lørdag 17. mars 2012

asylsøkerbarnas rett

Barn skal ikke brukes som et middel. Ikke for noe. Heller ikke for å få opphold i Norge, sies det. Vi er utrolig strenge med hvem som skal få være i dette landet. Alt for strenge, synes mange av oss.

Men barna er jo her. De lever sine liv. De er jo ikke et "middel". De er her. De er seg selv. Foreldrene deres er og har vært mennesker på flukt, mennesker med en usikker framtid. Mennesker som bare kan håpe på et liv i trygghet og ei framtid.
Hvem er det som i sin egen sikre trygghet kan påstå at akkurat disse barna er født som et kynisk middel for å sikre opphold?! Antagelig innebærer det å få et barn mens man er på flukt, mens man er så utrygg på framtida og hva livet skal bli, bare enda mer utrygghet, fordi en har så mye mer å beskytte, så mye mer å bekymre seg for med et barn på armen.
Samtidig er barnet et håp. Et håp om ei framtid, et håp om et liv - en gang. Ikke med barnet som middel - men rett og slett med barnet og livet selv.
Hvem er det som i all sin egen trygghet kan si at det ikke skulle vært barn i denne sammenhengen, at livet på flukt burde være et liv uten barn - et liv uten dette halmstrået av et framtidshåp gjennom den som skal leve videre etter deg?! For ellers gjør man liksom barn til et middel - og gjør man det så skal det i hvertfall ikke tas hensyn til det...
Hvem er det som kan si at et barn ikke bare rett og slett er seg selv, med sine egne rettigheter til å bære et håp om ei framtid?!

Og hvem er det som kan si at et barn som har levd hele sitt liv i Norge, skal straffes og sendes ut i det ukjente, til det mor og far flyktet fra?

Jeg pleier å si at vi som voksne og ansvarlige har ansvar for alle barn. Prinsipielt for alle - ved å lage gode ordninger, lover og systemer og stå for det, og i praksis og direkte for dem vi ser og møter. Disse barna er her. De er vårt ansvar både prinsipielt og praktisk.
Og vi har ansvar for å lage systemer som kjennes og oppleves som rettferdige, humane og gode. Utsendelsene av disse barna står fram som et tegn på at systemet vårt  ikke er bra nok.

2 kommentarer:

  1. Veldig bra!! Jeg er så enig, og det var så fint å lese dette her på denne bloggen som jeg liker så godt :-) Håper det er mange som leser dette innlegget.
    Ha ei fin uke! Klem fra KristinB

    SvarSlett
  2. Takk skal du ha, KristinB - god uke til deg også!!

    SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)