tirsdag 26. mai 2015

- og store blir de! Noen tanker om å få større barn.For noen år siden begynte jeg å skrive om "mellomstore barn". For de var jo ikke sååå store ennå, ikke tenåringer og sånn - men jeg måtte jo også innse at det heller ikke var tre små barn vi hadde her i huset. De var rett og slett mellomstore.  Skolebarn. Gående, syklende, lekselesende, aktive, taleføre og forhandlingskompetente barn som både kunne komme seg fra A til B på egenhånd og settes til å klippe plen, vaske trapper og stikke på butikken etter mer melk og løk. Men fortsatt barn. Fortsatt med familien som hovedsentreringspunkt. Et "vi"som favnet oss fem, fellesskapet som definerte hverdager, helger og ferier. Alle med egne aktiviteter og plikter utenfor familien - men fortsatt med familien som den definerende enheten.

På mange måter er det slik fortsatt. De er vel fortsatt "mellomstore", selv om vi er igang med både første tenåring og ungdomsskoletida, har hatt to avgårde på leirskole og opp på Galdhøpiggen og tilbake og jeg i løpet av sommeren  sikkert både blir fravokst i lengden av minst ett barn og ganske sikkert har den minste skostørrelsen i familien - for alltid....

(Og fortsatt er det helt klart slik at det er en minstemann i denne familien som får og tar rom for sin minstemann-tilværelse på en helt annen skala enn de eldste fikk mulighet til noen gang. Noen fordeler skal det da være med å være minst - og takk og pris for at jeg har en jeg fortsatt kan løfte.)

Men vi nærmer oss stadig mer den tida da "alle er store". Det ligger der - foran oss og med oss. Og det er verken skummelt eller fremmed - det er rett og slett akkurat som alle andre faser dette myldrende familielivet gjennom årene har brakt med seg, spennende, krevende og fylt av takknemlighet. Også dette får vi være med på. Følge med disse tre små menneskene vi har fått lov til å leve sammen med, i deres møte med en stadig større verden, i deres utvikling av seg selv, i deres prøving og feiling.

Joda, jeg sover mye mer enn da jeg hadde tre små. Og ja, de er jamt over mye friskere enn da alle var under skolealder.  Og armmusklene mine er slett ikke så fine som de åra jeg bar en (eller to) smårolling(er) på hofta konstant. Men det er ikke "lettere" å være forelder til tre mellomstore, snart store (og hvorfor skulle det være lett?!). Det er på ingen måte mindre tidkrevende (og igjen -hvorfor skulle det være det?) Tida fra siste kveldsprat på sengekanten er over til jeg selv burde stupe i seng er forsvinnende kort. Aksjonsradiusen til de ikke-så-små-lenger øker og øker - og dermed øker også det feltet jeg burde følge med på, det vi trenger å snakke om, forberede, eller trøste og debriefe om.  Det er ikke lett å være ni,ti,tolv, fjorten og sånn... Det er ikke forferdelig heller - men det er mye.

Og da er det mye vi som foreldre skal være landingsplass og avgangshall og omsorgs- og forståelsestasjon for.  Fortsatt.

Og takk og pris for det.
Igjen. Igjen. Igjen.3 kommentarer:

 1. Kloke tanker! Det er ikke enklere eller lettere eller mindre krevende å være storbarnsmamma, det er bare på en anna måte. I natt våkna jeg og tenkte at nå kommer eldstemann hjem, men nei, det var avisbudet! Junior kom en time senere…. Vi er akkurat ferdig med russetida for eldstemann, jeg tror jeg sov mer med baby i huset.
  Samtidig som de blir store og sjølstendige(heldigvis, det er jo det vi har jobba med de siste 17-18 årene) trenger de foreldre, voksne å bryne seg på, spørre, få råd fra, en klem på vei inn eller ut. Man er viktig, hele tiden, men på ulik måte!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jeg skriver jo at det "ikke er skummelt" - men jeg må jo innrømme at russetid og den type nattevåk som du beskriver fortsatt virker litt skummelt - "der framme". I den forstand er de fortsatt absolutt "mellomstore" her i huset. Men vi tar vel skritt for skritt. Og med folk vi jo kjenner, det jo fortsatt våre unger. Takk for dine erfaringer og refleksjoner.

   Slett
  2. Det er ikke skummelt, men det er uvant. Men mye løser seg ved å snakke sammen, være der, spørre (ok, man får ikke alltid klare svar) og mye av jobben gjør man før, I den fasen dere er nå! Å lære ansvar, refleksjon, egne meninger etc skjer ikke av seg sjøl på 18 årsdagen

   Slett

Skriv! Kommunikasjon er bra! Da må DU være med! (Jeg har dessverre blitt nødt til å sperre for anonyme kommentarer pga. mye plasskrevende spam de siste månedene)