tirsdag 15. mai 2012

velge tid


I dag er det den internasjonale familiedagen. UNICEF i Norge har valgt å sette fokus på barn, familier og tid, på sårbarhet, utbrente og overorganiserte barn - og på forholdet mellom voksnes jobbetid og familietid. Det er et viktig tema.
Vår tid er fylt av så mange muligheter. Det skal vi være takknemlige for og sette pris på. Men det gjør også at vi må være flinke til å velge. Vi kan ikke gjøre alt. Vi kan ikke stappe døgnet helt fullt.
Spesielt ikke for barn. Barn trenger tid til å bare være barn. Til å leke, snurre rundt, finne noen pinner, tenke ut et mysterium. Barn trenger også tid til å ta seg inn - til å hvile. Og barn trenger nærhet, samtale og trygghet. Det går ikke an å forhåndsplanlegge dagen med aktiviteter - og så tro at en kan plotte inn en dyp og meningsfull samtale kl 1915. Den kommer ikke på den måten, den gode samtalen kommer smygende når det er rom for den. Da må vi jo også kunne ta i mot den.

Selvfølgelig skal vi leve i mylder og muligheter.  Men vi må også skape rom for det uforutsette, det fantastiske, det nære, det kreative. Ikke tro at vi kan planlegge alt på forhånd.

Dette gjelder både barn og voksne. Vi har mye å lære av barn på dette feltet. De er i seg selv eksperter på å leve "her og nå". Ikke ta denne ferdigheten fra dem med å legge opp et for stramt løp.


2 kommentarer:

  1. Veldig bra og betimelig innlegg! Det med å faktisk velge bort muligheter, blir ikke det sett på som litt tabu i dag tro? Synes det er et sånt voldsomt fokus på at alle skal få nå sitt ytterste potensiale i alle sammenhenger, utvikle alle muuulige talenter i enhver retning - og da blir det gjerne både fotball, ski, fiolin, sykling samt dramagruppe og kor, da. (For ikke å snakke om de evinnelige LEKSENE som alltid fortrenger siste rest av mulighet til å leke med lego, hjelpe til hjemme eller kanskje til og med gjøre ingenting i i blant. Men det er jo litt på siden av akkurat denne diskusjonen, bare en kjepphest jeg gjerne rir)
    Merker at temaet engasjerer meg veldig, sjelden noen skriver så godt og pongtert om det som du gjør - egentlig burde du sendt det som et leserinnlegg til de største avisene i anledning dagen!
    Klem, KristinB

    SvarSlett
  2. Enig med deg! Vi kan velge mere tid med barna. Men da må andre ting vike. Sånn er det bare. Ha en fin nasjonaldag i morra!

    SvarSlett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)