torsdag 19. august 2010

ting, del III


I et liv preget av stor knapphet, er en enkel livsstil og tydelige prioriteringer av ressursene på mange måter enklere. Mer brutal, men enklere. Valgene er nødvendige og gir seg ofte selv.
I overflod, der en aldri er redd for morgendagens måltider eller neste par sko til voksende barneben, blir valgene mer utydelige. Kanskje det er vanskeligere å se at vi faktisk velger, når det er så mye som blir valgt hele tida.

For hva er valgene? Hva er mulige alternativ til mer kjøping, flere og flere ting?

Jeg vil skissere noen alternativer. Valgene vi tar er individuelle og varierende. Og vi får ha respekt for hverandres forskjellighet.

Ting versus tid. Mengden og standarden på ting er utskiftbar med tid, på så mange måter. Hvis en kjøper færre ting, eller dropper å bytte ut helt greie ting med litt fiksere og fjongere og mer oppdaterte "ting" hele tida.... - så kan en kanskje jobbe mindre? Tjene færre kroner og dermed flere timer. Timer som kan brukes til å rett og slett ha tid. Ikke dårlig tid - men tid. Eller en kan jobbe i vei, men bruke mindre tid på all den kjøpinga, og alt det andre som hører til å skaffe så forferdelig mange ting. Dermed - mer tid. Hvis det er av interesse. Det er det jo for mange. Et paradoks i grunnen hvor mye folk investerer i ting og tang og hus og hytter osv- og så har de så lite tid til å glede seg over å være der....

Ting versus sparing. Rett og slett ikke bruke alt nå. Spare til noe annet. Eller til seinere. Eller til barna, pensjonsalderen eller lignende.

Ting versus å gi. Kanskje noen eller noe her i verden trenger overskuddet ditt bedre enn deg. Kanskje det kunne være godt å formidle noe av overfloden til et formål som du synes er viktig, til noen problemer du gjerne vil være med på å løse - litt....

Ting versus plass. Dette er beslektet med tid ovenfor. Færre ting, mindre styr med ting, færre ting å lagre og organisere og holde orden på - frigjør både tid og plass. Kanskje har du bedre plass enn du tror?

Ting versus ting jeg virkelig setter pris på. Prioritering og valg framfor å henge med på alt...ha alt. Vi skal kunne sette pris på ting. Det er på ingen måte noe galt med det. Alle gjør sine valg. Men kanskje det er godt å faktisk gjøre disse valgene. Se at dette er viktig for meg - men ikke det der....

Ting versus indre klarhet. Dette er ikke så metafysisk som en skulle tro - og det henger jo sammen med tid- og plass-resonnementene ovenfor. Færre ting, færre ting å ordne opp i, kan - jeg understreker kan - gi rom, tid, mulighet for å tenke tanker mer ut, bli tydeligere overfor seg selv, kjenne på egne verdier og egne meninger, bli tryggere i seg selv. Kan. Hvis vi tør. For det er jo også noe med det forbruksfokuserte mylderet vi lever i - at det er så lett å glemme å tenke egne tanker, en bare henger med på alle kravene, alle tilbudene, alle mulighetene. Valg og prioriteringer - indre klarhet - kan bli taperen.
Men slik trenger det ikke være.

Lykke til med dine valg i dag - og andre dager.


(Bildet: Solhatt, er de ikke stilige!!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)