onsdag 20. mars 2013

Akkurat nå leser jeg....


Boktyven, av Markus Zusak. Den har jeg skrevet om før. Les - om den tyske hverdags-hverdagen, med sult, bomber, kulde, søle, bøker og dagligliv -  under andre verdenskrig, - gjennom fosterbarnet, boktyven, overleveren Liesels øyne - og Dødens (ja, faktisk!) poetiske beretning om en tid så fjern og så nær..

Kjøkkenbenkrealisme, av Olaug Nilssen. Folks liv. Fortalt med ærlighet og sårbarhet. Hvordan det går rundt eller ikke rundt med jobb og unger og liv. Og forfatterens egen sårbare beretning om erkjennelsen i eget liv om at barnet trenger mer tilstedeværelse og ro.

Likestillingslykke, av Kristin Briseid. Lettlest, men også fagorientert. Gode persepektiver på dagens debatt.

Med kjønnsperspektiv på norsk historie, redigert av Ida Blom og Sølvi Sogner. Vi må alltid lese historie. Historie er et grunnleggende fag for å få perspektiver på samfunnslivets og begrepenes foranderlighet og formbarhet. Ting er ikke "bare sånn" - de var annerledes og kan bli annerledes. Det er min politiske begrunnelse for å lese og skrive historie selv.  Kjønnsperspektivet og kvinnene var tidligere helt underordnet i historieskrivingen. Det er det ikke lenger. Vi har mange interessante arbeider som viser hvordan kjønnsperspektivet beriker historieforståelsen - og denne samlingen gir en god innføring i dette.

Kvinnenes rolle i norsk økonomi, av Charlotte Koren. Koren er sosialøkonom og har beregnet kvinners innsats i økonomien, både før og etter marsjen inn i yrkeslivet. Hun tar for seg de økonomiske konsekvensene av endringene - både for samfunnet og for husholdningene. Dette er artig! Og viktig. Husarbeid er ikke bare dill - det er verdi.

og Skyggeferden, av Sara Azmeh Rasmussen. Har bare begynt. Fascinerende om et liv.

(Og så leser jeg aviser og noen symagasiner hvor jeg prøver å gjøre meg klok på ribbekanter på gensere jeg har tenkt å sy. Og jeg leser Narnia (C.S. Lewis) og Den lille prinsen (Antoine de Saint-Exupéry) og noen ganger Donald for mine små).


Hva leser du?

6 kommentarer:

 1. Så mye spennende lesing! Her går det i pensum under ammepausene, "Store kjøretøyer" for ettåringen og "Godnatthistorier for gutter" for treåringen... Annen skjønnlitteratur blir jeg så fortapt i at jeg glemmer å være mamma, så det styrer jeg (dessverre) litt unna for tiden ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. :-) Det kommer vel en tid etter eksamen for deg også. Jeg leste veldig mye mens jeg ammet, husker jeg, baby på ammepute med bok på sida, liksom... - men det var vel egentlig mest med førstemann - de to andre ammet jeg vel i sandkassa og mens jeg løp etter storesøsken, hengte opp tøy, kokte grøt og matet toåringer og sånn. Det er vel sånn for deg også, tipper jeg:-)

   Slett
 2. "Skyggebarn"? Du mener vel "Skyggeferden"? Jeg har lest den og den sitter fremdeles i meg - to måneder etter jeg leste den. Tror det er en bok jeg kommer til å bære med meg lenge.

  Jeg har nylig avsluttet Kristine Getz: "Hvis jeg forsvinner, ser du meg da?" - om å finne ut av seg selv og kampen for å like seg selv nok til å slutte å jage seg selv bort fra alt som gjør livet godt å leve.

  Lesing er beroligende og samlende for urolige sinn, kan nesten ha en meditativ effekt. Å lese for barn er så mye mer enn det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har helt rett - (jeg var nok altfor trøtt i går kveld, skrev flere feil ser jeg) - har rettet opp nå - takk skal du ha! Og takk for at du deler din opplevelse av boka - da skal jeg glede meg til å komme videre!
   Vi er noen store lesehester her i huset alle sammen - og jeg fryder meg over at min superaktive seks-snart-sjuåring også finner roen med bøker innimellom - som oss andre.

   Slett
 3. Her er det Beklager, jeg må være mamma som akkurat er fortært.. Og så er påska begynt med Jussi Adler Olsen. Kommet til bok nummer to, Fasandreperne og ejg må si jeg liker dem! Til slutt blir jeg lest for på kvelden. Minstejenta har funnet ut at hun kan lese, og det kan hun faktisk, så jeg og faren må høre på tre sider fra divers "lillesøster" og "Malvin" bøker hver kveld, Det er koselig og definitivt dagens beste leseopplevelse!!

  SvarSlett
 4. Det var mange bøker på en gang..! Her er det 'Beklager, jeg må være mamma', i likhet med de fleste andre i mammabloggverdenen, 'The summer without men' av Siri Hustvedt, og 'The Primal Blueprint' av Mark Sisson. Gleder meg til masse lesing i påsken. Uten internett så blir det lettere å ikke la seg distrahere av all slags blogger! ;-)

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)