onsdag 31. oktober 2012

Slapp av - det er bare Halloween
Vi har skjært ut gresskar. Det har skakke øyne og er skummelt nok til at Lillebror er begeistret. Jeg har noe godt på lur. Det er meldt pøsregn.

Storebror lurer på om vi kan kjøpe et selvlysende skjelett. Nope. Det får gå av hans egne penger i tilfelle. Eller klipp ut et i papir. Her er det harde kår. I fjor - da jeg hadde mer tid, det kjenner jeg på nå, så sydde jeg svarte kapper med spisse hetter - og tilogmed en heksekjole til frøkna. Ferdig med det. Her kjøpes intet.

Halloween er kommet for å bli en stund, tror jeg. Det har tatt noen år. Til tider har det virket som om det har vært en stor og viktig kamp mellom kommersielle skumle krefter ala Nille - og rettroende hardbarka ikkematerialistiske foreldre som vil beskytte sine barn mot unødvendige og utenlandske tøysete påfunn. I en sånn kamp må det jo være lett å bestemme seg for hvem en skal ta parti for og mot, ikke sant?

Selv er jeg klar for en kamp mot kommersialisme og materialisme - og særlig på barndommens arena - anytime! Kom igjen. Jeg er klar. Men jeg synes akkurat denne kampen treffer litt dårlig her.

- Omtrent alle ting vi feirer og markerer her i landet har startet som et utenlandsk påfunn, det er verken kommersielt (i seg selv) eller et argument i seg selv. Da må vi ut med juletreet også, det ble heller ikke funnet opp i Norge...
- Er du mot kommersen - så ta kampen. Sett i gang. Dropp kjøpinga. Det går helt fint. Den kampen må du ta hver dag hele året, ikke bare til Halloween. Mal ansikter, lag masker selv, tull inn i et mørkt fleeceteppe, sett på refleks og gå ut...
- Dette handler basically om at unger får kle seg ut og gå ut i mørket med lykter en sen oktoberkveld - og så får de godteri. På en onsdag. What a deal! Hvis noen hadde tilbudt meg en slik tradisjon da jeg var barn hadde jeg tatt i mot den med jubel, hvilken som helst dag i året. Og jeg hadde ikke spurt etter Nille-masker og dingser. Fokuser på det morsomme - kle seg ut, gå ut, få godteri, gå hjem og legge seg. Det er veldig enkelt.

Som voksen har en jo mange valg. Her har jeg noen forslag:

 • Du kan hive deg på kjøpekarusellen og lære ungene at det er det det handler om. (Enkelt valg...)
 • Du kan surmule over godteri og fjas - og prøve å gi ungene litt dårlig samvittighet (det er i hvertfall en norsk skikk, godsaker og moro må ledsages med litt dårlig samvittighet...) (Men hadde du klaget og protestert hvis ungene i nabolaget fant på å leke hekser utendørs for eksempel 13. mars eller 21. september - hadde det ikke vært gøy, da?)
 • Du kan velge å være med og påvirke en ny tradisjon, med vekt på det du synes er bra. Utgangspunktet her er superenkelt. Utkledning, mørke, godteri. 
Slapp av - er vel hovedrådet mitt.... Det er mange kamper å ta her i verden. Velg de viktige.


3 kommentarer:

 1. Heeeelt enig! Der fikk du sagt det ;) Klem Maren

  SvarSlett
 2. Hehe, ja, slapp av da! Halloween har nok kommet for å bli, ja. Og jeg mener som deg at det blir da hva man gjør det til selv. Vi hadde også litt godis på lur, men ingen som kom helt opp til fjerde etasje gitt! (så kunne vi spise alt selv!)

  Diskusjonen minner meg om den jeg til stadighet har ang mor og farsdagene. I min familie har vi tradisjon for å samles hos min mormor og morfar, barn, barnebarn, oldebarn, lapskaus og kaker. Mye jobb for de som oppvarter på sin egen dag, men en fantastisk tradisjon. Det er lite kjøpebress, men stort hyggepress, akkurat slik vi har gjort det.

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)