fredag 31. mai 2013

Deltidsdebatten - en oppfordring til mer nyanser og respekt for mangfold



Javel, Gerd. Når du sier det sånn rett ut, så er det vel meningen å ta debatten. Så da har jeg et par ting jeg vil si...

Et klokt samfunn
Et klokt samfunn bygges blant annet gjennom kloke debatter. Vi skal slett ikke være redde for å diskutere, vi skal ikke være redde for å mene forskjellige ting. Et demokratisk samfunn må kunne romme både et meningsmangfold og et livsmangfold, et rom for å kunne velge ulike ansvarlige og skikkelige og respektable måter å innrette seg på og leve på. Jeg er for debatt - og jeg er for mangfold. Det innebærer at jeg synes det er en forutsetning i en skikkelig debatt som handler både om samfunnsstrukturer og individuelle valg at vi også kan legge til grunn at enkeltindivider kan ha ulike og gode og respektable grunner til å gjøre de valgene de gjør i sitt eget lille liv, og at deres valg ikke umiddelbart kan kritiseres på individplan (ved å for eksempel latterliggjøre eller mistenkeliggjøre motivene deres) fordi summen av valgene ikke nødvendigvis ender opp akkurat slik som du synes samfunnet bør fungere.
Nemlig.

Samfunnsnivå og individnivå
Vi kan og bør alle mene noe om hvordan samfunnet vårt som helhet bør fungere. Og tenk - der forutsetter også demokratiet at det er lov å mene forskjellige ting. Men samtidig har vi også ansvar for å ta kloke og ansvarsfulle valg i vårt eget mikrokosmos av et liv. Slik at den lille hverdagen også går opp. Vi tar ikke vårt ansvar i samfunnet om vi ikke gjør dette, om vi lar hverdagsansvaret og hverdagsomsorgen, eller egen økonomi eller eget barns helse eller hva det nå er  (og nå påstår jeg altså ingenting om hva som er avgjørende for disse tingene, jeg sier altså ikke noe om hvilke valg som skal til for å ta hensyn til egne barns gode oppvekst, men jeg sier at det er et ansvar foreldrene faktisk må tenke over og ta....) seile og bare overlater konsekvensene av det til "samfunnet".

Er det bare én modell? Hva slags demokrati er det?
Og det er ikke bare én eneste modell i hele verden eller hele Norge som er den rette og gyldige for å få det lille livet til å gå opp. Det er ikke bare modellen med to ganger full jobb (og det er mange flere timer enn litt over et døgn, Gerd, men det vet du jo...) + reisevei på x antall timer og minutter hver dag, hver uke + fulltidsbarnehage/-sfo-/aleneettermiddager for tiåringene osv osv. som gjelder. Det er mange andre - jeg gjentar - mange andre forsvarlige, ansvarlige, skikkelige, respektable måter å innrette seg på. Samtidig som en betaler skatt og alt det der. Joda joda.

Slutt å latterliggjøre meningsmotstandere
Ja, jeg er for debatt. Men jeg begynner å bli så lei av denne debattformen der virkemidlene består i å mistenkeliggjøre, påpeke moralske betenkelighet og latterliggjøre individer. Jobber man deltid så er man visstnok lat, baker for mange muffins (kaller vi det i tillegg cup-cakes så blir det enda latterligere), er for opptatt av noe så tøysete som interiør (uæææh), lakker for mange negler, og betaler for lite skatt.

Og nå altså "man skyver morsrollen foran seg". Bruker det som en unnskylding! Unnskyldning, altså - for det er jo ikke reelt..? Betyr det at egentlig trengs ikke denne foreldreomsorgen (vi kan vel si foreldre, det handler da ikke bare om mor, her) - fordi samfunnet har tilrettelagt for en annen modell, jf ovenfor? Hva betyr det? Er de individuelle livsvalgenes tid over? På hvilket allmøte ble det vedtatt én livsmodell for alle?

Diskuter samfunnsmodeller med reelle argumenter! Uten å latterliggjøre og mistenkeliggjøre individer.

Trengtes ikke mennene hjemme, allikevel?
Det er sjelden kritikk av menn som velger deltid av hensyn til familien, tvert i mot. Pappapermisjoner er blitt heiet fram - og takk og pris for normaliseringen av pappaers omsorgsevne. Men hvis denne debatten skal fortsette å føres på denne måten - med å latterliggjøre tilstedeværelse i hjemmet, mistenkeliggjøre motiver for deltidsarbeid, grovt undervurdere den innsatsen som gjøres her i livet som ikke er betalt av en arbeidsgiver og ført på en timeliste - da må vi jo lure: Var det ikke nødvendig å få pappa hjem heller da? Var det bare en slags bløff? For det trengs egentlig ingen der hjemme, er det sånn? Eller på dugnaden, på fotballtreninga, i nabolaget? Voksne trengs bare der det finnes timelister og lønnsslipper og framtidige pensjonspoeng. Er det den eneste verdifulle innsatsen voksne mennesker kan velge å gjøre - i egne liv og i samfunnet?

Det er lov å mene det, selvfølgelig. Men det er virkelig mulig og lov å mene noe annet også!
(og for de av oss som heier på menns rett til å få være likeverdige i hjemmet - så må jeg advare mot denne undergravingen og latterliggjøringen. Hvis det bare er dill og dall og muffins der hjemme, så trengs vel ikke pappa heller, da. Da kan han jo fortsette å være på jobben...)

Jobb og fritid.
Det virker så enkelt: Jobb er viktig, det bidrar til inntekt og til skatt og det produserer ofte et eller annet av en viss nytteverdi (det er nå varierende, da...). Fritid høres veldig ut som latskap, neglelakk og muffins - ikke sant.... Det høres enkelt ut.Og da blir det jo lett å si at "kosen kan du ta i helga". Og så glemme at det fritid ofte dreier seg om det er husarbeid, matlaging og husarbeid (og pånn igjen i morgen), omsorg og tilstedeværelse for noen som er mindre enn deg, sykestell, leksehjelp, hjelp i lokalsamfunnet, deltakelse i frivillige organisasjoner - men kanskje først og fremst praktisk og nødvendig arbeid i eget hjem og egen familie.

Det går ikke rundt her i landet om det ikke går rundt på mikroplanet også. (Og for de fleste handler det mye mer om møkkete regndresser og leverpostei i gardinene enn stilig interiør og lekre kaker, det derre husarbeidet.... ) 

Så det skillet mellom jobb og fritid er ikke så enkelt allikevel. Det er ikke et klart og entydig skille mellom "det viktige" og "det overflødige". Det er ikke sant. Det vet vi jo alle i våre egne liv. Vi kan jo ikke bare hoppe over alt det vi driver med der hjemme, alt det vi driver med utenom lønnsarbeidet. Mye av det er utrolig banalt og kjedelig og ikke lett å drasse fram i en debatt. Men vi driver jo med det allikevel. Fordi det trengs.

Jeg mener...

  • En ansvarlig samfunnsdebatt må også handle om noe mer enn å maksimere Bnp i verdens rikeste land, eller bygge et oljefond til.
  • En ansvarlig samfunnsdebatt må bygge på verdivurderinger som måles i andre målestokker enn kroner og øre. Kroner og øre er midler. Midler som vi skal bruke til noe. Vi må kunne ha andre mål!
  • Et demokrati må romme mangfold, et demokrati må bygge på en respekt for at det finnes mange måter å innrette seg godt og ansvarlig på. 
  • En god debattant trenger ikke latterliggjøre og mistenkeliggjøre motstanderes motiver.
  • Voksne har ansvar for barn. Voksne har ansvar for å bygge et samfunn som helhet som tar vare på "alle barn". Voksne har også spesielt ansvar for egne barn og for å gjøre kloke valg for sin egen familie.
  • Vi trenger å bearbeidet begrepene "jobb" og "fritid". Vi trenger en anerkjennelse av all den ubetalte innsatsen folk yter i sitt eget liv og nærmiljø.
  • Det finnes mange respektable og ansvarlige valg.



(Det har vært stille herfra en stund, det har vært fint å se at mange er innom allikevel - og noen har til og med etterlyst meg. Tusen takk!)

18 kommentarer:

  1. Godt sagt!
    og der kom innlegget jeg etterlyste...)
    E

    SvarSlett
  2. Du skrev det så bra!

    Godt å lese nytt innlegg fra deg igjen.

    SvarSlett
  3. Så bra og så klokt og så godt å lese. Tusen takk!

    Jeg lurer også på når det ble bestemt at "å bidra i samfunnet" kun handler om det som kan måles i inntekt, skatt og BNP..

    SvarSlett
  4. Takk for at du er tilbake :-). Og for at du ikke dømmer. For det blir så innmari ofte ei polarisering.

    SvarSlett
  5. Heia underveis! Du kan få sagt det - grundig og bra!

    SvarSlett
  6. Jeg har ventet på dette innlegget! ;-) Herlig!

    SvarSlett
  7. Flott! Det er så viktig med stemmer som dine, som nyanserer det hele.

    SvarSlett
  8. Bra og saklig! Send det som kronikk til Aftenposten. Det er nødvendig med større nyanser i debatten.

    SvarSlett
  9. Du er god til å skrive! Så tydelig og så bra sagt!
    Glad for å se at du hadde et nytt innlegg her nå :)

    SvarSlett
  10. Jeg er enig med Anonym i at du bør sende det inn til Aftenposten. Du skriver fantastisk fint.

    Hilsen hjemmemamma til 3

    SvarSlett
  11. Jeg ville si det jeg også; kan du ikke lage en kronikk ut av dette og sende til alle de store avisene! Vi trenger det!!
    Klem fra KristinB :-)

    SvarSlett
  12. Fine poeng du trekker frem her. Jeg synes også det er synd at debattene i offentligheten ofte bærer preg av latterliggjøring som du sier, skremselspropaganda (for eks. forside på forside om hvor fælt det er å sende ettåringene i barnehage)og i det hele tatt at debattene blir så polariserte. De fleste av oss kvinner befinner oss langt unna både hjemmeværende supermamma med cupcakes og fritidsproblemer og karrierekvinnen som omtrent går fra fødesengen til sjefsstolen i det private næringslivet. Det ender jo med at alle går rundt med dårlig samvittighet for valgene de tar uansett hva det er og at ingen helt kjenner seg igjen i det som blir fremstilt. Da er det godt det dukker opp andre og mer nyanserte stemmer som for eks. du viser i dette innlegget. Jeg kunne også ønske at flere menn deltok i denne debatten.
    Jeg er ellers enig i at det er for mye fokus på verdi i form av kroner og øre, men sånn blir det gjerne når det er økonomer som styrer det meste? I store deler av offentlig sektor måler man jo lønnsomhet utfra konkrete tall som antall elever som kommer seg gjennom skolen, karakterer, utlånstall på biblioteket, besøkstall, personer gjennom systemet og ikke hva tjenesten og arbeidet man gjør faktisk har betydd for menneskene bak tallene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tenker at det er vårt felles ansvar dersom vi lar "økonomene" styre det meste, som du sier (jeg er ikke helt enig i den formuleringen, men ser hva du mener). Økonomer er forskjellige som andre folk, de mener og tror på forskjellige ting. Og økonomer (eller leger eller prester eller redaktører osv) har ikke mer makt enn vi som samfunn gir dem. Men hvis det er en ren bedriftsøkonomisk tankegang vi lar styre, så er det vårt felles ansvar. Eventuelt vårt felles ansvar å nyansere og drøfte en slik tankegang.

      Slett
  13. Oi! Av en eller annen grunn har dette innlegget gått meg hus forbi, men jammen får du sagt det! Vi var tydeligvis mange som lot oss provosere over debatten som raste i forrige uke :-) (Jeg lenket til deg i mitt kommentarfelt under innlegget mitt på lørdag.

    SvarSlett
  14. Så klokt sagt!! Jeg kunne ikke vært mer enig :)

    SvarSlett
  15. Takk til alle som kommenterer. Og takk for oppmuntring til mer skriving! Ha en fin dag - hjemme, borte, heltid, deltid... Vi har en hundre prosents dag alle sammen - og de fleste av oss gjør masse nyttig i de fleste våkentimene våre. Men vi får ikke penger for alt. Sånn er det. Det er noe jeg prøver å lære ungene også - det er masse vi gjør her i verden og her i huset som vi gjør fordi vi skal - ikke fordi det er en "jobb" som blir lønnet. Det er ikke ukelønn for å tømme oppvaskmaskina eller rydde gymbagen sin. Det er bare sånn vi gjør fordi vi har et ansvar her i verden - og i et hjem...

    SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)