vi liker å være en gjeng på farten i egen bil, med bøtter og spader og våte håndklær. Regntøyet får alltid ligge i fred når vi er der.

Det ble en liten tur i år også. Den var fin, som alltid!
Har du noen fine Danmarkstips?2 kommentarer:

 1. Vi har også lagt vår elsk på Djursland! For oss er Ebeltoft oasen, i år var vi der for fjerde gang.

  Jeg har foreløpig omtalt Fregatten Jylland, Djurs Sommerland og Skandinavisk Dyrepark på bloggen. Mer Danmarkstips kommer etterhvert.

  Jeg legger deg til i favorittene mine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Djurslandsvenn, fint at du fant meg.

   Slett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)