onsdag 19. desember 2012

Jula er for alle


Folk har jo meninger om så mangt - og det skal de jo jammen få ha. Det er demokrati og ytringsfrihet her på berget. I år har jeg ikke hørt eller lest så mange som klager over tidlig julemarsipan eller tidlige julegater - men det er nok av andre problemstillinger folk mener det er viktig å drøfte. Vi har alle vårt.

For tidlig er det ingenting som er lenger i hvertfall, i overimorgen snur sola - som vi sier - og på mandag er selveste julaften.  Det kommer, det kommer. 

Både julefeiring og juleforberedelser er fenomener som er preget av hvor forskjellige folk er, hvor forskjellig vi lever og hva vi legger vekt på. På en naboveranda borti veien blinker neonlys som skifter farge hvert minutt, Lillebror blir drømmende i blikket hver morgen når vi går ut i morgenmørket for å gå til skolen - og han kan se at "nå ble det blått, det er sååå fint". Neonblinking er ikke min julestemning - men den passer fint inn i min sønns desembermorgen - og er sikkert fint for dem som bor der. Jeg er glad for at de gjør det slik de ønsker det. Jula er for alle.

Jula i Norge kommer den 24. desember. Den 24. desember står på kalenderen - og gjelder for alle. Samme hvor mye du har vasket golvet, samme hvor for tidlig du pyntet - eller ikke - hvor hvitt og sølvskimrende - eller rødt eller neonfarget du vil prege feiringa. Denne datoen kommer - og kaller seg jul - uansett om du markerer barnet i krybba, lyset som kommer tilbake - eller rett og slett setter pris på en fridag, alene eller i fellesskap. Ingen har monopol på den rette jula - eller den rette julestemningen eller de rette juleforberedelsene. Det er en kristen grunnfortelling som har preget julebudskapet i dette landet - men det gir ingen rett til å sette grenser om julefeiringen. Jula er for alle.

Og det kan gjerne - veldig gjerne - være en tid for raushet, forsoning og forståelse.

2 kommentarer:

  1. Hei :)
    Jeg synes det er like viktig at det er en del av vår kultur som at det er noe religiøst jeg. Men det viktigste synes jeg også er forståelse, samhold og inkludering :) God førjulstid til deg :)

    SvarSlett
  2. Jeg er veldig glad for å dele min erfaring her, jeg heter Brenda og jeg var lykkelig gift. Ikke før mannen min sa at jeg jukset med ham, da ble vi begge små irriterende par, han kunne ikke tro, og han stolte heller ikke på ordene mine, så vi søkte om skilsmisse, senere ble vi separerte og svor å aldri gjøre opp. Jeg prøvde å gå videre, men jeg kunne ikke bli uten ham, så jeg begynte å søke etter mannen min, så ble jeg henvist til Dr.IZOYA. En flott mann jeg kom over, han kastet en kjærlighetsfortroll og fikk mannen min tilbake innen 24 timer. med dette er jeg her for å dele kontakten til Dr. IZOYA, nå ham via drizayaomosolution@gmail.com. Han er faktisk mektig og spesialiserer seg i følgende saker ...
    (1) Elsker trollformer av alle slag. (2) Slutt skilsmisse. (3) Slutt barrenness. (4) Trenger åndelig hjelp.

    SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)