- Hva er demokrati, Mamma?
- Jeg synes Arbeiderpartiet er best - for de er for skoler og barnehager.
To innspill fra de to eldste i løpet av de siste dagene - innspill som resulterte i lange, finurlige, hyggelige og lærerike samtaler om samfunn, politikk, valg, demokrati og hva som er viktig i verden. For det går an å få med en åtteåring og en niåring og gå tilbake til det gamle greske ordet og spinne videre på hva det betyr at "folket" - demos - skal styre. For hvem er folket? En gang var det menn med eiendom.... var det rettferdig, da....
Og så var det disse partiene da, - forklare at alle partier i Norge i grunnen er for både skoler og barnehager - men de mener forskjellige ting om hvordan disse samfunnsinstitusjonene skal være - se da blir det en mer interessant og krevende samtale.
Og hvor kommer de pengene fra - som vi driver skoler og barnehager og sykehus for - jo skatt er også et artig tema å introdusere for de små. Vi samler penger i en haug fra alle voksne som tjener penger - og så blir vi enige om hvordan vi skal dele de ut igjen, hva det er viktig å bruke penger på. Og når vi stemmer ved valg stemmer vi på de som vi er enige med om hvordan reglene i samfunnet skal være og hvordan en skal fordele pengene.
Vi har alltid tatt med ungene i stemmelokalet på valgdagen, - i vogn og på armen og på sykkel - jeg ønsker å dele med dem denne høytidelige og viktige delen av å være et myndig, voksent menneske i et demokratisk samfunn. De husker dette godt - så det er lett å forklare om valget som er i anmarsj.
Og så nøster vi i de ulike alternativene - prøver å forklare. Trekker opp noen linjer for å forstå norsk partipolitikk - at partier er ulike med hensyn til hvor mye de vil at en skal dele, og så er de også ulike med hensyn til hvor mye som skal være styrt og hvor mye folk kan gjøre som de vil (Kan en for eksempel ha en barnehage akkurat som en vil, førti toåringer og to voksne i et rom, - nei det forstår de to at ikke er greit.)
Så slår jeg fast at Mamma og Pappa nok pleier å stemme på "dele-partier" og "styre-partier". Vi skal dele med dem som trenger det og vi skal lage regler som beskytter de svake.
Jeg ønsker for barna mine at de skal få være lykkelige mennesker. Men jeg ønsker også for dem at de skal være "mennesker-i-verden". At de skal være engasjert i verden omkring seg selv, føle ansvar og ta ansvar, i det nære, for kamerater på skoleveien - og i samfunnet generelt. Barna finner sin egen vei, jeg definerer ikke deres valg og deres framtid. Men en slik samfunnsbevissthet - og kunnskap om hvordan vi kan være ansvarlige samfunnsborgere - ønsker jeg å gi dem med på veien.
Så velger de selv.
(Og så er det skikkelig morsomme samtaler, da!)
- ha en god kveld.
(Bildet: Hagtornen - med sine fantastiske røde bær, lyser opp i høsthagen)
Takk for fine omgrep og forklaringar å bruka for dei små! Snart-sjuåringen er nok byrja å bli nyskjerrig etter kvart...
SvarSlettEn av sønnene mine kom glad hjem fra skolen er om dagen og fortalte "Jens leder!!". Han hadde sikkert sett en eller annen meningsmåling. Vi har også pleid å troppe opp hele gjengen ved valget.
SvarSlettSpennende innlegg! Vi har hatt noen politiske debatter her i heimen også. Med 9-åringen. Ikke så inngående som de dere har hatt, men det kommer nok. Sier som Røsslyng. Takk for gode ord og uttrykk å bruke i samtale med ungene.
SvarSlettVi har ikke pleid å ha med ungene i stemmelokalet. Kanskje noe å vurdere? Er i alle fall viktig å sette dem inn i det demokratiske prinsipp og å oppfordre dem til å delta når den tid kommer. Vi skal selvsagt ikke velge for dem. Men bygge forståelse for at de bør stemme. Det er viktig.
Takk for svarene. Det er jo en balansegang - mellom å ta fatt i ting ungene selv er interessert i - og å formidle et budskap og verdier som vi står for. Vi har svært interesserte unger - og de blir det jo spennende samtaler.
SvarSlettDenne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
SvarSlettDenne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
SvarSlett