onsdag 16. januar 2013

Lønner det seg å gjøre ting selv?

Jeg er jo litt opptatt av dette skillet mellom såkalt "jobb" og "andre ting". Som generelt er et skille mellom det en blir betalt av andre for å gjøre - og det en ikke blir betalt av andre for å gjøre. Men det er ikke et skille som sier noe om betydningen av de tingene en gjør, eller noe som helst annet om hva en gjør - altså - dersom jeg skriver noe og får betalt for det, så er det jobb, hvis ikke så er det "noe annet". Hvis jeg skulle finne på å vaske et gulv og  få betalt for det - så er det jobb. Hvis jeg ser etter andres barn for penger, så er det jobb. Hvis jeg syr en bukse og får betalt for det, så er det jobb. Osv. Jeg både skriver og syr og vasker og er mye sammen med unger for tida. Men det er ikke jobb akkurat nå. Og det er fint  - det er mitt valg, akkurat nå.

En vinkling på dette er "lønner det seg"? Altså - lønner det seg i kroner og øre å gjøre ting selv - i stedet for å ha en såkalt "jobb" (altså gjøre noe for penger) og så betale noen for å vaske, sy bukser, passe barn osv....
Svaret i kroner og øre er stort sett at det IKKE lønner seg. De fleste av oss vil tjene mer - i kroner og øre - på å jobbe med det spesielle vi selv kan - og så betale noen andre for varer og tjenester. Timelønna for å strikke en genser er ekstremt lav.....

Men så sier jeg to ting til dette. For det første - det er ikke gitt at det er arbeidstid en bruker til å gjøre disse tingene selv. Vaske huset for eksempel - det er en velkjent fritidsaktivitet. Det er jo ikke sånn at jeg vasker i stedet for å jobbe. Vaske gjør jeg uansett. 

Og den andre tingen jeg vil si - det er det viktigste: Penger er ikke det eneste vurderingsgrunnlaget. Nemlig. Det er ikke sånn at når vi skal tenke over hva vi skal gjøre, med livet, dagene, minuttene våre - så skal vi gjøre alle disse vurderingene opp mot målestokken "hva får jeg mest penger for". Opp til en viss grense må vi naturligvis alle sørge for at vi har "nok" (men hva er nå det i vårt velstandshjørne av verden, når synes folk det er "nok"?). Men så - må det være rimelig å bruke flere målestokker når vi skal gjøre våre valg. Samle gods og gull er ikke det eneste. 

Det å gjøre ting i livet sitt selv er viktig av mange grunner. Det ligger mye kunnskapsbevaring og sjølbergingsgrunnlag i å mestre grunnleggende ting i livet selv. Det ligger mye miljøansvar i å ta vare på og lage ting selv. I mitt lille liv vil jeg si at det ligger en stor, stor verdi i å rett og slett kunne være tilstede (mens jeg nå skriver en liten avhandling eller artikkel eller baker brød eller syr eller måker snø eller hva det er). Jeg er der når noen kommer gråtende fra skolen fordi alt er dumt. Det kan ikke måles i penger.

Jeg gidder ikke tenke timelønn på det arbeidet jeg gjør hjemme. Jeg har moro av å sy og strikke klær - og jeg får denne tilleggsverdien av tilstedeværelse. Jeg er ganske sikker på at det jeg gjør av klesreparasjoner faktisk svarer seg også økonomisk - og miljømessig er det det rette valget, mener jeg (jeg reparerer ikke for moro skyld, jeg stopper sokker fordi de har hull og lapper bukser fordi de har hull og da ordner jeg opp). Men alt går inn i totalen - der den ene oppgaven kjeder seg sammen med den andre, det er et liv med ting som trengs og skal gjøres fra morgen til kveld, med og uten lønn - og sånn er det. 


4 kommentarer:

 1. Du er virkelig inne på noe her, et poeng jeg tror mange desverre ikke får med seg fordi de haster seg gjennom livet på jakt etter MER! Mer penger, mer ting og flere opplevelser. Men så er det faktisk de små tingene som teller til sist! Tilstedeværelsen i hverandres liv, ikke hva vi kan kjøpe oss av lykke! Veldig gode poenger og eksempler du drar fram her! Jeg er også av sorten som reparere klærne mine selv uten å få betalt, og uten at det lønner seg. Hvis du vil kan du ta en titt på mine refleksjoner om tid og penger! Ha en fin helg!http://www.smuleskogen.com/blogg/2013_01_08.htm

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei - takk for kommentar her. Akkurat reparasjoner er jeg helt sikker på at "lønner seg". Strikke en ullgenser derimot - det er fordi det er gøy - også! ha en fin dag.

   Slett
 2. Jeg har også tenkt på dette, og er egentlig veldig enig. Unntaket er når vi funderer på om vi skal ta oss fri fra jobb for å fikse store ting på huset el. Da kan vi heller betale noen for å få det gjort skikkelig mens vi gjør det vi kan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Store ting på huset kan lett ta "årevis" - og jeg er helt enig i at det kan være lurt å få noen til å gjøre fagmessig og raskt - og med reklamasjonsrettigheter. Men småting er det veldig kjekt å klare selv - ha en fin dag.

   Slett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)