tirsdag 30. oktober 2012

De ti beste bursdagstipsene(Nå har det vært mye melankoli og trøst og lys-i-mørket-innlegg fra denne kanten - nå får jeg slå til med et lyst og livlig gladinnlegg med brukbare tips!)

Vi har nettopp gjennomført vår 26. barnebursdagsfeiring på ti år. Hver bursdag feires kanskje med to-tre markeringer (et barneselskap, et familieselskap, kanskje noe mer...) - så da kan en jo gange opp og tenke at her er vi erfarne så det holder. Så hva med å øse ut noen tips fra all denne erfaringen... (Basically gjelder nok dette barneselskapsfeiringene - men noen tips egner seg nok for feiring med bestemor og onkel også)
 • Ha et slikt selskap som passer hos dere! Ikke kopier - men kjenn etter hva bursdagsbarnet og resten av familien trives med og hva dere synes er litt ekstra stas når det skal være fest hos dere. Del dette med gjestene - det er flott for andre barn å oppleve hvordan det er hos andre, hva som er stas hos andre - og at det er forskjellig hos forskjellige familier. Stol på at det er bra nok. (Vi tviholder jo på at bursdagsfeiringer skjer hjemme og ikke på loppe-lekeland - og jammen er det koselig og spennende for gjestene også å komme hjem i "årntli selskap")
 • La bursdagsbarnet få være i sentrum. Det er jo ikke den perfekte kakeglasuren egentlig vi feirer... Kos deg med at ditt barn feires av sine venner og at du får være med!
 • Bruk de ressursene dere har. Finn på noe gøy basert på noe dere liker og er gode til hos dere. Morsom og rar voksen i utkledning er ganske enkelt og ufattelig gøy - ganske langt opp i alder. Er dere flinke til å lage ting - ha en lagebursdag. Er dere flinke med historier - lag en historie sammen - eller bygg opp et rollespill sammen med ungene. Kanskje dere liker å lage mat - kan dere lage kokkebursdag?  (og for alt dette - ha en plan, en plan som er basert på antall unger tilstede...).
 • (oppfølger av den forrige - ) vær kreativ med resten. Har dere liten plass - kanskje ungene kan sitte på gulvet, hvis bordet er lite eller stolene er få, - eller kanskje dere kan være ute? Grille i hagen eller på lekeplassen. Det går an å være ute om vinteren også, ikke sant... Kanskje verst i oktober/april-søle.... En av de flotteste barnebursdagene vi har hatt var en oktoberbursdag med grilling på bål (i grillen) i mørke og regnvær ute i hagen - med lykter og varm drikke under presenningtak, og med hodelyktjakt på poser med marshmallows i epletrærne etterpå.. - det var ikke pga plassmangel - men fordi vi hadde lyst og plass ute....)
 • Enkel mat. Hvis du skal servere pølser til tjue seksåringer, så legges de klar innpakket i lompe/brød - og deles ut, pang, pang, pang. Juicebokser ferdig med sugerør til. (Og så kan en øke kompleksiten med økende alder - i likhet med mengden mat som beregnes. Forrige ukes elleveårsdag var en matfest uten like - gjestene spiste fra de kom til de gikk - mens de fleste fireårsdager dreier seg om å spise en halv pølse, drikke fem glass saft og søle ut to - og plukke nonstop av kaka...)
 • Gode (og få) kaker framfor kjempedekorasjoner som ungene bare sleiker glasuren av.... For mindre barn er kaker i  porsjonsbiter - altså boller, muffins, ispinner best, synes jeg.
 • Skattejakt eller rebusløp - er gøy. Husk at ungene er langt mindre konsentrerte enn til vanlig - og tilpass oppgavene etter dette. Lag noen regler slik at ikke de kjappeste ødelegger moro for resten. (Skatten kan være veiviser til kakebordet, eller en kjølebag med ispinner etc - det trenger ikke være godteposer)
 • Hvis du er motstander av godteposer - som mange voksne og ingen barn er - så må du rett og slett stå for det i dine egne barns bursdager, ikke bare surmule over det og allikevel opprettholde tradisjonen. Nemlig (jeg er streng nå, ikke sant, konsekvens, konsekvens). Og kjører dere godteposer - så har ingen voksne hos dere  lov til å klage etterpå, da må barna få nyte det hele med god samvittighet... Og hvis - hvis - så husk at det trengs jo virkelig ikke så mye da, etter all den sjokoladekaka osv....
 • Og så finnes det noen alternativer. F.eks. popkorn i pose til hver (veldig stas etter kakene), morsom blyant og viskelær til hver, noen klinkekuler i en liten pose. Eller INGENTING. Det er også lov. Det er bursdagsbarnet som egentlig skal få gaver. 
 • Og så - til slutt, det er stort sett lurt å vente med reingjøringa til etter barneselskapet. (Dette tipset trekker jeg tilbake når det gjelder familieselskapet. Da vasker jeg både før og etter...)
8 kommentarer:

 1. Supertips! Bursdag er hyggelig, og en fin måte å treffe små venner og venninner på. Og gjerne foreldre, som vi har pleid å invitere inn på kaffe og kakerester.
  Da ungene var små brukte vi noen ganger sånne drikkebeger fra hurtigmatkjede, med lokk og sugerør og navn. Da sparte vi mye kaos, rot og ekstra runder med kopper. Noen ganger, ettersom de har vokst til og blitt mer selvhjulpne har vi noen ganger servert hamburgere. da har de fått fat med mat og satt sammen selv - stor suksess. Litt mer gris enn pølser og pizza, men det engasjerte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Åja - hentekaffe er så lurt og koselig. Og "buffetmat" passer bra for unger i skolealder - da kan alle velge noe selv.

   Slett
 2. Store fat med oppskjærte grønnsaker vakte stor lykke i en 10 års dag.

  Som drikkeglass brukte jeg i mange år små glass med lokk. Sprayet lokket i en flott farge og boret hull som passet til sugerøret. Glasset var passe stort for en liten hånd, det kunne ikke klemmes sammen og om glasset veltet var det nesten ingenting som rant ut.

  Kanskje det er lurt med støvsuging under sofaen hvis det er risiko for å leke gjemsel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe - joda - vi støvsuger rett som det er her, uavhengig av bursdager - så jeg er ikke motstander av det altså.

   Ellers - veldig enig i at forskjellig småplukkemat kan være supert for større barn. For frøkna i huset har det vært forsyne-seg-selv-pasta-salat-buffet i mange år. Alltid supert.

   Slett
  2. Sånn apropos støvsuging...Husets yngste hadde vennegruppe, og jeg hadde utsatt støsugingen til de hadde forlatt huset ( dette var i første klasse). Det angret jeg dypt og inderlig på da de lekte gjemsel og den fleecekledde gikk i dekning under en seng.
   Etter det har jeg tatt en runde med støvsuger også før besøk av barn:-)

   Slett
 3. Mange gode tips å ta med seg her! Vi har invitert til hentekaffe i invitasjonen, og det ble stor suksess syntes jeg! Skikkelig koselig og jeg tror det ble satt pris på. De aller fleste foreldrene satte seg ned og skravla litt. Det blir tradisjon for oss fremover.

  SvarSlett
 4. Et innlegg etter mitt hjerte. Vi holder på bursdag hjemme og vi inviterer "alle". Hele klassen, alle venner etc. "Har dere så god plass, dere da?". Nei. Det har vi ikke, men det blåser da ungene i. Det er vi voksne som er så opphengt i dette. Vi har hatt pizzapiknic på gulvet også vi.

  I fjor hadde vi utebursdag med grilling og skattejakt i skogen, det blir det nok i år også. Har man novemberbarn så har man. Og dagens unger elsker å være ute, man trenger nesten ikke opplegg en gang - selv seks-syvåringer løper og tumler rundt i to timer uten problem. Og så har vi alltid gløgg eller kaffe for voksne også. Enten kan de bli gjennom hele, komme tilbake tidligere eller hva de har lyst til.

  SvarSlett
 5. Masse flotte tips!

  Jeg er motstander av at ungene skal ha med seg godteri hjem fra bursdag. De får godt mens de er der. Vi har hatt skattejakt med sjokoladepenger, fisking av popcorn og smågodt på bordet. Der dreit vi litt på draget ifjor. Det er ikke alle som stopper å spise. Må posjonere eller sette fram mindre neste gang hehe...

  Her venter vi også på pappan som har vært et varmt sted denne uka. Rett rundt hjørnet nå.

  Fin helg! :)
  Siw

  SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)