mandag 20. januar 2014

Variert barnehverdag

Trøtte mandagsmorgens-unger. Frokost og matpakker. Radio om tragedien i Lærdal, tenke og snakke om brann og fare og trygghet. En tidlig avgårde på svømmetime. En skal møte venninneflokken. En får voksenfølge i dag. Bobledresser og varme votter og støvler. Lillebror tar med skiene for å gå på ski i skolegården i friminuttene. Katten smyger seg mellom beina våre og utforsker snøen i dag også.
Lillebror blir hentet tidlig, finner ham i en snøhule i skolegården, får hjelp med ski og støvler, tid til å prate bare med ham på veien hjem. Vil rett igang med store ark og malepensler og masse maling ved kjøkkenbordet. Symmetri-bilder, inspirert av mattetimen. De store bruker en time på de få hundre metrene hjem, det er så mye snø å herje i på veien. Røde kinn og fjas og tull. Fyr i ovnen, suppe på tur. Kose med pus. Strikke. Spille gitar. Smøre ski til skitrening. Spille piano, finne på en låt. Lese ut ei bok. Henge rundt det samme kjøkkenbordet og gjøre lekser. (Lillebror hadde mattelekse på pc-en, oppgaver på læreverkets hjemmesider). Et brød ferdig, det glutenfrie. 
Alle fem rundt middagsbordet. God tid. Lite tull. Så litt mer tull. Godt å være oss. Tid til en tekopp. Lage ny brøddeig. Storebror avgårde på skitrening. Tiåringen strikker og strikker.  Lillebror smører brødformer. Jeg knar og elter. Tiåringen lærer seg å felle av på toppen av lua. Kveldsmat. Bare to unger i kveld, med en på trening - da blir det ei annen bok enn fellesboka for tida. I stedet for Den hemmelighetsfulle øy av Jules Verne - leser vi derfor boka Ante av Tor Edvin Dahl (ja, den som gikk på barne-tv en gang i urtiden da de voksne var små...) Det er rein og Finnmarksvidde og skolegutter som står tolv timer på ski på vidda for å fange inn en rein, uten å spise eller hvile. Og det er mer strikking og tegning mens vi leser enda litt til. Så drikker vi te og pusser tenner og får varmet opp en frossen og rødkinnet og strålende fornøyd skigutt i dusjen og lagt den minste og viser avslutningen på lua til den mellomste og dermed kommer ei fullført selvlaget lue på ei hoppende stolt jente før også hun kryper under dyna og sniker seg til litt Maria Gripe-lesning før lyset slukkes. Tre små mellomstore i seng. 


To store rydder kjøkken, vasker opp, hører radio, spiser resten av suppa med det varme brødet, sjekker mail, skriver litt. Det var den dagen.


Overskrifta på dette innlegget er "egentlig" Ikke-digital barnehverdag. Analog barndom, kanskje. Slik akkurat denne dagen i hovedsak var for barna, i mindre grad for oss voksne.

Og så full og rik en slik vanlig hverdag er - av snø og garn og bøker og musikk og mat og alt annet analogt.

Det er noen regler for spilling og sånt her i huset. Det betyr at det ikke bare er å spille nårsomhelst. En del dager er det ingen spilling i det hele tatt. Men det betyr heller ikke at det er noe forbud. 

Vår rettesnor har vært å sørge for at ungene også får rikelig tid til alt det andre som bør høre barndommen til. Slik at livet kan være variert. 

6 kommentarer:

 1. Jeg syns det er så vakkert å lese disse innleggene om hverdagen din :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Er jo en balansegang - slik du grubler over for tida. Men noen ganger er det viktig å vise litt virkelighet - ikke bare prinsipper.

   Slett
 2. Fint! Jeg øver meg på det der, å se sammenheng i mylderet. Altså, ikke bli stresset..jeg er egentlig en sånn en-ting-av-gangen-dame. Men slik er ikke alltid familielivet, i hvert fall ikke hos oss.

  (Og hurra, for Maria Gripe! Jeg har nesten lyst til å gi henne æren for min egen skriveglede.. Hjemme hos mammaen min ligger det mange blyantskrevne bokhefter, skruppelløst inspirert av Gripe.)

  SvarSlett
  Svar
  1. En-ting-av-gangen er vanskelig når en er flere enn en person som skal påvirke livet og hverdagen. Hos oss er vi fem - da må jeg senke skuldra og godta at det er mye på gang! Men det har vært en trenings-/modningssak for meg også.

   Slett
 3. Veldig inspirerende. Har lyst å høre mer fra deg om de spill/Tv reglene dere har. Vi bruker barne-tv i varierende grad, men digital spilling har jeg mest lyst å vente litt med (foreløpig bare hos venner), barna har nå oppdaga forskjellige brettspill og det syns jeg er veldig givende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har forsøkt oss fram med ulike typer regler. Vi har aldri hatt et forbud; vi har syntes det har vært bra at vi selv kan følge med og lære barna bevissthet omkring spilling og mediebruk - ikke bare la dem oppleve dette borte. Det skal jo også få være noe morsomt/lærerikt mine unger også behersker. Først og fremst er vi opptatt av balanse i forhold til alt mulig annet som også hører med. At det er mye annet som foregår her hjemme, rett og slett. Også viktig å nyansere mellom ulike barn, og vurdere i forhold til ulik alder (våre er mellom 7 og 12). Mht tv - så begrenser det seg jo også litt ved at vi bare har NRK - og at vi voksne nesten aldri ser på tv selv.
   Jeg skal se om jeg skal skrive et eget innlegg om det en dag. :-)

   Slett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)