onsdag 4. januar 2012

hva er det vi vil... meningssøking ved nyttårsskiftet

Jeg liker tanken om at den menneskeskapte ideen om at vi går fra et gammelt til et nytt år gir oss et rom og en anledning for refleksjoner over nye valg og nye muligheter. For lørdagen og søndagen nå i helga henger sammen gjennom en mørk natt, akkurat som alle andre vinternetter, men vi har tilført en menneskeskapt struktur, en kalender og en tidsforståelse som forteller oss at vi går fra et årstall - som aldri skal komme igjen - til et nytt - som aldri har vært før. Slik vi en gang i året - hver og en av oss - med jubel eller oppgitthet eller noe derimellom - kan konstatere at vi selv har gått inn i et nytt år i livet, blitt noe nytt, for eksempel åtte eller førtito, noe som vi ikke har vært før.

Og egentlig - hvis nå naturen, dagene og nettene som forfølger hverandre, er det "egentlige" - så betyr disse overgangene ikke noe. Men vi mennesker er ikke bare natur. Vi er (også "egentlig") meningssøkende, kulturskapende og samfunnsbyggende individer - vi kan tenke i tid, vi kan huske bakover og vi kan planlegge, lengte og ønske framover. Denne evnen gir et ansvar.

Dermed gir det mening å bruke slike overganger til å la de menneskelige egenskapene meningssøking og meningsbygging få litt rom...

Ofte parodieres og latterliggjøres ideen om nyttårsforsetter. Det banaliseres til å handle om sjokoladespising og joggeturer, og kan dermed latterliggjøres enda mer. Love seg selv noe, liksom - det er det vel ingen som gidder...
Jeg er verken for eller mot folks planer om mer jogging eller færre sjokolader (eller var det omvendt?). Live and let live.
Men vi har uendelig mange valg i dette hjørnet på kloden og i dette priviligerte glimtet i menneskehetens historie. Valgene er større enn sjokoladeplater. Og vi har et ansvar - vi som er av de mest priviligerte. Det er vi som kan velge.
Vi er alle bundet av noe, - men vi har også et ansvar for å ta de valgene som vi stilles overfor. Ikke bare skylde på at noe er "vanlig". Stå da for at du velger det som er "vanlig", fordi det er ditt valg. Og vit at i en global - eller historisk sammenheng er det  i grunnen lite som er "vanlig", uansett...

Men tør vi å ville noe mer - noe større enn sjokolade og trim? Ser vi mulighetene? Tør vi velge? Velge selv og stå til ansvar for det?
Tør jeg?

God januardag til deg.

4 kommentarer:

 1. Jeg tør ikke. Skulle ønske jeg ville turde kunne og alt det der... men den sitter for hardt altså. Komfortsonen. Trist.

  SvarSlett
 2. Men vi har jo lov til å velge det trygge og kjente, Siri, det er jo ikke noe galt i det. Det er ingen som sier at vi skal velge noe superoriginalt og skummelt hele tida. Men vi kan huske på at vi velger livet vårt når vi velger det trygge også....

  SvarSlett
 3. Du er klok! Ynskjer deg eit godt 2012. :)

  SvarSlett
 4. Takk for komplimentet! Så spørs det hvor klok en klarer å være i sitt eget liv?! Godt nytt år til deg også med alle dine små!

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)