torsdag 18. juli 2013

sommerboka vår - og reisen til et gammelt sted!

Den store utenlandsturen vår i sommer gikk til Irland. Og med på reisa var høytlesningsboka vår - Røvet av vikinger av Torill Thorstad Hauger. Vi har alltid felles høytlesning til kveldsmaten - året rundt, og det er godt å samles rundt en bok når en er på reise også og rutiner og måltider er annerledes enn ellers. Noen kvelder leste vi høyt mens vi ventet på middagsmaten vår på en pub langs veien. Noen kvelder ble det lesing på senga for tre små og slitne. Noen ganger leste jeg litt høyt i bilen på lange veistrekninger mens mannen tok seg av venstrekjøringa.
Handlingen i boka foregår på 900-tallet - under vikingetida i Norge. Og mens norske unger (og voksne) har lært en god del om vikinger sett med norske øyne - så kjenner vi ikke alltid like godt til historien sett fra andre kanter. Vi følger de to barna Patric og Sunniva - som er på alder med mine to eldste. Vi får kjennskap til deres dagligliv i Irland - og vi leser om det forferdelige angrepet fra de norske vikingene. Patric og Sunniva blir fanget og ført med langskipene til jarlegården i Norge der de blir treller, får trellenavnene Reim og Tir og får et hardt og brutalt liv.

Kontrasten mellom livet som barn av frie bønder i Irland og det slitet, den sulten og brutaliteten barna opplever i  Norge - viser oss noe om forskjellen på sivilisasjonsutviklingen i disse to landene. Norge var nesten til vår egen tid et sted langt fra den sentraleuropeiske kulturen. Irland var også en øy på randen av Europa. Men landet hadde flere særtrekk som gjorde at utviklingen var ganske annerledes her enn i andre land. Irland ble aldri erobret av romerne, og ble dermed aldri en del av Romerriket. Som et fristed utenfor Romerriket var det tvertimot et sted der kristne munker søkte tilflukt og etablerte seg allerede på 500- og 600-tallet. Dette preget den framvoksende sivilisasjonen. Klostre og kirker og munkenes virksomhet satte spor etter seg - både fysisk og kulturelt. I boka vår leser vi om Patric som får lære å lese av munken i klosteret. Det er en gave han bærer med seg også under tiden i Norge og han forsøker å lære andre barn lesekunsten.

Vi har vært på ruinjakt på vår rundtur i Irland - og det gikk få minutter mellom hver ruin vi så! Noen er jo mer kjente enn andre. Noen synes vi vel at vi har oppdaget helt for oss selv.....

Bildene her er fra Glendalough i Wicklow mountains sør for Dublin. Her etablerte munken St Kevin seg i en vakker dal på 500-tallet.


Nå skal vi i gang med neste bok - Flukten fra vikingene. Og vi er jo spent på om Reim og Tir kan klare å komme seg tilbake til den grønne øya si noen gang - og bli Patric og Sunniva igjen!

2 kommentarer:

  1. Så spennende, både turen deres og historien! Husker jeg leste den serien som barn (er det ikke fire bøker i alt tro?). Har merka meg din tradisjon med høytlesning under kveldsmaten som en veldig lur ting med tre tette. Jeg har i tillegg to eldre barn med drøye 5 år mellom, og for dem ble det mye mer høytlesning (gjerne på sengekanten) enn nå for tida med de tre små. Det er noe jeg har savna. Men nå skal det bli kveldsmatbok her også tror jeg!
    :-) KristinB

    SvarSlett
    Svar
    1. - det er visst to bøker til, men de handler om to høvdingesønner i Norge som vi hører litt om i den første boka om Tir og Reim, ikke om Tir og Reim - tror jeg. Vi får se....
      Jepp - kveldsmatlesing er bra.

      Slett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)