søndag 22. januar 2012

egne valg


Det er ikke så lett å vite hvordan en skal leve sitt liv. Det mener jeg man - altså jeg - må få lov til å si. Og da sikter jeg ikke til de helt overordnede store moralske spørsmålene i livet. Der det virkelig går skillelinjer mellom RETT og GALT - det er jo lett! De store ordene og de store enkle spørsmålene - de er tydelige og klare. 
 Det er ikke det jeg snakker om. 
Men i det daglige praktiske liv, hit og dit, nå eller etterpå, meg eller deg, vaske eller leke.. - og i de små valg som summerer seg til store valg - og selv i de ganske store sakene i ens eget liv, det som gjelder valg av utdanning, bosted, forhold til yrkesliv, og det nære livet med andre mennesker - det er da rett og slett ikke så lett å vite alltid. Hvordan skal jeg ordne meg - nå - og nå - og nå....

(og for dere som synes at alt er lett - les noe annet - eller les dette og lær noe om andre....)


Man skal selvfølgelig kjenne etter - hva er rett for meg? Skal jeg gå hit eller dit? Føler jeg for å vaske badet eller lese en bok, jaja, liksom...? Søndagsskitur eller kaffe ved ovnen og en bok til...? La lyst, emosjoner og identitet avgjøre. 

Eller kanskje en skal gjøre nøye vurderinger av konsekvenser, kostnader og gevinst ved ulike valg. Rasjonelt og oversiktlig.

Og så er det alle andre. En må ta hensyn, tilpasse seg - og en har vel muligens en eller flere en rett og slett må ta seg av, noe som også kan begrense eller i hvertfall definere valgmulighetene noe. Nødvendighet trer framfor lyst. Nødvendighet trer eventuelt også framfor fornuft, når det ikke er flere valg... 

(ad bildet ovenfor - jeg går ikke fra ham alene i villmarka, jeg har to unger foran meg - og fotografen, pappakjæresten er rett bak minstemann her. of course)


Det er mange rammer og begrensninger. Og det er ikke lett. Allikevel gjentar jeg igjen og igjen - at folk - ofte - er friere enn de tror. Og der er vi vel ved noe av poenget, at det rett og slett handler ganske mye om hva vi (joda, jeg også) tror. Hvilke rammer og krav og tilpasningsfaktorer vi tror vi la begrense oss. Normalitetsbegreper for eksempel. Hva som "går an". Går det virkelig an å....?

Skriving og lesing er en av mine veier ut av slike trange rammer. Lese om andres veier og valg. Nære og fjerne. Forståelige og uforståelige. Hverdagslige og sensasjonelle (vottestrikking og redde-verden-arbeid). Og så skrive - om egne refleksjoner. Sette ord på og sette ordene i system, lage mening i følelsene og det rasjonelle og de ytre nødvendighetsfaktorene og finne meg og min vei inne i dette.
Og kanskje gjennom dette skape noe som gir andre noe å lese - skape noen åpninger, vise noen visjoner og variasjoner - og votter og sånn - hverdagslig og noen ganger over det hverdagslige.

Dette er bloggen min. Her skriver jeg mine "lette tekster" - de som skrives raskt med meg selv som redaktør og sensor. Det er mine ord og jeg forstår og lærer gjennom å teste mine tanker i konkret utformede formuleringer. Det rydder tanker. Noen ganger gir mine egne tekster meg et tydeligere bilde av hvem jeg er og hva jeg vil. (Og kanskje gir det deg noe - som leser...)

(Dette er et slags innlegg i "kritiser-andres-tanketomme-blogger-debatten". La oss nå være litt rause med hverandres skriving. Dette er en åpen sjanse for "alle" til å presentere noe, smått og stort. La nå folk drive med sitt, da. Og så velger vi selv hva vi har utbytte av å lese.....)6 kommentarer:

 1. Flott :) Da linker jeg til dette innlegget i mitt innlegg om samfunnsengasjerte bloggere ;)

  SvarSlett
 2. Et godt innlegg i debatten!
  Og ja, jeg synes også det er mange vanskelige valg i forhold til hvordan-leve-livet-på-best-mulig-måte-i-hverdagen. Synes du formulerer det godt her. Det er ikke alltid lett å vite hvilket prinsipp man skal la være styrende i de enkelte valgene - nødvendigheter eller egen nytelse f.eks... - særlig når man har andre familiemedlemmer å ta hensyn til. Jeg jobber masse med disse tankene for tiden etter at jeg gikk ned for telling for snart et halvt år siden. Og jeg liker veldig godt at noen andre skriver om disse tankene slik at jeg kan dra nytte av andres tanker om emnet. Så takk! ;o)

  SvarSlett
 3. Jeg er imponert over bredden i innhold på de bloggene jeg jevnlig leser. Og jeg ville ikke lest dem om ikke jeg smilte, nikket, lo eller fikk noe å tenke på.

  SvarSlett
 4. Jeg er i hvertfall glad for å ha funnet bloggen din, for du setter så fint ord på mye av det som jeg også tenker på om dagen. Tusen takk for nok et fint innlegg!

  SvarSlett
 5. Jeg var kanskje inne på det i kommentarfeltet sist du skrev om å velge, om et rett og galt for hvert valg. Ikke nødvendigvis et moralsk rett og galt, men i den forstand at det finnes valg som holder en innenfor den rette sti, og så er det valgene som fører en ut i grøftekanten. Jeg er i overkant kallsfokusert, og da blir spørsmålet om hva som holder meg innenfor og ikke, maksimen for alle mine avgjørelser. Og apropos kritikk av andres blogg, så er jeg også overbevist om at vi mennesker ofte er kalt til vidt forskjellige ting.

  SvarSlett
 6. Hei - takk for gode refleksjoner og hyggelige kommentarer fra dere. Flere av dere er jo inne på at det er bredden og mangfoldet - og møtet med noen andres tanker som gir rikdom og muligheter for nye egne tanker.
  Når det gjelder rett og galt - så synes jeg det er en god innfallsvinkel du har, Heidi - dette med "den rette sti". Det kan ofte fungere, kallstanken ligger vel nær noe av det jeg listet opp under å "kjenne etter". Men så er det rett og slett slik at i noen situasjoner eller deler av livet så blir det ikke helt sånn allikevel. En sitter med ansvar og må stille opp, også for å være den en ønsker å være, naturligvis, en vil være en som stiller opp og tar ansvar - men må dermed kanskje også legge lokk på andre sider av en selv. Nødvendighet og ansvar kan sette rammer for hvem en kan være - til tider... Allikevel kan det finnes valg og muligheter, kanskje andre enn en ville tenkt i utgangspunktet....

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)