tirsdag 10. januar 2012

viktige og uviktige blogger?

Noen i bloggverdenen fører en debatt om dagen om hvorvidt alle vi damer -eller nesten alle av oss - skriver altfor hverdagslig, er opptatt av altfor banale saker osv. Hvorfor brukes ikke bloggverdenen til noe viktig i stedet, - blir det spurt...

Å - her er det så mye en kan si.
For det første - det skrives da virkelig om så mangt. Mange (av oss) skriver om verdier, politikk, ansvar og verden
For det andre - verden og alvor kan også diskuteres på en blogg som i blant har et bilde av en solnedgang eller en hjemmestrikket vott eller to. Verden henger sammen. Vi befinner oss alle både i et konkret hverdagsliv med votter (etc) og i en større verden med mulighet for vidtrekkende analyser og debatter.

For det tredje - noen av oss er veldig vant til å skrive. Noen av oss har skrevet lange og korte tekster som er blitt trykket og lest i gammeldagse formater, slik som bøker, forskningsrapporter, aviskronikker osv av få eller mange.  Noen av oss skriver fortsatt -også - i slike formater. Og muligens er bloggingen en mulighet for å skrive noe annet også.  Noe lettere, raskere formulert, noe om noe annet...
MEN - og dette blir vel det fjerde - vi som er skrivemenn og -damer, og vant til det - vi må huske at blogg-verdenen har gitt også andre som ikke vanligvis har vært skriverne og de store ordprodusentene i verden en arena for å få publisert sitt. Det er lov og plass for det. Om det så er et bilde av en lysestake mot en hvit vegg eller hva det nå er for noe.

For det femte. Blogger er frivillig lesing. Det er visstnok fryktelig mange av oss etterhvert. Noen av oss er små - (kom, kom, nye lesere!) - noen er store. Det er en markedssituasjon - det er leserne som velger. Fritt fram. Hvis du synes matoppskrifter og lysestaker mot hvit vegg er kjedelig - så finnes det hundrevis av andre blogger...

For det sjette. La folk få ha hobbyene sine i fred. Selv om de publiserer dem. Ja, jeg enig at de lysestakene er kjedelige. Men det er andre folks joggeturer eller tv-titting eller andre hobbyer også....

Nå kommer jeg snart ut av tellinga.....

Jeg er for interessante og gode blogger og jeg er for en debatt som er konstruktiv i forhold til dette. Men nye erkjennelser og forståelser kan også komme av gode koblinger av hverdagsglimt og oversikt og verdianalyser, der kanskje hverdagsglimtene kan belyse og lede oss videre til ny innsikt - ikke bare ved en top-down-tilnærming der analysen av verden kommer først. For meg er de hjemmestrikkede vottene også en del av en større helhetstankegang, med vekt på å ha ferdigheter, forbruke mindre, ta mer ansvar. Men det er nå meg. Noen liker bilder av lysestaker og negler. Det er langt nede på lista for meg - men det finnes verre ting. Og det finnes viktigere kamper å kjempe for oss som bryr oss om det. La oss fortsette med det. Men ikke skamme oss over at vi tilhører en hverdag og et liv der også det konkrete og håndfaste er med.

God tirsdagskveld...

10 kommentarer:

 1. Viktig innlegg og gode argument. Har heilt ærleg ikkje tenkt så mykje over dette, men er med på det meste av det du skriv, så takk for at du tok deg av tenkinga for meg;) Eg skriv det eg synest er interessant, og så får folk lese det om dei er einige, og lese noko anna om ikkje dei synest eg skriv interessant nok:)

  SvarSlett
 2. Jeg har deltatt på et kurs i sosiale medier der en av deltagerne høylytt proklamerte at hun var i mot alle disse "plaprebloggene". Jeg må innrømme at det er nettopp disse hverdagsbloggene jeg selv foretrekker. De som gjerne har en en sjølironisk og humoristisk vri. Hvorfor må alt være så seriøst og "ordentlig" hele tida? Og tenk så mange fantastiske småskribenter det finnes rundt omkring!

  Jeg er over stadiet der jeg ikke tør innrømme selv at jeg blogger. Selv om jeg ikke har opprettet egen side på fb for bloggen min enda! :o)

  God tirsdagskveld tilbake!

  SvarSlett
 3. Enig med du. Syns det er utrolig hva folk lar seg provosere av.. At noen har lyst til å ta bilder av katten sin og legge den ut på nett, får det være opp til hver enkelt. Og så kan de som liker katter se på det. Værre er det vel ikke?

  Godt skrevet innlegg forresten ;)

  SvarSlett
 4. Godt skrevet og tenkt, igjen! Det som egentlig forundrer meg, med fare for at jeg virker smålig, er hvor spennende noen synes det er å lese om hvite hjem og shoppingrunder.Men, vi er forskjellige, vi leser ulike bøker, blogger og blader.

  SvarSlett
 5. Jeg likte godt det du sier om at verden henger sammen. Jeg tenker at det kan ligge mye politikk og verdisyn i "trivielle" ting også. Har forøvrig lenket til dette innlegget inne hos meg. :o)

  SvarSlett
 6. Sitter her og tenker YESS :) Spesielt det med hva du skrev om votter og mindre forbruk :)

  For meg er vi alle viktige, vi dekker behov, på ulike nivåer. Og hva vi skriver avhenger av hva vi velger privat. Og det er nødvendig at det er slik. Fant deg via Camulen, så jeg også velger å linke til deg på ett innlegg jeg har hos meg. Jeg vil vise det brede spekteret av blogger sitt syn på saken :)

  SvarSlett
 7. Er ikke blogger ment å være ett sted man kan dele det man er opptatt av da? Enten det er dyr kunst som koster hele min månedslønn, eller de som liker å tråle alle bruktmarked for å lete etter loppefunn. Og disse mammaene som har bare perfekte unger osv...

  Men mange av disse kategoriene hopper jeg lett over jeg. Er jo fritt valg over hva man vil både lese og skrive.
  På min blogg finnes det hvertfall litt av hvert. Det jeg har gjort den dagen eller det jeg er opptatt av. Og forsåvidt blir nok det ett vidt spekter etterhvert. Men ærlig fremstilt. Så blir det opp til hver enkelt om dem vil følge meg eller legge meg til på sin liste over blogger dem liker.
  Jeg likte denne så regner med det var ok at jeg la den til hos meg.
  klem

  SvarSlett
 8. Takk for mange gode kommentarer!

  SvarSlett
 9. Veldig bra innlegg til ettertanke! *applauderer* :)

  SvarSlett
 10. - og vi som skriver dytter jo ikke akkurat skriveriene våre på folk som ikke vil lese det heller, da ;) alle står fritt til å la vær! Lykke til videre :D Hilsen Siri

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)