onsdag 22. desember 2010

Reisenissene
De gode adventsseriene på Barne-tv de siste årene har brakt med seg store og viktige budskap til store og små. De har berørt fellesskap og forskjeller, miljøvern og ansvar for naturen, - og variasjonene i menneskesinnet, som mennesker kan vi bli både sinte, glade, redde - alle har alt.

I "Jul på Månetoppen" er det ikke bare mulige og reelle motsetninger mellom blånisser og rødnisser, med tilhørende utfordringer i forhold til å klare å dele knappe og felles ressurser. Vi ser også motsetninger innenfor rødnisseklanen, der Nissefar på Tuftegården, som er reisenisse med opphav i Sverige, i blant blir betraktet med mistenksomme blikk fra andre rødnisser. Han er liksom ikke "ordentlig" gårdsnisse. Han driver jo hele tida og reiser, farter ut med hest og slede og synger - sjunger "Då er jag fri!" Kan en egentlig regne med ham...? Kan en regne med en som reiser - og har reist, som "egentlig" kom fra et annet sted?

Nissefar er reisenisse. Han har også sin egen såre historie om det tapte barnet som alltid drar ham ut igjen og igjen, til det stedet de mistet barnet.

En kan regne med Nissefar. En kan regne med andre også - som reiser eller har reist. Som har forlatt et hjemland, slått seg ned i grenda og på gården og gjør så godt de kan - men som fortsatt trenger å sjunga på eget språk og opprettholde noe av det de kom fra. Det er menneskene det kommer an på.

Vi hører sammen, tross forskjeller. Vi er alle nisser - eller mennesker....
1 kommentar:

  1. Synes også historiene i Månetoppen er nydelige, lærerike og til ettertanke. Femår sitter i sofaen og gauler "jeg er friiiiii" og alle de andre sangene som tar oss 244 episoder å lære melodien på. At barn lærer gjennom lek og hygge, synes jeg er flott!

    SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)